ecapitals 30.01.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Mam taki problem - jestem na etapie składania wniosku o wydanie pozwolenia na budowę, a raczej utknąłem w miejscu, gdyż sąsiad nie chce mi wyrazić zgody na wejście na swoją działkę z pracami przyłączeniowymi do studzienki kanalizacyjnej. Stan faktyczny jest następujący: działka, niegdyś własność mojej teściowej, teraz moja, przez lata nieużywana i niezagospodarowana. W czasie, kiedy nikt z niej nie korzystał i stała sobie ot tak Gmina wykonywała sieć kanalizacyjną. Wg projektów studzienka miała byś zlokalizowana na mojej działce i nikt siętemu nie sprzeciwiał, nikt nie miał żadnych zastrzeżeń, no poza sąsiadem, który to nie wiadomo jak przekonał kogoś w Gminie i wmówił, że moja teściowa nie zgodzi się za żadne skarby świata na umiejscowienie tej studzienki na swojej działce no i oczywiście zaproponował lokalizację u niego. Tak też się stało. Nikt nie raczył w jakikolwiek sposób skontaktować się z teściową i pomimo braku oficjalnego sprzeciwu z jej strony zmieniono umiejscowienie studzienki kierując przyłącz pod durnym kątem na działkę sąsiada omijając oczywiście moją. Teraz, kiedy ja staram się o podłączenie do tejże studzienki, ten sam sąsiad nie wyraża zgody na to, na zasadzie "nie, bo nie". Żeby było śmieszniej przedmiotowa studzienka leży w samym rogu jego działki od strony północnej ok. 1,5m od drogi powiatowej, a od strony wschodniej ok. 2 m od mojej działki. Nie ma w tym miejscu nic, poza trawnikiem. Mam możliwość skorzystania z przyłącza w dwóch innych miejscach, ale jest zupełnie nieuzasadnione ekonomicznie:1. jedno to studzienka ok. 20m od granicy działki, ale trzeba przebijać się pod drogą powiatową2. drugie w odległości ponad 170 m od granicy mojej działki. Moje pytanie brzmi czy nie ma żądnej siły na to, aby w jakiś sposób zmusić tego sąsiada do wyrażenia zgody. Czy ktoś w Gminie nie powinien teraz pomóc mi w załatwieniu tego problemu?? Czy można w tak chamski sposób pozbawić kogoś możlowiści włączenia się do sieci kanalizacyjnej, która jest niezbędna aby w ogóle móc zacząć budowę?? Będę wdzięczny każdemu, kto udzieli mi jakiejkolwiek porady i pomocy. Na życzenie mogę podesłaćskany mapy geodezyjnej do celów projektywych, na której czarno na białym widać sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95276-kanalizacja-prosz%C4%99-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muszi 31.01.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 a jak biegnie siec kanalizacyjna? jana swój koszt (cos ok 800-1000 zł) wykonałem nową studzienke kanalizacyjna bezpośrdnio w śeci kanalizacyjnej biegnacej obok mojej działki (tak kazały warunki przyłącza). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95276-kanalizacja-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-2261605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts