Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co można zchomikować

Recommended Posts

Witam,

Zaczynam budowę w czerwcu ale ceny materiałów rosną w hurtowni z dostawy na dostawę.

Mam mały placyk w miejscu gdzie obecnie mieszkam i zastanawiam się co już teraz kupić aby potem nie przepłacać.

1. Zamówiłem BK

2. Klej

i zastanawiam się co jeszcze można zgromadzić do rozpoczęcia budowy.

Bardzo proszę o podpowiedz

Dziękuję i pozdrawiam

Hm...

Jeden z hurtowników zalecał kupowanie materiałów, których jest sporo, czyli ściany i pokrycie dachu. Co do materiału na ściany to myślę, że nie jest to zły pomysł. Poza tym chyba warto już zamówić i przechomikować materiały na pierwszy etap budowy - bloczki fundamentowe, drewno na szalunek itp.

No i w sumie jak się da, to przechować materiał w hurtowni na magazynie.

Co inni sądzą na ten temat?

Nasi producenci i hurtownicy sztucznie podnoszą ceny.

Wystarczy porównać ceny na zachodzie.

Niektórych materiłów rodzimej produkcji będzie na razie brakowało ze zrozumilych względów(produkcja np bloczków betonowych nie jest wygodna przy ujemnych temperaturach, i rozsądny producent nie będzie tego robił na mrozie).

Nie dajcie sie zwariować, Odra to nie Ural :wink:

a jak ukradną??

Ja będę budował się na jesieni, być może wtedy hurtownicy będą mieli wizję pozostania na zimę z całym placem pełnym BK lub cegły. W tamtym roku można było zaobserwować dramatycznie wystawione palety z cegłą przed składem z wielkim napisem SPRZEDAM i jakąś niską ceną. Dobrze tak siusiakom. Może w tym roku się czegoś nauczą zanim sztucznie wywindują ceny.

Dokładnie tak...

Pytałem w hurtowni o cenę cegły pełnej. W odpowiedzi usłyszałem 1,3 zł i że taniej nie będzie...

Tydzień później hurtownia w końcu zrobiła wycenę i było już 0,95 zł.

Ot i taniej nie będzie...

Hurtownicy kombinują jak da....

Ale oczywiście to wina producentów.... :)

Stal na ławy i wieńce i strop, bloczki betonowe, jak najszybciej styropian przynajmniej pod wylewki i do ocieplenia fundamentów...

Na elewację kup styro dopiero w listopadzie (teraz cena styro już 40% drożej niż 2 miesiące temu), sprubuj pogadać w składzie o zakupie cementu ale odbiór w czerwcu ( mi udało się), jeśli strop teriva to kup pustaki.

to tak na szybkiego.

pozdrowienia

Stal na ławy i wieńce i strop, bloczki betonowe, jak najszybciej styropian przynajmniej pod wylewki i do ocieplenia fundamentów...

Na elewację kup styro dopiero w listopadzie (teraz cena styro już 40% drożej niż 2 miesiące temu), sprubuj pogadać w składzie o zakupie cementu ale odbiór w czerwcu ( mi udało się), jeśli strop teriva to kup pustaki.

to tak na szybkiego.

pozdrowienia

A nie prawda,bo ja teraz właśnie kupuję styro bo jest dużo tańszy niż 2 miechy temu :lol:

tak z moich obliczeń wynika że koszt wybudowania domu wzrósł o ok 30-40% od grudnia 2006.

Obawiam się że w tym roku mimo wszystko zagości szaleństwo cenowe z tym że dużo szybciej zostanie opanowane przez eksport materiałów.

PS

Ceny robocizny niestety nie spadają ale i wykonawcy będą musieli wyluzować gdyż wbudowanie domu dzisiaj kosztuje więcej niż mieszakanie w bloku w mieście więc znaczna część ludzi nie zdecyduje się na budowę. Niestety nie spowoduje to spadku cen robocizny

to tak na szybkiego.

pozdrowienia

A nie prawda,bo ja teraz właśnie kupuję styro bo jest dużo tańszy niż 2 miechy temu :lol:

Poprzyj to konkretnymi liczbami... W moim mieście styro eps70 bez frezu na początku grudnia 98 zł brutto, teraz 135 brutto.

Pochwal się w jakim to miejscu styropian tanieje i podaj ceny pośmiejemy się wszyscy :lol: