Gość Gosc 23.08.2003 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Od 11 lipca budowa przylaczy wod.kan, gazu, pradu, itp. wymaga jedynie zgloszenia w trybie art. 30 Pr. Budowl. Do zgloszenia dolacza sie ewentualnie szkice badz rysunki, nie zas projekt budowlany, który byl wymagany przed zmiana przepisów (wtedy nalezalo miec projekt i pozwolenie na budowe). Jakie wymogi winien spelniac w/w szkic rysunek i kto jest uprawniony go wykonac? Inwestor. projektant z uprawnieniami? Czy szkic, rysunek musi uwzgledniac warunki techniczne firmy z którego siecia przylacze zostanie zlaczone?Wladza budowlana w moim miescie do zglpszenia wymaga 3 egz. projektu wykonanego przez uprawnionego projektanta. Uwazam ze nie ma podstaw do takiego zadania i zmuszania inwestora do poniesienia wydatku na projekt (300-600 zl).SPRAWA JEST PILNA PROSZE O ZAJECIE STANOWISKA NA LAMACH NAJBLIZSZEGO MURATORA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.08.2003 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Mi też tak kazali (ZE i ZG zrobili to we włąsnym zakresie tylko wodociągi nie). Facet od wody chciał za projekt 700. Okazało się jednak, że architekt robiący mi adaptację to zrobi i w rezultacie będzie kosztowało mnie to 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 według Prawa Budowlanego projekt w dalszym ciągu musi wykonać projektant z uprawnieniami i uzgodnić go z odpowiednimi jednostkami eksploatacyjnymi. Ja też mam wątpliwości czy ma być to dalej w formie projektu budowlanego, czy jak to ma się nazywać. W moim mieście Wodociągi wymagają dalej projektu o zakresie projektu budowlanego , a nawet wykonawczego, bo inaczej nie uzgodnią. Monopolista jak widać ma zawsze rację. Chyba zabrakło w zapisie prawa szczegółowego zakresu projektu przyłączy do zgłoszenia, bo jak widać poza zniesiem obowiązku pozwolenia na budowę dla inwestora nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 U nas tak samo. Do wszystkiego i tak potrzebne są projekty uzgodnione, zatwierdozne, z milionem innych papierków. Nowe prawo nic nie zmieniło, bo i tak wszttsko trzeba przejść, a czy ja w gminie napiszę wniosek o pozwolenie na budowę czy pismo informujące, ze za miesiąc rozpocznę budowę - co za różnica? magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts