Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż karton gipsu w pojedynkę

Recommended Posts

Są takie specjalne "podesty" na płyty. Używane są do montażu na stropie. Kładziesz sobie taką płytę na tymże podeście, podjeżdzasz nim gdzie trzeba, podnosisz płytę i mocujesz.

Na mocowanie w pionie widziałem jakiś czas temu w OBI taki stojak. Z tego co go obejrzałem, to współpraca z nim powinna wyglądać tak, że najpierw stawiasz płytę gdzie ma być, potem nim klinujesz ją na swoim miejscu i spokojnie przykręcasz płytę.

Niestety nie poratuję zdjęciami, bo nie mam pod ręką.

Zna ktoś sposób na montaż płyt z karton gipsu w pojedynkę. Może ktoś wie gdzie można kupić jakieś "podtrzymywacze" w rozsądnej cenie.

Swego czasu w Lidl'u były teleskopowe (z zatrzaskiem i śrubą rzymską) za 50 zeta. W Castoramie takie są za 80 zeta. Ramkę robisz z kantówki zbitą gwoździami, żeby wrzucić płytę GK tak 10-15 cm od stropu - potem tym ustrojstwem dociągasz na szpan. Działa. Systemowe podnośniki to od 1000 zeta.

Ja zrobiłem całe poddasze z płyt g-k samodzielnie. Używałem do tego; - przyrządu, który sam wykonałem, -aluminiowej drabinki 2,5 metra i drewnianego kołka długości 2,5 metra z nabitą u góry poziomą poprzeczką. Przyrząd wykonałem z podnośnika samochodowego hydraulicznego na kółkach ( kupiony w Biedronce ) do którego przekręciłem rurę ocynkowaną 3/4 cala, a na drugim końcu u góry rury przymocowałem ramę 70cm x 70 cm zespawaną z kątowników. Wysokość tego przyrządu to 240 cm przy opuszczonym podnośniku. Przed przystąpieniem do montażu płyty opierałem drabinkę o ścianę w pobliżu miejsca przymocowania, następnie podnosiłem płytę i opierałem jednym końcem na drabince ,następnie podnosiłem drugi koniec płyty i podstawiałem podporę w kształcie T. W tym momencie miałem płytę u góry podpartą na końcach, wtedy podjeżdżałem tym podnośnikiem z rurą pod środek płyty i ją podnosiłem trochę, podjeżdżałem na miejsce przymocowania, ustawiałem i podnosiłem aż do oparcia się o stelaż. Potem podpierałem końce drabinką i podporą i zostało tylko przykręcić płytę do stelaża.

• 1 year później...