Piterek 24.08.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Dzień dobry, od dawna szukałem działki nad jeziorem i ostatnio bardzo ciekawą oglądałem. Działka jest o wielkości 1,1 ha w cenie 10 PLN za m2.Działka znajduje się ok 90 km od Poznania, a 10 km od Międzychodu. Mam do Was dwa pytania:1. Czy ta cena (podobno do negocjacji) jest ceną dobrą ( w okolicy nie ma już za wiele działek na jeziorem z linią brzegową)2. Jest to ziemia rolnicza i na co muszę uważać i co sprawdzić by móc kupić ją i by była zakwalifikowana jako siedlisko.Dziękuje bardzo za pomoc, pozdrawiam serdeczniePiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Obecnie aby kupić ziemię rolną trzeba mieć uprawnienia rolnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek 24.08.2003 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Nie koniecznie wystarczy miec:- wyzsze wyksztalcenie (ustawa chroni urzędników)- albo 5 letnie doświadczenie w rolnictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 24.08.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Wystarczy nawet srednie. Tak przynajmniej napisane jest w ustawie. Zasadnicze - tylko rolnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 24.08.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Ja kupowałam taką działkę, ale małą. Za rolnicze uważane jest kazde średnie i wyższe. Tylko Agencja Nieruchomości Rolnej ma prawo pierwokupu.I nie wiem dokłądnie kiedy jest jako siedlisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 25.08.2003 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Uważaj bo się zmieniły przepisy po 11 lipca.Musisz sprawdzić w gminie, czy jest plan zagospodarowania. Jeśli go nie ma to, czy spełnia warunki art.61.1.1 nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, tzn. czy jest dostępna z tej samej drogi publicznej w sąsiedztwie inna działka zabudowana, pozwalająca wyznaczyć linię zabudowy itp. Jeśli nie, to musisz mieć powierzchnię większą od średniej w gminie czyli zwykle około 10ha. Oczywiście ziemia klasy nie wymagającej odrolnienia, dostęp do drogi publicznej i uzbrojenia terenu (prąd) muszą być. Cena jest dość wysoka. Przeciętna cena ziemi rolnej to około 5tys/ha. Wszystko zależy więc od atrakcyjności jeziora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts