agata39 01.02.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Czy powinnam zgłosić w urzędzie skarbowym fakt otrzymania w formie darowizny mieszkania własnościowego społdzielczego.Otrzymałam je w 2007r od mojego taty.Z tego co wiem taka darowizna jest zwolniona z podatku. Ale nie wiem czy nie powinnam tego zgłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.02.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 najlepiej spytaj w swoim US bo różnie to bywa, w jednym wymagają w innym nie. Ja byłam zgłosić i pani mi powiedziała, że nie ma takiej potrzeby. ale w innym urzędzie skarbowym może być inaczej niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spekulanci 03.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Trzeba zgłosić, tylko weź odpowiedni druk, bo jak się pomylisz to naliczą podatek. czytaj tutajhttp://finanse.interia.pl/wiadomosc-dnia/news/masz-spadek-masz-problem,979096,1843 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.02.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy powinnam zgłosić w urzędzie skarbowym fakt otrzymania w formie darowizny mieszkania własnościowego społdzielczego.Otrzymałam je w 2007r od mojego taty.Z tego co wiem taka darowizna jest zwolniona z podatku. Ale nie wiem czy nie powinnam tego zgłosić? Hmm.... oczywiście, że powinienaś to zgłosić w US. powiem wiecej, powinienas to zgłosić w terminie miesiąca od daty otzymania darowizny. Jesli darowizna miała miejsce w 2007 r a obecnie mamy już luty 2008 r to ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 03.02.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy powinnam zgłosić w urzędzie skarbowym fakt otrzymania w formie darowizny mieszkania własnościowego społdzielczego.Otrzymałam je w 2007r od mojego taty.Z tego co wiem taka darowizna jest zwolniona z podatku. Ale nie wiem czy nie powinnam tego zgłosić? A nie dokonałaś darowizny przypadkiem u notariusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 03.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy powinnam zgłosić w urzędzie skarbowym fakt otrzymania w formie darowizny mieszkania własnościowego społdzielczego.Otrzymałam je w 2007r od mojego taty.Z tego co wiem taka darowizna jest zwolniona z podatku. Ale nie wiem czy nie powinnam tego zgłosić? A nie dokonałaś darowizny przypadkiem u notariusza? No ja myślę że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 04.02.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn:(...)4. Obowiązek zgłoszenia nie obejmuje przypadków, gdy:1) wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 lub2) gdy nabycie następuje na podstawie umowy zawartej w formie aktu notarialnego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.02.2008 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn: (...) 4. Obowiązek zgłoszenia nie obejmuje przypadków, gdy: 1) wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1 lub 2) gdy nabycie następuje na podstawie umowy zawartej w formie aktu notarialnego. Pozdrawiam.Dzięki wielkie za odpowiedż. Darowizna jest w formie aktu notarialnego.Mam nadzieję ZUZEK że ty masz rację.Dla pewności przejdę się do US. Chociaż to i tak musztarda po obiedzie. Ale trzeba być dobrej myśli.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Zuzek ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.02.2008 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Zuzek ma rację.Oby tak było.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riza 04.02.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 jeżeli darowizna została przekazana w formie aktu notarialnego to nie ma obowiązku zgłaszania tego faktu skarbówce.....ja miałam właśnie tak w zeszłym roku i nic nie zgłaszałam (a pytałam na wszelki wypadek w Urzędzie Skarbowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.02.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ja też potwierdzam bo w grudniu miałam darowiznę w formie aktu notarialnego i to notariusz musi zgłosić do urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.02.2008 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ja też potwierdzam bo w grudniu miałam darowiznę w formie aktu notarialnego i to notariusz musi zgłosić do urzęduNo to mi ulżyło.Ale mimo wszystko przejdę się do US.Muszę się jeszcze dowiedzieć co z podatkiem od sprzedanego mieszkania.Może będziecie coś wiedzieć na ten temat.Pytałam już na forum ale różnie piszą.I sama już nie wiem.A mianowicie chodzi mi o to czy mogę skorzystać z jakiejś ulgi bo w niedługim czasie chcę sprzedać mieszkanie i zacząć się budować.Dodam jeszcze ,że mieszkanie dostałam od swojego taty we wrześniu 2007r.Czekam na wasze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 04.02.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ja też potwierdzam bo w grudniu miałam darowiznę w formie aktu notarialnego i to notariusz musi zgłosić do urzędu no właśnie dlatego wcześniej pisałam, że raczej nie trzeba (mnie właśnie tak powiedziano w US, darowizna była w sierpniu 2007), ale lepiej sie przejść i spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 05.02.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 ja też potwierdzam bo w grudniu miałam darowiznę w formie aktu notarialnego i to notariusz musi zgłosić do urzęduNo to mi ulżyło.Ale mimo wszystko przejdę się do US.Muszę się jeszcze dowiedzieć co z podatkiem od sprzedanego mieszkania.Może będziecie coś wiedzieć na ten temat.Pytałam już na forum ale różnie piszą.I sama już nie wiem.A mianowicie chodzi mi o to czy mogę skorzystać z jakiejś ulgi bo w niedługim czasie chcę sprzedać mieszkanie i zacząć się budować.Dodam jeszcze ,że mieszkanie dostałam od swojego taty we wrześniu 2007r.Czekam na wasze podpowiedzi. Juz to ćwiczyliśmy: http://forum.muratordom.pl/podatek-od-sprzedanego-mieszkania,t122641.htm Art. 21 ust. 1 ustawy pdof: Wolne od podatku dochodowego są: 126) (245) przychody uzyskane z odpłatnego zbycia: a) budynku mieszkalnego, jego części lub udziału w takim budynku, b) lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość lub udziału w takim lokalu, c) spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub udziału w takim prawie, d) prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej lub udziału w takim prawie - jeżeli podatnik był zameldowany w budynku lub lokalu wymienionym w lit. a)-d) na pobyt stały przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy przed datą zbycia, z zastrzeżeniem ust. 21 i 22, 21. (274) Zwolnienie, o którym mowa w ust. 1 pkt 126, ma zastosowanie do przychodów podatnika, który, w terminie 14 dni od dnia dokonania odpłatnego zbycia nieruchomości lub prawa majątkowego, złoży oświadczenie, że spełnia warunki do zwolnienia, w urzędzie skarbowym, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca zamieszkania podatnika. 22. (275) Zwolnienie, o którym mowa w ust. 1 pkt 126, ma zastosowanie łącznie do obojga małżonków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 05.02.2008 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Wiem Zuzek. Ale zanim pójdę do US to chciałabym miec jakieś pojęcie na ten temat.A informacje w internecie są tak różne ,że mam wiele wątpliwości.Pomyślałam więc,że może ktoś był w takiej sytuacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 05.02.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Z tego co opisywałaś możesz spać spokojnie. W US zapytaj również o to, jak liczą okres 12 miesięcy - czy musisz być zameldowana po dacie nabycia przez okres 12 miesięcy, czy do okresu tego możesz zaliczyć okres zameldowania przed nabyciem . W pierwszym wypadku musisz czekać ze sprzedażą do września 2008, w drugim - możesz sprzedawać od razu. Organy podatkowe są za pierwszym rozwiązaniem natomiast sądy administracyjne za drugim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 05.02.2008 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Z tego co opisywałaś możesz spać spokojnie. W US zapytaj również o to, jak liczą okres 12 miesięcy - czy musisz być zameldowana po dacie nabycia przez okres 12 miesięcy, czy do okresu tego możesz zaliczyć okres zameldowania przed nabyciem . W pierwszym wypadku musisz czekać ze sprzedażą do września 2008, w drugim - możesz sprzedawać od razu. Organy podatkowe są za pierwszym rozwiązaniem natomiast sądy administracyjne za drugim. Pozdrawiam.Dzięki Zuzek za wyczerpującą odpowiedż.Mam nadzieję,że sprawę załatwię pomyślnie.Jeszcze raz wielkie dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 06.02.2008 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam! Więc byłam w US i darowizny nie musiałam zgłaszać.Natomiast jeśli chodzi o ulgę meldunkową,to urzędniczka sama nie wiedziała.Po wyroku NSA sama ma wątpliwości jak interpretować ustawę.I najlepiej zwrócić się o interpretacje do ministerstwa finansów,żeby nie było niespodzianek.Ale wydaje mi się,że nie ma sensu pisać o interpretacje bo myślę,że ministerstwo nadal będzie obstawało przy swoim stanowisku.A nie mam ani czasu ani chęci na walkę z US.Więc zmienimy swoje plany i zaczniemy budowę od kredytu,a mieszkanie sprzedam wtedy kiedy nie będę musiała oddawac US żadnych pieniędzy.Ale mimo wszystko ta poprzednia ulga gdzie pieniądze ze sprzedanej nieruchomości można było wykorzestać na inną nieruchomość była ok.A teraz by chcieli nas łupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 06.02.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Z drugiej strony, jeśli ktoś będący w podobnej sytuacji do Twojej, zechce pieniądze ze sprzedaży przehulać , będzie dziękował za nową ulgę... Oprócz tego nie będziesz później weryfikowana przez US z wydatków (tak było przy starej uldze). Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts