Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Namierzają mnie ....chyba złodzieje

Recommended Posts

Własnie jestem po wieczornym piwku :wink: z sąsiadem.

Ustaliliśmy że montuję światła z czujnikiem ruchu na zewnatrz w 3-4 miejscach i jakichś programator włączający i wyłączający światła w domu.

Sąsiad ma okna z sypialni tak usytuowane że albo musiałoby go nie być w domu albo musiałby spać jak zabity by nie zobaczyc oświacającących się halogenów.

Jest to wieś gdzie w sumie jak coś się dzieje to wszyscy są w oknach.

No i jeszcze jedno - wszystkie włamania było w zimie- długie ciemne noce ....

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej,

nie ma to jak sie budować w "bezpiecznej" okolicy :D . super. ciągle stres. no ale nie oto.

halogeny z czujnikiem ruchu ( a raczej róznicy temp. ) mogą ci się włączać same, np. podczas silnych wiatrów, co u nas często ostatnio się zdarza. zastosuj żarówki 150W a nie 500W, bo cię koszty prądu zeżrą. jest to jakieś rozwiązanie, ale ciekawe po ilu "fałszywych alarmach" twój sąsiad się zniechęci.

proponuję kupić syrenę i wywiesić na murze. nawet nie podłączaj.i atrapę kamery reagującej na ruch.

zresztą.meneli odstraszy. zawodowcy wejdą i tak.mojej znajomej buchneli audi zza ogrodzenia ( brama strasznie piszcząca) przecinając kłódkę. ona spała na piętrze z otwartym oknem i nic nie słyszała.

okolica full oświetlona i spokojna.

tak więc. kałach w łape i sie 3may. :lol:

pozdro

Wszelkiej maści mendy, obszczymury i profesjonalni złodzieje czują sie bezpieczni dokąd są anonimowi, kilka błyśnięć flesza i nocni goście rezygnują bo tracą poczucie bezpieczeństwa, teraz role się odwracają bo to oni przestają czuć sie pewnie. Oczywiście widoczna kamerka ( atrapy od razu są rozpoznawane) lub chociaż pusta obudowa, tez nie zaszkodzi.

...jak koledze podjeżdżali pod dom, i dostawał takie informacje to poprostu się z tego śmiał.... myślał, że taka chata wypaśna...wstawił okna w piątek, dobrze opił, a potem...w sobotę około południa przyjezdża...chodzi po budowie, krząta się, przyjeżdża sąsiad i tak mówi...

-"jak sąsiad, kolor okien nie odpowiadał Małgośce(jego żonie)? Ludzie od okien śmiali się , że nie macie co z pieniędzmy robić bo wystarczyło okleić, a Wy chcieliście wymieniać, od 6.00 wycinali"-

...kolega oniemieniał, był na takim kacu, że nawet nie zauważył że nie ma okien, które wstawiał kilkanaście godzin temu...zaczął biegać jak oszalały, dopytywać się jacy ludzie, jaki samochód, rejestracja...ale jak to bywa, najciemniej pod latarnią... sąsiedzi co prawda się zainteresowali, dowiedzieli się że sąsiadowi, a właściwie jego żonie nie podobał się kolor i tylko... pokręcili głowami. Budowa stała się bardzo sławna w okolicy, a z kolegi poprostu się śmiano...

...takie rzeczy to tylko w Polsce mogą się zdarzyć...

Również polecam konfigurację : alarm z zewnętrznymi czujkami ruchu i ochroną + ubezpieczenie.

Założyłam w grudniu z uwagi na wylot za granicę i wiem, że sama tabliczka Solid Security już dużo zdziałała :) Jestem zachwycona! Nie miałam okien, więc z ubezpieczeniem było krucho, a instalacje wewnątrz już "szły". Jak tylko wstawię okna, to tak jak w starym domu - doubezpieczę w Allianzie - zwracają 100 % wartości odtworzeniowej. Nie widziałam takiej oferty w innych firmach. Jak wybiją okno i słuką cenną wazę kradnąc telewizor, to kupujesz wszystko nowe w tym samym modelu, nie licząc amortyzacji.

Oczywiście sąsiedzi też istotna sprawa, ale uważam, że lepiej żeby ani Ciebie ani syna nie było, gdyby faktycznie ktoś się włamywał. A Firma Ochroniarska jak nie zareaguje to ma problem i dlatgo ma własne polisy ubezpieczeniowe od swojej działalnosci gospodarczej.

Skoro bardziej boisz się zniszczeń, niż kradzieży, to zostaw otwarte drzwi. A informację o tym na drzwiach balkonowych. ;)

A tak na serio to bardzo Ci współczuję, to jest rzeczywiście draństwo, ze człowiek musi spać na budowie, żeby mu się nie włamali, by zyskać na tym grosze :evil:

Może rzeczywiście spisać te numery i atrapy alarmu porobić...Albo automatycznie włączające się w środku światło i firanki w oknach itp. Jak jeżdżę do pracy mijam dom nieotynkowany, myślałam, że ktoś już mieszka, bo właśnie są firanki w oknach. Pewnego razu widziałam tam ekipę i teraz wiem, że nikt tam jeszcze nie mieszka.

słyszałem opinię że znaczna część zniszczeń na budowach i tzw włamów co to nie wiadomo co ukradli a poniszczyli jest robiona przez same agencje ochrony które w ten sposób napędzają sobie klientów - opinia jest zasłyszana i specjalnie bym się do nie przywiązywał ale chyba warto powiesić choćby tabliczkę na ścianie...

w Allianzie - zwracają 100 % wartości odtworzeniowej. Nie widziałam takiej oferty w innych firmach. Jak wybiją okno i słuką cenną wazę kradnąc telewizor, to kupujesz wszystko nowe w tym samym modelu, nie licząc amortyzacji

jesteś tego pewna ?? nie ma tam gdzieś małym druczkiem jakiegoś załącznika, że trzeba najpierw wykazać się fakturą zakupu albo zaświadczeniem od biskupa o niekaralności ??

jeśli to prawda to była by to pierwsza porządna firma ubezpieczeniowa

Takie rzeczy to tylko w Erze :D

Nie może tak być, bo szyba zespolona kosztuje wielokrotnie mniej niż nowoczesny sprzęt.

Ludzie mają różne pomysły na zarabianie pieniędzy ;) i firmy ubezpieczeniowe o tym wiedzą...

jesteś tego pewna ?? nie ma tam gdzieś małym druczkiem jakiegoś załącznika, że trzeba najpierw wykazać się fakturą zakupu albo zaświadczeniem od biskupa o niekaralności ?? jeśli to prawda to była by to pierwsza porządna firma ubezpieczeniowa

Jestem pewna i jako osoba z wykształceniem prawniczym dokładnie analizuje umowy. Dzięki Bogu włamania nie przeżyłam, ale ubezpieczałam "stary" dom w Allianzie, korzystając z pakietu OC dla członków rodziny. Przeżyłam 2 wypadki dot. odszkodowania i na własnej skórze pozytywnie przekonałam się o Allianzie:

1. mój syn wybił szybę w drzwiach balkonowych sąsiadki - dzieciaki biegały wokół domu, a my w pewnym momencie te drzwi zamknęłysmy. Dziecko nie zauważyło, że szyba juz zasunięta i "przeleciało" przez nią... Jeżeli chodzi o straty materialne (innych szcześliwie nie było) to sąsiadka wstawiła sobie nową szybę, a Allianz zwrócił koszt z mojego ubezpieczenia bez zwłoki;

2. córka zahaczyła kabel od laptopa stojącego na stole... Laptop był gościa. Gość zaniósł laptopa na ogledziny, potem laptop pojechał do serwisu, a potem stanęło na nowym laptopie.

W obu wypadkach chodziło o możliwość odtworzenia utraconego sprzętu i nikt nie analizował, żed laptom ma rok a szyba 3 lata....

Uważam tę firmę za uczciwie wywiązująca się z zawartej umowy. Tyle mogę stwierdzić.

Ja oczywiście jestem ubezpieczony .

Normalnie, po ukończeniu budowy i zamieszkaniu ubezpieczę się na wszelkie wypadki.

Teraz jednak z uporem maniaka twierdzę: dobry sąsiad , czujniki ruchu i włączające się halogenki i nocowanie to jedyne sposoby by wogóle zminimalizować wszelkie PRÓBY kradzieży i włamań.

Wszelkie inne ustrojstwa to jedynie ( według mnie) próby oszukiwania się , własnego sumienia. Mówię o zwykłych złodziejaszkach budowlanych co to za 100 PLN sprzedają innym grzejniki warte 3 000 PLN.

To obrona przed takimi typami - Ci widząc pilnowane budowy raczej szukają łatwiejszego łupu.

Jeżdżę po różnych budowach codziennie ( sprawy zawodowe) więc coś niecoś wiem

słyszałem opinię że znaczna część zniszczeń na budowach i tzw włamów co to nie wiadomo co ukradli a poniszczyli jest robiona przez same agencje ochrony które w ten sposób napędzają sobie klientów - opinia jest zasłyszana i specjalnie bym się do nie przywiązywał ale chyba warto powiesić choćby tabliczkę na ścianie...

Taaa, a ja słyszałem, że wiele wirusów rozpylają sprayem lekarze :roll: :wink:

• 3 weeks później...

Dołączam się do autora postu :(

Dzisiaj w nocy mnie namierzali, o godzinie 5:30 dwóch mężczyzn przeskoczyło przez moje ogrodzenie i świecili latarkami, oglądało przez okno tarasowe zawartość salonu. Nie mam dużo (po wylewkach i tynkach, większość zasłonięta).

Byli na tyle bezczelni, że mimo iż sąsiedzi ich zauważyli i podnieśli raban nie spieszyli się z opuszczeniem mojej posesji, później jeszcze podjechali pod ich bramę i starali się ich zastraszyć (dopalili papierosa patrząc się na okna sąsiadów, w których oni sami stali).

Co Wy na to :evil: