agata39 07.02.2008 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witam.Mam jeszcze pytanko odnośnie tego zagadnienia- Zwolnienie, o którym mowa w ust. 1 pkt 126, ma zastosowanie łącznie do obojga małżonków. Chodzi mi o to,że darowizna mieszkania jes tylko na mnie,na męża nie.Czy kiedy będę chciała skorzystać z ulgi meldunkowej to mąż też musi napisać od siebie taki wniosek ,chociaż w akcie notarialnym nie jest ujęty.Ale jes jeszcze coś takiego jak współwłasność majątkowa małżonków.Może mi ktoś coś podpowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 07.02.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Otrzymana darowizna nie wchodzi do majątku wspólnego. Pomimo istniejącej między Wami wspólności, otrzymany lokal stanowi Twój majątek odrębny. W związku z tym, mąż nic w tym wypadku nie robi w US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 07.02.2008 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Otrzymana darowizna nie wchodzi do majątku wspólnego. Pomimo istniejącej między Wami wspólności, otrzymany lokal stanowi Twój majątek odrębny. W związku z tym, mąż nic w tym wypadku nie robi w US.O dzięki wielkie ZUZEK.Jesteś nie zastąpiona Czy pracujesz może w US,bo sie dość dobrze orjętujesz w tych sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 07.02.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Wiedząc o stosunku społeczeństwa do pracowników US raczej bym się nie przyznał do takiego zawodu... Trochę jestem w temacie i jednocześnie wiem, że wiele osób ma w tej materii sporo problemów. Liczę też na to, że mnie też ktoś coś kiedyś doradzi (jestem na etapie zamawiania materiałów, wykonawca zaklepany). Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja80 25.02.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 witam, proszę o pomoc...jeżeli wujek mojego męża przepisze dom (jako darowiznę) w formie aktu notarialnego mojemu synowi czy uda się jakoś ominąć podatek od darowizny??? słyszałam że zwolnienie z podatku od darowizny obowiązuje wtedy kiedy jest to darowizna dla krewnych po linii prostej (np. z ojca na syna itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.02.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 witam, proszę o pomoc... jeżeli wujek mojego męża przepisze dom (jako darowiznę) w formie aktu notarialnego mojemu synowi czy uda się jakoś ominąć podatek od darowizny??? słyszałam że zwolnienie z podatku od darowizny obowiązuje wtedy kiedy jest to darowizna dla krewnych po linii prostej (np. z ojca na syna itp) Opcja I - wujek przepisuje dom swojej siostrze (czyli mamie Twojego męża) - mama przepisuje dom synowi (czyli Twojemu mężowi) A tak swoją drogą to ten wujek to ma gest. Aż trudno uwierzyc, że to prawda ...... Opcja II Bez podatku spadek lub darowizna (limit do 110 m kw. powierzchni domu czy mieszkania) przysługuje osobom, które przez co najmniej pięć lat będą nie tylko mieszkać, ale będą też zameldowane w odziedziczonym lub podarowanym domu bądź mieszkaniu. Nieruchomość taką można sprzedać przed tym terminem, pod warunkiem że uzyskane za nią pieniądze zostaną przeznaczone w ciągu dwóch lat (dotąd było na to sześć miesięcy na zakup innego domu albo mieszkania). Ważne! Osoba, która chce skorzystać z ulgi mieszkaniowej, nie może być właścicielem, a nawet najemcą innego lokalu mieszkalnego. Dotyczy to wszystkich spadkobierców niezależnie od przynależności do grupy podatkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 05.06.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 proszę o zaprzestanie zaśmiecania forum To nie jest dobre miejsce na reklamę!! http://notariusz-nowysacz.pl/ polecam się skontaktować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts