lukas3339 31.01.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Zaczynam troche szukac oczyszczalni , jestem po kilku rozmowach z firmami montujacymi ale mam troche watpliwosci.Np. jedna z firm ( znaczaco drozsza od innych ) twierdzi ze firmy montujace taniej czestokroc probuja oszczedzic na kruszywie ( czy tam zwirze ) i daja go znaczaco mniej, i to najpierw dziala a po 2-3 latach zaczyna smierdziec. Czy maja racje i ew. jaka gruba powinna byc ta warstwa kruszywa? W ogole, co mozna schrzanic przy montazu oczyszczalni, na co zwracac uwage bedac przy montazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 31.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jakoś się muszą wytłumaczyć, że są drożsi. To nie prawda, że jak się da mniej podsypki to zacznie śmierdzieć. Przepraszam, ale wciskają Ci kit. Ilość podsypki zależy od rodzaju gruntu. Jeżeli jest ziemia mniej przesiąkliwa, to wtedy dla lepszego drenażu trzeba dać więcej podsypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 31.01.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jeszcze nie słyszałem, żeby firma montująca/sprzedająca oczyszczalnie przyjeżdżała ze żwirem! Zwykle podają cenę za POS, i dodają, że koparka i żwir/piasek we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 31.01.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 buki75, to zapewne niewiele słyszałeś, u nas wszystko było w cenie, nawet z koparką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 31.01.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jak nie dowierzasz firmie, to prace ziemne zrób we własnym zakresie, albo sprawdzaj w trakcie. W projekcie powinna być podana grubość warstwy drenażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 01.02.2008 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A jesli mam piasek i nie ma wod podskornych to ile powinno byc zwiru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 01.02.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Grubość warstwy żwiru i jej frakcja powinna wynikać z projektu.Zazwyczaj jednak w pogoni za redukcją kosztów nie robi się pomiarów geodezyjnych a ilość żwiru dobiera się "na oko". U nas na piaszczystym gruncie jest warstwa ok 20 cm żwiru ( czy kamieni bo różnie ludziska nazywają ) o szerokości ok 40 cm. Żwir stanowi nic innego jak zbiornik na ścieki i pełni rolę filtra w którym następuje kolejny proces oczyszczania przez bakterie tlenowe.W temacie zapaszków...Choćby nie wiem co kto opowiadał z doświadczenia wiem że drenaż MUSI śmierdzieć bo przecież nie oczyszcza sie w nim perfumów tylko fekalia. Kwestia tylko czy będzie to wyczuwalne przez domowników. Prawidłowo wykonana oczyszczalnia powinna wszystkie zapachy odprowadzać ponad dach budynku a wokół niej nie powinno być nic odczuwalne. Wiem co mówię bo sam walczyłem z tym dość długo. Kluczowe w sprawie okazuje się odpowietrzenie tak wykonane by powietrze dostawało sie kominkami napowietrzającymi drenaż i ulatywało odpowietrzeniem kanalizacji. Wówczas o tym że mamy oczyszczalnię przypomnimy sobie podczas dodawania bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.02.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 My montowaliśmy sami POŚ. Kupowałam tez kruszywo i wymajęłam koparkę. W instrukcji do POŚ było napisane ile i jak sypać kruszywo. Robiliśmy zgodnie z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts