Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie czy warto dopłacić do wełny dosyć duża kasa ,tylko po to

by zyskać poprawę współczynnika z 0,039 na 0,036

będę miał wełnę w dwóch warstwach, 15cm miedzy krokwie

i 10 cm za stelaż

Te 15cm właśnie ma mieć wsp. 0,036 a 10 0,039

Ta piętnastka zawyża koszty o jakieś 1800zł , zastanawiam sie czy dużo stracę

dając wełnę o wsp. 0,039 wszędzie ?

Myślę nad Megarocem

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zyskujesz tzw. "świety spokój". Tutaj na forum kiedyś przeczytałem opinię, że wełna potrafi z czasem i pod wpływem zmian wilgotnościowych osiąść nieco.

To zaś oznacza, że izolacyjność warstwy może być niższa od planowanej po jakimś czasie. Wiecej wełny to wiecej izolacyjności. Źródła nie przytoczę, bo było to dawno temu.

Mi się wydaje, że nie warto. Różnica w cenie naprawdę spora, a to trzecie miejsce po przecinku - kiedy ci się to zwróci?

Tu byłbym ostrożny :) Co z tego że trzecie miejsce po przecinku kiedy to jest druga cyfra znacząca i stanowi zmianę o 8% :) teraz jeszcze na czym polega lepsześć tej wełny. Czy to tylko współcynnik czy coś jeszcze. Ja u siebie zastosowałem Isovera super matę ze współczynnikiem ... dokładnie nie pamiętam ale ona ma jeszcze jedną dodatkową zaletę. Po ewentualnym zawilgoceniu a następnie wysuszeniu jej właściwości izolacyjne wracają do normy czego nie uświadczysz w żadnej wełnie skalnej.

wg. mnie warto, byłem w domu z uni matą isovera i w innym z super matą przy tych samych grubościach i wierzcie lub nie ale jest różnica, latem całkowicie inny komfort ciplny, ja akurat kupiłem okazyjnie ursę 0,035 ale daję w sumie 28 cm.
też sie zastanawiam kiedy sie to zwróci :-?

nie myśl tak, Kris ...

nawet za cene zapozyczenia sie - daj

nawet gdybys w tym domu miał nie zamieszkac (z powodu braku kasy na wykończenie) - daj

a umrzesz z czystym sumieniem - ze dałes ...

do czystego sumienia to trza czegoś więcej niż 5cm wełny więcej na poddaszu :wink: :D

Zamieszkać zamieszkam i chyba nawet szybciej niż przewidywałem :D

tylko wełna mnie blokuje :lol:

ostatnio widziałem stado baranów , może by ich wełna miała wsp. 0.00000002

trza to sprawdzić , brzoza pomożesz ? w goleniu? :lol:

Mam miec

15cm Iso maty - 0,036

10cm -Uni maty -0,039

Myślę czy nie zamienić całość na megarock

Tylko trza zdecydować , co mi da te 0,003

Warto zamienić na megarocka albo nawet na toprocka. Wełna szklana siada z czasem a wełna skalna ma stałe parametry w czasie więc warto. Jak budijesz dom za kilkaset tysięcy to nawet nie myśl nad zaoszczędzeniem kilku zł na docieplenie poddasza. pamiętaj ze najwięcej ciepła ucieka przez dach i pamiętaj też o tym ze 70% kosztów energii to ciepło.

... trza to sprawdzić , brzoza pomożesz ? w goleniu? :lol:

Kris, podobno owce sie strzyże

a barany ? ja bym im tylko brody ogolił ... :wink:

Kris, klimat sie ociepla, wiosna idzie - nie mysl o wspołczynnikach tylko o budowaniu !

powodzenia w zdroworozsądkowym rozstrzyganiu dylematów !:D