Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciemne fugi do jasnych płytek??

nidziowa

Recommended Posts

Mam teraz w kuchni jasne płytki z czerwonymi fugami. Były już, jak kupiliśmy mieszkanie, przyzwyczaiłam się i trudno powiedzieć, czy mi się podoba. Są i już. Ale... Ale w nowym domu wszystkie fugi będą w kolorze płytek (na tyle, na ile to możliwe) - nie chcę mieć takich wyraźnych podziałów na ścianach czy podłogach.

Czy tak bedzie ładnie?

To pojęcie względne, tobie ma się podobać :)

zarówno w kuchni, jak i wiatrołapie, łazience i przy kominku mam jasne płytki, a fugi ciemne (bodajże brązowe :-? ).Rozumiem, że kogoś może to drażnić, ale mnie sie podoba takie rozwiązanie, a nawet uważam, że ładnie kontrastuje ze sobą. Wcześniej miałam jasne, więc mam porównanie. A zmieniłam, bo utrzymanie jasnych fug w czystości było "trochę" uciążliwe :)

funkcjonalne to moze to jest ale ja wolę jasne fugi. Zwłaszcza u Ciebie nie beda przecież białe.... Na ciemniejszą zieloną fugę zdecydoawałam sie w kotłowni :

1 bo podłoga zielona i kafle scienne białe z zielonym prawie niewidocznym prązkiem. Biała fuga przy tym zestawieniu wyglądałaby zbyt blado-jak dawne sklepy rzeźnicze czasów PRL... albo szpital...

2 bo to jednak kotlownia i biała fuga krótko byłaby biała pewnie

wygląda fajnie ale nie jest to wersja "na salony".... nawet na wiatrołapy:)

Jeśli za ciemnymi fugami przemawiają w twoim przypadku tylko względy praktyczne bo np boisz sie że fuga bedzie się brudzić kup fugę epoksydową.

Naprawdę warto. Nie łapie plam , myje się tak jak płytki . Brud do niej nie przylega. Mam jasne gresy i jasną fuge epoksydową . Jest OK. ( tylko cena fugi epoksydowej znacznie wyższa od ceny zwykłej fugi)

Jeśli chodzi o względy praktyczne - to proszę... Wymyśliłam sobie takie staroświeckie pomieszanie ciemnych płytek z jasnymi, więc ze względów praktyczno-estetycznych zdecydowałam się dobrać fugi do ciemnych płytek. Efekt taki:

http://images27.fotosik.pl/147/58789c12e7f45594med.jpg

Znaczy się - tam gdzie fuga jest jaśniejsza wygląda na przybrudzoną, tam gdzie ciemniejsza - na przykurzoną :wink: :lol:

W oryginale (czyt.: 5 min po wyczyszczeniu) fuga jest prawie w kolorze i odcieniu tych ciemnych płytek :lol:

Niestety nie mam lepszego zdjęcia

Jeśli chodzi o względy praktyczne - to proszę... Wymyśliłam sobie takie staroświeckie pomieszanie ciemnych płytek z jasnymi, więc ze względów praktyczno-estetycznych zdecydowałam się dobrać fugi do ciemnych płytek. Efekt taki:

http://images27.fotosik.pl/147/58789c12e7f45594med.jpg

Znaczy się - tam gdzie fuga jest jaśniejsza wygląda na przybrudzoną, tam gdzie ciemniejsza - na przykurzoną :wink: :lol:

W oryginale (czyt.: 5 min po wyczyszczeniu) fuga jest prawie w kolorze i odcieniu tych ciemnych płytek :lol:

Niestety nie mam lepszego zdjęcia

o , takie zestawienia bardzo mi sie podoba