Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fugi epoksydow- macie?

klaudia11

Recommended Posts

Ja mam epoksydową Mapei pod prysznicem w kabinie oraz na blacie gdzie wmontowany jest zlew oraz półki wokół wanny - nie zamieniłabym jej na zwykłą. Dla mnie jest to rewelacja ! Można szorować szczoteczkę do paznokci z mydłem , brud schodzi. Poza tym w prysznicu jak woda ją zmacza to wogóle nei widać różnicy w kolorze, a zwykła robi się poprostu mokra i przez to ciemna, a co za nia się latami wytwarza - strach pomyśleć.

Bardzo higieniczna sprawa. Ale trudna do polozenia - moj kafelkarz odważał przy mieszaniu na wadze elektronicznej. Poza tym trzeba stsoawać reżim przy fugowaniu - zabrudzenia nie starte na czas - już nigdy nie zejdą. Absolutnie nie dla amatorów.

No i Mapei wanila epoksydowa wyglada jak zwykła koloru jaśmin.

Mam trochę tych fug (Mapei). W zasadzie jeszcze ich nie użytkuję, ale szczerze mówiąc przeraził mnie wątek z wymiany doświadczeń, w którym niektórzy forumowicze pisali, iż te fugi również wymagaja impregnacji, chłoną brud itp. :-?

Witam. Pierwsze słysze ze epoksyd potrzebuje impregnacji :) Jesli to jest taka fuga o ktorej mysle to ona jest nie chłonna.

Pamietasz może czym ktos to impregnował??

bo wydaje mi sie że ktoś nie wiedział za wiele o epoksydzie.

Pozdrawiam

taką fugę zmywa się podczas fugowania specjalną do tego przeznaczoną włókniną taką szorstką , Kupuje się je w rulonach i tnie na żądane kawałki. Po starciu nadmiaru wywalasz do kosza a dopieszczanie robisz gąbką i ciepłą wodą. Strasznie upierdliwa robota i faktycznie jak ktoś wspominał amator może sie na niej wyłożyć. Po zaschnięciu nie do zdarcia - dosłownie.