Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

JEstem wlascicielem działki rolnej 56 arów z racji tego iż gruntów rolnych nie mozna podzielic na mniejsze niz 30 arów podział nie wchodzi w grę... ale złożyłem 4 wnioski o WZ z podziałem w/w nieruchomosci. Geodeta powiedział mi ze po otrzymaniu WZ bedzie mozna podzielic dzialke wg tego jak podzielilem na wnioskach.

Moje pytanie jest nastepujace czy biorac geodete i dzielac ta działke na 4 mniejsze zmieni sie działka z Rolnej na jakas inna?? głownie chodzi mi o zapisy na mapach teraz mam 149 R - czyli rolna a teraz bedize np 149/1 i nadal R na mapie Ewidencyjnej??

Pytam bo bede sprzedawał jedna z działek i nie chce zeby mi skarbowka powiedziala z esprzedalem wg map budowlana - bo sprzedaje jako rolna i taka tez kase biore...

Bede wdzieczny za kazde info

https://forum.murator.pl/topic/95329-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-rolnej-wg-wz/

Witay!

Podział działki rolnej na 4 mniejsze niestety nie sprawi, że działka przekształci się w budowlaną. Przy każdej działce będziesz miał "erkę", w czym ja nie widzę żadnego problemu.

Prawo pierwokupu tych działek ma Agencja Rynku Rolnego. Ale bez obaw. Na pewno nie interesują ich takie powierzchnie. Nie jest znany w Łodzi przypadek, kiedy agencja skorzystała z przysługującego jej prawa od wielu, wielu lat.

Wracając do odrolnienia działki. Jeśli masz grunty klasy IV-VI to po złożeniu wniosku w gminie z planem zagospodarownia działki powinieneś dostać decyzję, która stwierdzać będzie, że dla tej klasy gruntów nie ma potrzeby uzyskiwanie takiej decyzji (np. przed budową domu). Jest to dla mnie absurd w stylu - jak masz rybki to jesteś pedałem. Ale i tak musisz mieć kwit z gminy o umożeniu postępowania. Jeśli grunty są od III klasy bonitacyjnej w górę, czeka cię opłata. Nie wiem ile.

A potem po podziale dostaniesz jeszcze noż w plecy w postaci opłaty adiacenckiej (użyj funkcji "szukaj" na portalu).

To, że działka jest rolna a nie budowlana, jak mawiają Anglicy - at the end of the day - okaże się samym pozytywem. Przyszły właściciel będzie płacił o wiele niższy podatek gruntowy.

Tyle.

https://forum.murator.pl/topic/95329-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-rolnej-wg-wz/#findComment-2263698

Gleba klasy 3 , nie ma ustalonego miejscowego planu zagospodorowania a z tego co wiem jesli wylaczam mniej niz 5 arow na dzialce to nie place oplaty ...

i w Krakowie nie ma oplaty adiacenckiej :)

To dobrze ze nie zmieni sie z R np na B :) nie chce miec problemow w skarbowce ze zanizylem wartosc itp dzieki!

https://forum.murator.pl/topic/95329-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-rolnej-wg-wz/#findComment-2263742