Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System kominowy Optiroc - czy warto go zakupić?

Gość piotrek30

Recommended Posts

Gość piotrek30

Witam

Mam problem: muszę zburzyć stary komin (za mały przekrój) i postawić w jego miejsce nowy. Zastanawiałem się nad Schiedelem i właśnie kominem z firmy Optiroc, jednak o ile informacji na temat pierwszego jest sporo, to o o tym drugim nie wiem nic. Jeśli macie jakąś wiedzę na temat to prosiłbym o odpowiedź.

pozdrawiam

Mam kominy z Optiroca, ale na poprzedniej budowie moja ekipa stawiała z Schiedela - zatem ich opinia, jako wykonawców może być miarodajna: twierdzą, że obydwa systemy są jednakowe (widać to i na składach budowlanych), jedyna różnica, to to, że w Optirocu wełna ocieplająca rurę szamotową jest na nią nałożona i osłonięta folią. Dzięki temu łatwiej buduje się komin: wystarczy wsadzić szamot, wyciągnąć folię i już gotowe.

W Optirocu miały pojawić się w 2003r. też nowe blaszane kominki do przykrycia od góry, ale ja już ich nie znam.

Gość piotr30

Dzięki za odpowiedź. Nie wiem tylko czy trwałość elementów jest porównywalna - czy są to porównywalne firmy? Spotkałem się też z opinią, że Optiroc skopiował rozwiązania zastosowane przez Schiedela. Jeszcze jedno - dzisiaj w sklepie dowiedziałem się, Optiroc dostarcza tylko pustaki, rury szamotowe są sprowadzane z Czech, natomiast grubość ocieplenia dobiera się samemu (od 2-6cm). Wychodzi z tego dziwna "składanka" - skąd mam wiedzieć czy i ile cm dać ocieplenia - w Schiedlu jest podobno 2 do 3 cm.

Poradzcie co wybrać...... podobno kominy firmy Leier są niezłe

ps Jeszcze jedno - czy do podłączenia kominka z płaszczem wodnym wystarczy komin o średnicy 20 cm?

:o