Pietroeo 02.02.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam,Zaczynam budowę w czerwcu ale ceny materiałów rosną w hurtowni z dostawy na dostawę.Mam mały placyk w miejscu gdzie obecnie mieszkam i zastanawiam się co już teraz kupić aby potem nie przepłacać.1. Zamówiłem BK2. Kleji zastanawiam się co jeszcze można zgromadzić do rozpoczęcia budowy.Bardzo proszę o podpowiedzDziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 02.02.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Z tymi cenami jest różnie. Niektóre materiały w ciągu ostatnich 2 tygodni wręcz potaniały (np. cegła pełna)Ale zgromadzić można stal, bloczki betonowe, styropian, pokrycie dachu, itd.Co do kleju, to nie wiem czy nie trzeba go zużyć w ciągu 60 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 02.02.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Ja chcę zgromadzić materiał na ściany zewnętrzne - BK , bloczki M6 , stal i cały strop z pustakami. Chcę jeszcze kupić nadproża , styropian na fundament i posadzki.Może zamówię jeszcze drewno na więźbę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 02.02.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Hm... Jeden z hurtowników zalecał kupowanie materiałów, których jest sporo, czyli ściany i pokrycie dachu. Co do materiału na ściany to myślę, że nie jest to zły pomysł. Poza tym chyba warto już zamówić i przechomikować materiały na pierwszy etap budowy - bloczki fundamentowe, drewno na szalunek itp. No i w sumie jak się da, to przechować materiał w hurtowni na magazynie. Co inni sądzą na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.02.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Nasi producenci i hurtownicy sztucznie podnoszą ceny. Wystarczy porównać ceny na zachodzie. Niektórych materiłów rodzimej produkcji będzie na razie brakowało ze zrozumilych względów(produkcja np bloczków betonowych nie jest wygodna przy ujemnych temperaturach, i rozsądny producent nie będzie tego robił na mrozie). Nie dajcie sie zwariować, Odra to nie Ural Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.02.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 a jak ukradną?? Ja będę budował się na jesieni, być może wtedy hurtownicy będą mieli wizję pozostania na zimę z całym placem pełnym BK lub cegły. W tamtym roku można było zaobserwować dramatycznie wystawione palety z cegłą przed składem z wielkim napisem SPRZEDAM i jakąś niską ceną. Dobrze tak siusiakom. Może w tym roku się czegoś nauczą zanim sztucznie wywindują ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 02.02.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Dokładnie tak... Pytałem w hurtowni o cenę cegły pełnej. W odpowiedzi usłyszałem 1,3 zł i że taniej nie będzie... Tydzień później hurtownia w końcu zrobiła wycenę i było już 0,95 zł. Ot i taniej nie będzie... Hurtownicy kombinują jak da.... Ale oczywiście to wina producentów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.02.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Zdajesz sobie chyba sprawę, że to co było zeszłej zimy i ceny z tamtego okresu, to bardzo odległa historia. W zasadzie okres kredowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 02.02.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 stal można kupić podobno tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka135 02.02.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 I.W. napisał:stal można kupić podobno tania Gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 02.02.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Podobno tania w sensie takim że ogólnie cena prętów zbrojeniowych spadła i teraz zaczyna się znów piąć do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 02.02.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Jeśli chcesz składować u siebie na placyku a nie na budowie to weź pod uwagę, że to wszystko trzeba bedzie jeszcze raz załadować przewieźć i rozładować. Cała masa dodatkowej pracy logistycznej - plus koszta. Zastanów się nad trzymaniem materiału w hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 02.02.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Stal na ławy i wieńce i strop, bloczki betonowe, jak najszybciej styropian przynajmniej pod wylewki i do ocieplenia fundamentów...Na elewację kup styro dopiero w listopadzie (teraz cena styro już 40% drożej niż 2 miesiące temu), sprubuj pogadać w składzie o zakupie cementu ale odbiór w czerwcu ( mi udało się), jeśli strop teriva to kup pustaki. to tak na szybkiego. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 02.02.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Stal na ławy i wieńce i strop, bloczki betonowe, jak najszybciej styropian przynajmniej pod wylewki i do ocieplenia fundamentów... Na elewację kup styro dopiero w listopadzie (teraz cena styro już 40% drożej niż 2 miesiące temu), sprubuj pogadać w składzie o zakupie cementu ale odbiór w czerwcu ( mi udało się), jeśli strop teriva to kup pustaki. to tak na szybkiego. pozdrowienia A nie prawda,bo ja teraz właśnie kupuję styro bo jest dużo tańszy niż 2 miechy temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.02.2008 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 tak z moich obliczeń wynika że koszt wybudowania domu wzrósł o ok 30-40% od grudnia 2006. Obawiam się że w tym roku mimo wszystko zagości szaleństwo cenowe z tym że dużo szybciej zostanie opanowane przez eksport materiałów. PSCeny robocizny niestety nie spadają ale i wykonawcy będą musieli wyluzować gdyż wbudowanie domu dzisiaj kosztuje więcej niż mieszakanie w bloku w mieście więc znaczna część ludzi nie zdecyduje się na budowę. Niestety nie spowoduje to spadku cen robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 03.02.2008 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Stal na ławy i wieńce i strop, bloczki betonowe, jak najszybciej styropian przynajmniej pod wylewki i do ocieplenia fundamentów... Na elewację kup styro dopiero w listopadzie (teraz cena styro już 40% drożej niż 2 miesiące temu), sprubuj pogadać w składzie o zakupie cementu ale odbiór w czerwcu ( mi udało się), jeśli strop teriva to kup pustaki. to tak na szybkiego. pozdrowienia A nie prawda,bo ja teraz właśnie kupuję styro bo jest dużo tańszy niż 2 miechy temu Poprzyj to konkretnymi liczbami... W moim mieście styro eps70 bez frezu na początku grudnia 98 zł brutto, teraz 135 brutto. Pochwal się w jakim to miejscu styropian tanieje i podaj ceny pośmiejemy się wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 03.02.2008 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 potwierdzam styropian idzie w górę - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 03.02.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Zgadza się że styro idzie teraz w górę,dlatego w zeszłym tygodniu kupiłam dalmatyńczyka po 110 za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.02.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 stal można kupić podobno tania ta.. można było, 1,5-2 miesiące temu, od tego czasu ceny hurtowe stali powoli acz systematycznie pną się do góry niestety więc nie ma co oczekiwać ze w detalu będzie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 03.02.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Pochwal się w jakim to miejscu styropian tanieje i podaj ceny pośmiejemy się wszyscy Yakimo Już?Pośmiałeś się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts