Anisia3 30.01.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Muszę szybko wybrać ubezpoieczyciela. Mam dwie opcje z Warty i Hestii. Do tej pory miałam ubezpieczony dom w budowie w Hestii. Teraz muszę ubezpieczyć juz normalnie. Z Hestii rzekomo rozszerzony wariant ( o jakieś przepięcia, poszukiwanie np. pękniętej rurki w razie awarii - zwracają koszty kucia ścian ). Tylko różnica w składce wyższa o około 300 zł. Nie znam się na tym. Czy macie jakieś doświadczenia z ubezpieczaniem domu? I którą firmę z tych dwóch byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 31.01.2008 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Naprawdę nikt nie ubezpieczał domu? Nie macie żadnych doświadczeń w tej dziedzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 31.01.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 nie no domy ubezpieczają prawie wszyscy ( a juz Ci, którzy na kredyt budują to wszyscy).Tylko, że kazdy wybiera sobie, co mu pasuje.ubezpiecza albo tyle na ile go stać, albo wariant, jaki chce.Ja mam np. ubezpieczenie w Allianz. Obecnej oferty Warty i Hestii nie znam ( kontynuuje polisy od 4 lat w tej samej firmie), dlatego się nie wypowiadałam wcześniej, bo co mam Ci poradzić?Mój wariant tez obejmuje kucie płytek ( usunięcie przyczyn powstania awarii), pożar, silny wiatr, terroryzm,trzęsienie ziemi, pękania mrozowe, śnieg, lód, lawinę itd itd. duzo tego jest.Każda firma ma różne warianty ubezpieczeń i najlepiej spróbowac cos porównac.Podejrzewam, że Warta tez ma bardziej rozszerzoną opcję, wtedy masz pogląd. Bo może się tez zdarzyć, że w ubezpieczeniu Hestii rozszerzonym o kilka rzeczy bedzie brakowac czegoć, co w Warcie miałas w podstawowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.01.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 mamy pakiet Hestia7. Jest tam dodatkowo OC dla domowników na 200tys zlotych. Nie miałam jeszcze szkody, więc nie wiem jak z tej polisy idzie likwidacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 31.01.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 nam też to OC w zyciu prywatnym przedstawili. Chociaż 200 tys. moim zdaniem to gruba przesada, wystarczyłoby przynajmniej połowa. Chociaż ta część składki jest i tak niewielka w stosunku do całości. Zastanawia mnie dlaczego jest tak kolosalna różnica w tej podtstawowej części, gdzie wyszczególniony jest dom. Proszę powiedzcie jeśli możecie, na jaką wartość ubezpieczyliście domy? Czy rzeczywistą, czy najmniejszą podaną w tabeli ubezpieczyciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.01.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 nie patrzyłam na tabelę.Ubezpieczyłam na 500tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.01.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 230 tyś- pod kredyt. Płaciłam 250 zł. Ubezpieczenie podstawowe w allianz. Dodatkowe (kradzież, zalanie) mam w PZU i płacę składkę 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 04.02.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Muszę szybko wybrać ubezpoieczyciela. Mam dwie opcje z Warty i Hestii. Hm, co do kwestii "naprawczych" to nie mam doświadczenia. Ja patrzyłam głównie na zasady ezpieczenia od kradzieży i tu bym Ci zwróciła uwage na sposób kalulacji szkody, czy wg wartości rzeczywistej, czy odtworzeniowej. W przypadku wartości rzeczywistej za skradziony dwuletni telewizor dostaniesz np. 40% jego wartości wg rachunku zakupu, a przypadku wartości odtworzeniowej - tyle ile taki model (jesli juz nie produkuja to porównywalny) w tej chwili kosztuje w sklepie (jeśli dany sprzęt tanieje to bedzie wtedy mniej niz koszt zakupu oczywiście). Musisz sama określic, która wersja Tobie bardziej odpowiada. Ja wole wartosci odtworzeniowe (niestety, miałam okazje sprawdzic w praktyce obydwie wersje .) A mnie właśnie kaloryfer puszcza na łączeniu żeberek aluminiowych (miska pod nim stoi teraz malownicza bardzo), musze sprawdzić czy ubezpieczenie obejmuje naprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 04.02.2008 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Wybrałam Wartę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nely 01.07.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 zaproponowano podstawowe ubezp. do kredytu 440 zł/rok na kwotę zabezp. 440 tys. to dużo czy mało? można gdzieś ubezp. taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.morka 06.07.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Ja mam ubezpieczenie z Warty. Niedawno sąsiedzi nas zalali - ubezpieczyciel zaproponiwal nam uproszczony tryb postępowania i po kilku dniach pieniądze były na koncie i mogliśmy naprawiać szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.morka 06.07.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 zaproponowano podstawowe ubezp. do kredytu 440 zł/rok na kwotę zabezp. 440 tys. to dużo czy mało? można gdzieś ubezp. taniej? Sprawdź w Filar/ Uniqua. Ja do kredytu 180. tys. płacę rocznie niecałą stówę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bhr 27.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Agent zaoferował mi ubezpieczenie domu w Warcie lub w PTU. Chociaż cena jest niższa w PTU, to mam wątpliwości czy się zdecydować. Słyszałam, że w przypadku domu to najlepiej ubezpieczyć w Warcie ... czy ktoś z Was miał okazję korzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruzin 28.01.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 O Warcie słyszałem dobre opinie. Ja natomiast znalazłem ostatnio to ubezpieczenie mieszkania w Benefii. Czekam także na opinie o tym ubezpieczycielu. Jutro idę do agencji ubezpieczeniowej i zobaczę, co mi tam zaproponują. Liczę w ogóle na jakieś upusty, bo mam do ubezpieczenia dwa mieszkania z dobrym wyposażeniem i dom, który kupiłem tydzień temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 28.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Warta w wersji DOM KOMFORT ma ubezpieczenie tzw all-riskowe - od wszystkiego, za wyjątkiem wyłączeń. Wyłączenia są takie z gatunku oczywistych: nie płacą za szkody wyrządzone umyślnie, związane z działaniami wojennymi, zamieszkami itp. Szybsza i łatwiejsza jest likwidacja, bez szukania dziury w całym. Do tego ubezpieczenia jest bardzo wypasiony Assistance, czyli pomoc w życiowych zawirowaniach: pęknięta rura, stłuczone okno, samochód, który nie chce zapalić przed domem itp. Assistance jest gratis.Inne firmy mają ubezpieczenia mieszkań i domów wg. ryzyk nazwanych, tzn. wymienione jest, od czego dom/mieszkanie jest ubezpieczone. Zawsze może się zdarzyć, że szkoda powstała z powodu nie objętego ubezpieczeniem, i wtedy nici z odszkodowania.Ubezpieczenie DOM KOMFORT w Warcie jest bardzo dobre, ale raczej na pewno droższe niż gdzie indziej.Wszystko jedno, w jakiej firmie kupujemy polisę, wszędzie należy dokładnie dopytać o warunki ubezpieczenia przed podpisaniem dokumentów.Porządny agent powinien odpowiedzieć na każde pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruzin 28.01.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 oczywiście wybieram się jutro do agenta, bo już trochę za dużo tego czytania na necie zobaczymy, co mi doradzi. dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.01.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 nam też to OC w zyciu prywatnym przedstawili. Chociaż 200 tys. moim zdaniem to gruba przesada, wystarczyłoby przynajmniej połowa. Chociaż ta część składki jest i tak niewielka w stosunku do całości. Zastanawia mnie dlaczego jest tak kolosalna różnica w tej podtstawowej części, gdzie wyszczególniony jest dom. Proszę powiedzcie jeśli możecie, na jaką wartość ubezpieczyliście domy? Czy rzeczywistą, czy najmniejszą podaną w tabeli ubezpieczyciela? W PZU ubezpieczyc mozesz na ile chcesz ale w razie szkody wyplacaja wedlug tabeli, nie interesuje ich czy mialas meble za 3 tys. czy 30 tys., wiec ja ubezpieczylam od kwoty wedlug tabeli tak jak licza za metr domu czyli na 300 tys. zl. dom i na 80 tys. gospodarczy. Nasze oc i inne opcje typu "jak nasz pies pogryzie zlodzieja" tez sa w tym pakiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 29.03.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Ja miałem ubezpieczony dom w Pzu. Nie będę się rozpisywał ale szkoda kasy na nich są drodzy a jak przyjdzie do odszkodowania to robią wszystko żeby nie wypłacić. Szkoda kasy jak dla mnie to dobry jest Warta Alianz i Hestia. Teraz mam ubezpieczoną chate w Warcie. Wracając do Pzu to żałuje że im nosiłem kase kilka lat a jak doszło do szkody to zostałem wyrolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spedia 30.07.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Generalnie to Hestia się ceni ale też wie dlaczego. To po prostu bardzo dobre ubezpieczenie. Najważniejsze co możesz zrobić to przeczytać OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) obu polis i na tej podstawie dokonać wyboru. Bez tej wiedzy ciężko doradzić bo opcji jest wiele i często się zmieniają. Nie chcę tu bezpośrednio dawać linków ani kogoś reklamować więc jak chcesz poradę z konkretnymi polisami to pisz na priv, postaram się pomóc.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek666 07.02.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Proponuję zapytać specjalistów którzy naprawdę znają się na rzeczy. Od lat mi dopasowują ubezpieczenie domu, bo trzeba pamiętać ze Ogólne Warunki zmieniają się tak szybko jak pory roku i może się okazać że FIRMA już nie odpowiada np. za zaleganie śniegu czy przepięcia. Proponuję bezpłatnie skonsultować swoją polisę na http://www.nu.waw.pl (Najtańsze Ubezpieczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts