poldek82 31.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witam szanownych forumowiczów Dziś taki temat : Chcemy z moją dziewczyną wybudować dom wspomagając się kredytem w znacznej części (działkę już mamy) i pytania sa następujace czy : - przed załatwianiem papierologii (projekt, pozwolenia itp itd) krótko mówiąc wziąść ślub czy nie koniecznie ??? - czy to ze nie jesteśmy małzeństwem bedzie miało jakiś wplyw na załatwianie poszczególnych dokumentów ??? - czy dużo kosztuje zmiana całej dokumentacji gdybyśmy wybudowali dom przed ślubem ??? Pozdrawiam i dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 31.01.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Na pewno 'singli" banki traktują gorzej (trudniej o kredyt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Na pewno 'singli" banki traktują gorzej (trudniej o kredyt). Tutaj już chyba się zmieniło na przełomie kilku ostatnich lat. Szukaliśmy kredytu w zeszły lipiec razem z dziewczyną i żaden bank nie pytał o śluby. Liczyli zdolność na podstawie naszych dochodów. Nie odczułem w żaden sposób, gorszego traktowania z tego względu, że nie jesteśmy małżeństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witam szanownych forumowiczów Dziś taki temat : Chcemy z moją dziewczyną wybudować dom wspomagając się kredytem w znacznej części (działkę już mamy) i pytania sa następujace czy : - przed załatwianiem papierologii (projekt, pozwolenia itp itd) krótko mówiąc wziąść ślub czy nie koniecznie ??? - czy to ze nie jesteśmy małzeństwem bedzie miało jakiś wplyw na załatwianie poszczególnych dokumentów ??? - czy dużo kosztuje zmiana całej dokumentacji gdybyśmy wybudowali dom przed ślubem ??? Pozdrawiam i dzięki za pomoc To masz podobną sytuację jak my. Wszelkie papiery są na nas oboje. Nigdzie nie pytano nas o stopień pokrewieństwa. Po prostu dwie osoby chcą się wybudować. Więc tutaj nie ma większego znaczenia, czy jesteście przed czy po ślubie. Chyba nikogo to nie interesuje. Problem może się jedynie pojawić, gdy po wybudowaniu zmienisz partnerkę czego oczywiscie nie życzę. Ale jak już podpiszecie kredyt na 30 lat, to już jakby połowa ślubu Tak my się własnie z tego smiejemy i spokojnie czekamy na maj, kiedy zaślubiny się odbędą. Pozdrawiam i życzę szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 01.02.2008 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Czyli wszystkie dokumenty załatwiacie na dwa nazwiska ??? A poślubie będziecie to "odkręcać" ??? Czy urzędnicy nie robią z tego tytułu większych problemów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Czyli wszystkie dokumenty załatwiacie na dwa nazwiska ??? A poślubie będziecie to "odkręcać" ??? Czy urzędnicy nie robią z tego tytułu większych problemów ??? Tak - wszelkie dokumenty mamy na dwa nazwiska. Nic raczej nie trzeba będzie odkręcać, bo przecież osoba się nie zmienia. Gdybyś budował z panią X a potem chciał zamieszkać z panią Y, to wtedy mogą być problemy Ale przy samej zmianie nazwiska już nie powinno być z tym dużych problemów. I tak po ślubie musisz zmieniać: - dowód osobisty - prawo jazdy - skarbówka - ZUS - działalność gospodarcza - bank - etc więc i tak się nachodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 01.02.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 tak jak trociu pisze! budujesz z przyszlą żoną jak ze wspólniczka ! ja tez mam wspólnika! z którym we wrześniu biorę ślub. Wszędzie na papierach jesteśmy oboje , od aktu notarialnego na dziłkę począwszy, a na czym się skończy to nie wiem. a że tak zapytam poldku, czyja jest działka? bo czyja działka ten ma prawo do dysponowania nią, czyli może wystąpic o pozwolenie na budowę i zbudować dom, i potem ten dom formlanie jest jego, właścieciela działki znaczy się. A po ślubie nie trzeba nic odkręcać! Bo niby co? jeśli te same osoby występują? Może tylko będę musiała nazwisko w KW zmienić. Ale nie wiem tego na pewno, może nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 01.02.2008 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Działka oczywiście jest wspólna 50 na 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 02.02.2008 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 no to raczej nie masz się czym martwic jak forumowicze napisali powyżej kredyt też wam dadzą, w końcu to bankowy zarobek , nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luksus 04.02.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ja niewidze problemu z mozliwoscia wziecia kredytu w takiej sytuacji, przeciez jest cos takiego jak wspolkredytobiorca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts