Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w każdym supermarkecie budowlanym kupisz metalowe wbijane kołki do gazobetonu. Trzyma jak diabli.

Ew - przewierć się na drugą stronę i zamocuj na pręt śrubowy z nakrętkami.

pozdrawiam

Ja bym z metalem nie ryzykował. Tylko plastik i to dedykowany do BK - z długą i skomplikowaną ;) strefą rozporową. Gęstość 700, więc będzie trzymać solidnie.

PRZYKŁAD

Gość ZW
...

Ja bym z metalem nie ryzykował. Tylko plastik i to dedykowany do BK ..."

Dlaczego nie metal ?

Mam ściany z BK i używam metalowych kołków dedykowanych do BK właśnie dlatego że plastik się rozwierca i wylatuje z BK pod obciążeniem (np. karnisz).

?

Pytanko -

jakie przewidujesz obciążenie ?

Podziel to na 8 szt. mocowań ( tylu się doliczyłem ) dodaj 50 % zapasu i wyjdzie na jakie obciążenie potrzebujesz kołki albo metalowe dyble ( tyssssssssssssszzzz b. dobre ).

Pzdr

J

.. no i plus waga samego uchwytu, oczywista oczywistość 8)

...

Ja bym z metalem nie ryzykował. Tylko plastik i to dedykowany do BK ..."

Dlaczego nie metal ?

Mam ściany z BK i używam metalowych kołków dedykowanych do BK właśnie dlatego że plastik się rozwierca i wylatuje z BK pod obciążeniem (np. karnisz).

?

Pokaż te swoje kołki... W katalogach producentów nie spotkałem metalowych kołków do BK.

Gość ZW

coś takiego

http://www.elektro-narzedzia.pl/photo/5214.jpg

jest w każdym supermarkecie budowlanym.

jak raz spróbowałem zapomniałem o plastikach do BK

pozdrawiam

zdjęcie pochodzi ze strony http://www.elektro-narzedzia.pl

Co drugi metalowy kołek wiercił mi dziury w BK zamiast się w nim trzymać. Użyłem i gdyby nie ten wątek to bym o nich zapomniał :wink: Stusuję plastiki, trzymają się dużo pewniej.
Gość ZW
Co drugi metalowy kołek wiercił mi dziury w BK zamiast się w nim trzymać. Użyłem i gdyby nie ten wątek to bym o nich zapomniał :wink: Stusuję plastiki, trzymają się dużo pewniej.

:wink:

seven - jak widzisz mocuj czym chcesz aby zgodnie z instrukcją.

Jakich użyć najlepiej kołków czy kotew aby przymocować drążek do ściany, która jest wykonana z bloczków gazobetonowych odmiany 07 gr. 24 cm ?

http://images32.fotosik.pl/127/40e52941f04b76camed.jpg

Nikt nie zadał fundamentalnego pytania :

- ile ważysz ?

- czy to służyć do ćwiczeń (podciągania) czy tylko ma robić dobre wrażenie ?

A my tu proponujemy kotwy wiercone na zewnątrz , a możey na jakiś dobry sylikon i nie będziemy kaleczyć scian .

Gość ZW

Dane techniczne na tej stronie skąd zdjęcie podają 0,5kN =~50kg/kołek. Jak patrzę na liczbę mocowań w drążku - raczej nie spadniesz. Przynajmniej nie bez ostrzeżenia.

Gdybyś zdecydował się na metalowe to nie wierci się pod nie dziur ale wbija w ścianę jak gwoździe.

pozdro

PS: żeby nie było - nie jestem związany z producentem kołków ani ze stroną z której pochodzi zdjęcie ;)