Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Namierzają mnie ....chyba złodzieje

Recommended Posts

W takiej sytuacji policja i alarm . Nie inaczej.

Nastepnym razem wybiją szybę i wejdą.

Patrze na Twój avatarek i nie wierze :wink:

A wyjść do ludzi, porozmawiać, spisać numery, ewentualnie odstresować się :wink: i dopiero polcja.

Krzysztofik - zawsze to jest jeszcze jedna opcja : można od razu otworzyć ogień :lol:

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Współczuje tym których nekają jacyś kolesie.

Ja niestety ale mam złe doświadczenia ze złodziejami (choć) niewiele ukradli ale narobili wiecej szkody.

Ukradli mi bezpieczniki z szafki na słupie.

Bezpieczeniki to półbiedy gorzej że było trzeba coś na już kombinowac bo ekipa wchodziła tego samego dnia.

Policja przyjechała poptrzyła spisała co sie stało, powiedzieli że jak mam rachunki to bym dostarczył na komisariat a przy okazji usłyszałem że nie byłem jedyny któremy rozbebrano szafkę z bezpiecznikami.

Ot i nasza polska policja tu się nasuwa piosenka zespołu MLEKO pt "Cztery łapy"

Również polecam konfigurację : alarm z zewnętrznymi czujkami ruchu i ochroną + ubezpieczenie.

Założyłam w grudniu z uwagi na wylot za granicę i wiem, że sama tabliczka Solid Security już dużo zdziałała :) Jestem zachwycona! Nie miałam okien, więc z ubezpieczeniem było krucho, a instalacje wewnątrz już "szły". Jak tylko wstawię okna, to tak jak w starym domu - doubezpieczę w Allianzie - zwracają 100 % wartości odtworzeniowej. Nie widziałam takiej oferty w innych firmach. Jak wybiją okno i słuką cenną wazę kradnąc telewizor, to kupujesz wszystko nowe w tym samym modelu, nie licząc amortyzacji.

Oczywiście sąsiedzi też istotna sprawa, ale uważam, że lepiej żeby ani Ciebie ani syna nie było, gdyby faktycznie ktoś się włamywał. A Firma Ochroniarska jak nie zareaguje to ma problem i dlatgo ma własne polisy ubezpieczeniowe od swojej działalnosci gospodarczej.

z tym 100% wartości odtworzeniowej to bym uważała. żadna firma nie liczy kosztów amortyzacji w pierwszym roku a potem..... no nie wiem, radzę Ci mieć to na piśmie w postaci OWU przeczytanym przed podpisaniem umowy. Nie piszę tego żeby przekomarzać się co do firmy :-? bo składka to najmniejszy koszt z tego wszystkiego, natomiast szkoda później Twojego rozczarowania , jak złodziej potknie się o telewizor za który Ty dałaś 3000 a firma wypłaci 2000, bo on już "grał" 2 lata :-)

p.s. sprawdź najlepiej u kogoś kto miał szkodę tego typu jak z wypłacalnością w Allianzie :-)

pozdrawiam

Moja znajoma wynajmowała przez 7 miesiecy (!) budowy studenta, który najpierw spał w samochodzie przed domem, a później juz w domu.

Obyło sie bez kradzieży - a dom w mieście i sporo ludzi sie nim interesowało.

Osobiscie znam 2 przypadki gdzie wymontowano wszystkie okna.

Znajomy gliniarz mi opowiadał, ze kiedys złapali ekipe, która obwoziła "klienta" po budowach, aby ten wybrał sobie projekt domu - a potem okradali całkowicie taką chatę (okna itp.)

Agencje ochrony to tez żenada - znajomy dostał info o włamaniu do domu, podjechał w ciagu 2 minut, chwilę potem przyjechali ochroniarze. Widza ze ktoś sie kręci po chacie, więc kumpel mówi, że nich wpadaja do chaty i złapią kolesi. A ochroniarze na to że lepiej poczekajmy, az uciekną tyłem :lol:

W końcu sam poleciał z jakąś gazrurką, troche włamywaczy poprzestawiał ale i tak uciekli.

W sumie nic nie ukradli ale ubezpieczalnia nie chciała zwrócic forsy za uszkodzone okno (antywłamaniowe) i niestety 3 tysiaki był w plecy :(

alarm ma aku - kup choc z 18Ah to sporo wytrzyma

halogeny na czujki ruchu

moze sygnalizator na elewacji zamontuj

kawal drutu na dachu imitujacy antenke od powiadomienia

obudowa kamery za 40 zeta zamontowana z widokiem na droge

u nas z 1-2 miechy wisial sam sygnalizator i tak wszyscy mysleli ze mamy sprawny alarm

prewencja przede wszystkim

kawal drutu na dachu imitujacy antenke od powiadomienia

To dobre. Nie wpadłbym. Tylko pozostaje pytanie - wysoko aby nikt nie sięgnął czy tak, aby potencjalny złodziej ją mógł unieszkodliwić i po wejściu do środka załączyć prawdziwy alarm. Ale to pewnie zależy ile czasu później ekipa może wpaść do domku, żeby nie miał czasu nic wynieść.

tu jak wojna partyzancka :o

podchody, zmyłki, sidła i uniki ;-)

Dokładnie! :roll: My, oczywiście, tez myśleliśmy o szybkim zamontowaniu systemu alarmowego. Jednak teraz wiem, że obwieszę całą chałupę choćby atrapami kamer i czujników, a sama będę czatować w środku, przy okresowo zapalającym i gaszącym się świetle.... :wink:

z tym 100% wartości odtworzeniowej to bym uważała. żadna firma nie liczy kosztów amortyzacji w pierwszym roku a potem..... no nie wiem, radzę Ci mieć to na piśmie w postaci OWU przeczytanym przed podpisaniem umowy. Nie piszę tego żeby przekomarzać się co do firmy :-? bo składka to najmniejszy koszt z tego wszystkiego, natomiast szkoda później Twojego rozczarowania , jak złodziej potknie się o telewizor za który Ty dałaś 3000 a firma wypłaci 2000, bo on już "grał" 2 lata :-)

p.s. sprawdź najlepiej u kogoś kto miał szkodę tego typu jak z wypłacalnością w Allianzie :-)

pozdrawiam

Pisanie, a także - ostatecznie 8) czytanie umów to mój zawód :)

Właśnie dlatego tak mnie umowa z Allianzem zadawala.

Nie płącą mi jednak za reklamę, a doradztwo koleżeńskie :) jest oczywiście gratis. Każdy zrobi jak uważa :)

Piszecie o kradzieżach, włamaniach ale może też warto napisać czy okradziony budynek był ogrodzony, czy znajdują się obok zabudowania zamieszkałe, czy domek stoi gdzieś pod lasem lub w polach, bo nie wiem jak się odnieść do powyższych postów czy kradną "jak leci" czy mimo wszystko jakieś przeszkody są żeby utrudnić złodziejom kradzieże :roll:

Chyba przesadziłaś. Na budowy to nie przychodzą płatni mordercy rodem z amerykańskich filmów tylko drobne pijaczki-złodziejaszki, żeby skręcić cokolwiek, co by można sprzedać. Jak nic takiego nie znajdą to zdemolują, co się uda - wybiją okna, zrujnują futryny, poprzecinają kable. A kto ma reagować na ten założony alarm?? Zanim ktokolwiek się pojawi to złodziei na ogół już nie ma.

Zgadzam sie z przedmówcą - nocowałem mnóstwo razy u mnie na budowie i jeszcze żyje :D .

Zwłaszcza jak już robiliśmy wykończeniówkę - system c.o odpalony , grzejniki pozakładane i już część mebli zainstalowana - przeniosłem się na budowę na kilka tygodni - aż do całkowitego wykończenia i przeprowadzki ... - oczywiście nadmienię iż w domu był zainstalowany i uruchomiony system alarmowy i podłączony do monitoringu jednej z sieci ochroniarskich .

Ale jednak obecność w domu to obecność - systemy są , działają a złodzieje sie włamują mimo tego ... - my mieszkaliśmy ponad 20km od budowy .

• 2 weeks później...