Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Cena działki nad jeziorem + ziemia rolnicza[/b]

Recommended Posts

Dzień dobry, od dawna szukałem działki nad jeziorem i ostatnio bardzo ciekawą oglądałem. Działka jest o wielkości 1,1 ha w cenie 10 PLN za m2.

Działka znajduje się ok 90 km od Poznania, a 10 km od Międzychodu. Mam do Was dwa pytania:

1. Czy ta cena (podobno do negocjacji) jest ceną dobrą ( w okolicy nie ma już za wiele działek na jeziorem z linią brzegową)

2. Jest to ziemia rolnicza i na co muszę uważać i co sprawdzić by móc kupić ją i by była zakwalifikowana jako siedlisko.

Dziękuje bardzo za pomoc, pozdrawiam serdecznie

Piotr

Wystarczy nawet srednie. Tak przynajmniej napisane jest w ustawie. Zasadnicze - tylko rolnicze.

Uważaj bo się zmieniły przepisy po 11 lipca.

Musisz sprawdzić w gminie, czy jest plan zagospodarowania. Jeśli go nie ma to, czy spełnia warunki art.61.1.1 nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, tzn. czy jest dostępna z tej samej drogi publicznej w sąsiedztwie inna działka zabudowana, pozwalająca wyznaczyć linię zabudowy itp. Jeśli nie, to musisz mieć powierzchnię większą od średniej w gminie czyli zwykle około 10ha. Oczywiście ziemia klasy nie wymagającej odrolnienia, dostęp do drogi publicznej i uzbrojenia terenu (prąd) muszą być.

Cena jest dość wysoka. Przeciętna cena ziemi rolnej to około 5tys/ha. Wszystko zależy więc od atrakcyjności jeziora.