czaguz 31.01.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Otóż od początku. Cały czas nastwiłem sie na kotłownie na paliwo stałe, ale... Własnie, zaczałem analizowac równiez koszty ogrzewania gazowego. Wychodzi na to ze jesli ,kupic gaz ( instalacja naziemna badz podziemna ) w okolicach maja mozna kupic w okolicach 1,5 zł/l (dane z 2007 roku). Czyli prz zakładanym zuzuciu gazu na poziomie 2500 l na sezon mozna zmiescic sie ( razem z dzierżawa instlacji ok 50 zł miesiecznie ) w kwocie 5000 zł spokojnie. Zakładając że ceny groszku to teraz realnie ok 650zł/t to daje około 4000 zł za sezon. Wiec róznica wynosi ok 1000 zł. I teraz dylemat. Ni jest to az tak duzo. Za ta cena mam czysto i spokojnie. Nie musze dosypywac do zasobnika.Mam teraz taka wielka prosbe. Chcialbym podac parametry ktora sa u mnie. Jesli mozecie mi doradzic to byloby super. Czyli:Kotłownia oddzielna, ma okolo 11 m2 wiec miejsca jest dosatek, gospodarstwo domowe sklada sie docelowo z 4 osob, wiec zasobik chyba starczy ok 60 l. Powierzchnia domu do ogrzania to 160 m2, zaizolowane styro 15 cm, sciany działowe supporex 12 cm.. Ok 10 grzejnikow i ok 60 metrów podłogówki. ( jest sens pieca kondensacyjnego). Prosilbym o pytanie jak to wyglada cenowo. Np porownanie Viessmann`a z czyms rowniez dobrym ale tanszym moze.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95301-kocio%C5%82-gazowy-a-ekogroszek-realia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts