Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odnośnie ściany 3 warstwowej, z jakim kosztem wymurowania 1m2 ściany klinkierowej muszę sie teraz liczyć...prosze o optymistyczne wersje :wink:

Byłbym wdzięczny za wszelkie wieści z terenu...mam do wymurowania 170m2 ściany i az boje się zapytać...

Dzięki, Pozdrawiam

na 1 m2 przypada od 45 do 60 cegieł w zależności od wielkości. Wymurowanie cegły ok 2 zł na ścianie - skomplikowany kształt i kominy 3 zł.

Brzoza zapewne płacił murarzowi za dniówki i pewnie budowanie 3W trwało troche dłużej. Chodzi o to, że płaci się dokładnie proporcjonalnie więcej a nie buli się niewiadomo ile za same hasło 3W.

dokładnie tak

Grzesiek_La uchwycił idealnie moje intencje

płaciłem w dniówce a wydajnośc murarza nie była gorsza nizbym płacił zadaniowo

U mnie murarz doliczył sobie 20% do 3W w stosunku do 2W.

Tylko wtedy za domek 165 m2 płaciło się 15 kPLN (2 stropy lane,więźba pod papę) więc było to prawie niezauważalne.

Jak robili widać na fotkach.

Poza tym akurat porotherm miał duże zapasy i oferowali materiał z dużymi rabatami w stosunku do BK, który stawał się bardzo modny i mocno drożał. Lata 2003/4.

Sciana 3warstwowa to ściana naprawdę godna polecenia. Cenowo wcale nie droższa od 2W. Może troche trudniejsza w wykonaniu i dopilnowaniu - trzeba wiedziec jak ma wyglądać każdy szczegół ( Parapety, nadproża, kotwy, odpowietrzniki itp). Ale efekt jest rewelacyjny :D
Odnośnie ściany 3 warstwowej, z jakim kosztem wymurowania 1m2 ściany klinkierowej muszę sie teraz liczyć...prosze o optymistyczne wersje :wink:

Byłbym wdzięczny za wszelkie wieści z terenu...mam do wymurowania 170m2 ściany i az boje się zapytać...

Dzięki, Pozdrawiam

U mnie 2zł cegła (1 piwo) + zaprawa 2zł na cegłe (1piwo) + 2zł położenie (1piowo) cegieł było 9 tyś - 9`000x 6zł = 52`000zł (ceny zeszłoroczne)

Kurde 9`000/ 360 dni = 25lat mógłbym pic po 3 piwa dziennie :roll: :wink:

W styczniowym "Przeglądzie budowlanym" jest przekrojowa analiza różnych technologii wykonania ścian.

http://www.przegladbudowlany.pl/2008/01/2008-01-PB-01_spis.pdf

Sciana 3W moze byc tansza od sciany 2W tylko wtedy gdy 60 sztuk cegły klinkierowej bedzie tansze od 1 m2 siatki+kleju+tynyku.

Kwestie nadprozy, robocizny, szerszych fundamentow i szerszych ław pomijam.

Ja U220-25cm, wełna-12, pustka-2, cegła modularna - 10cm.

Nasz wschodni sąsiad znowu na nas krzywo patrzy.

Jak wybudujemy tą tarcze to oni bede "remontowac" rurociag Jamał a gaz puszczą po dnie Bałtyku i z drugiej strony od poludnia przez Bułgarie, Serbie.

Gornicy tez ostatnio zabrali sie za strajk o podwyzki.

W sumie budujac sciane 3W jako rozsadne uwazam instalowanie pompy ciepła - taka sciane trudno bedzie docieplic.

Izolacyjnośc nie jest problemem.

Ściana 2W - dobrze zrobiona np. z użyciem płyt z neoporu (szary styropian z dodatkiem grafitu), to podstawa do budowy także domów pasywnych.

Widziałem na Budmie taki system BASF MultiTherm Neo - dostali a to medal targów. Robi wrażenie.