Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto ma komin od kominka o przekroju 14x27?

Mam taki w projekcie domu, wszędzie czytam że najlepuiej żeby miał fi 200,

ale z cegły nieda się tak wymurować?

Czy 14x27 wystarczy?? (komin w środku domu, 8 metrów wysokośći)

Jeśłi ktoś taki ma, niech napisze jak się sprawdza

Wiem że można systemowy, ale mam okazyjnie kupione cegłe i dużo dużo taniej wyjdzie mnie murowany.

https://forum.murator.pl/topic/95359-komin-do-kominka-przekr%C3%B3j-14x27-czy-wystarczaj%C4%85cy/

Ja mam tradycyjny murowany komin do kominka - murowany z cegły pełnej w środku jeszcze wygładzany zaprawą .

Kanał dymowy prostokątny 24x30cm - do kominka z paleniskiem otwartym.

Komin o wysokosci przeszło 9m - sprawuje się znakomicie .

Zależy do jakiego kominka ma on być przeznaczony - przesadzać z wielkością kanału dymowego też nie można - często się zdarza że za duży przekrój kanału dymowego to same problemy ...
Zależy do jakiego kominka ma on być przeznaczony - przesadzać z wielkością kanału dymowego też nie można - często się zdarza że za duży przekrój kanału dymowego to same problemy ...

do kominka z wkładem,

nie wiem czy będziemy robić rozprowadzenie ciepła,

raczej jakaś standardowa moc wkładu kominkowego, w granicach 10-15 kw

A nie prościej przeczytać przepisy? Rozporzadzenie .......

§ 145. 1. Trzony kuchenne i kotły grzewcze na paliwo stałe oraz kominki z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym o wielkości otworu paleniskowego kominka do 0,25 m2 mogą być przyłączone wyłącznie do własnego, samodzielnego przewodu kominowego dymowego, posiadającego co najmniej wymiary 0,14x0,14 m lub średnicę 0,15 m, a w przypadku trzonów kuchennych typu restauracyjnego oraz kominków o większym otworze paleniskowym - co najmniej 0,14x0,27 m lub średnicę 0,18 m, przy czym dla większych przewodów o przekroju prostokątnym należy zachować stosunek wymiarów boków 3:2.

Bedzie dobrze, bo spełniasz "najgorsze" wymagania.

Pozdrawiam

Mam taki komin i podłaczony do niego wkład 12kW. Komina ma wyskość coś koło 6,5 metra i działa bez zarzutu. Wyjście z wkładu mam fi200. Jeżeli myślisz o jakimś otwrtym kominku to za mały przekrój.
  • 2 weeks później...