zezo 02.02.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Drodzy forumowiczeoglądają kiedyś "miejskiego ogrodnika" zainteresował mnie pomysł na kamienny murek ale taki bez betonu, bez fundamentów tylko taki kosz do którego są wrzucane kamienie, może macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ?z jakiego drutu lub siatki zrobić takie kosze ? jak je wyprofilować, np w kształcie łuku ? Jednym słowem za wszelkie dane w tym zakresie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.02.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 http://forum.muratordom.pl/nasypy-i-murki-oporowe,t75683.htm?highlight=gabiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 02.02.2008 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 hanka55 dzięki za linka, już wiem jak to się nazywa GABIONY a teraz ja dam linka http://www.budownictwo.gda.pl/pl/geosyntetyki/produkty,gabiony_z_siatki_stalowej_splatanej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 02.02.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Takie gabiony to raczej na wieksze nasypy , skarpy.Do metra wysokosci mozna zbudowac murek z kamieni bez specjalnych wzmocnien.Bylo gdzies o tym w ogrodach.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.02.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Ale gabion nie jest trwale związany z gruntem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Będziesz go nosić po ogródku? Hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.02.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Hmmm, różni sa sąsiedzi Niektórzy w donosach do Wydz. Budownictwa, określają pergolę, jako altanę, a gabion byłby dla nich nie lada wyzwaniem, hihihihihihihii Dla konserwatora zabytków- zapewnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.02.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 No na to bym nie wpadł. Sąsiadów z jednej strony też mam porąbanych ociupinkę (właściwie sąsiadki, 4 szt, chłopa zero ), ale nie aż tak. A wracając do tematu uważam, że najprostszym i najładniejszym rozwiązaniem jest zwykły suchy murek, obsadzony bylinami płożącymi skalnymi i tyle. A jak to drucisko niby zamaskować? I jak w te kamienie coś posadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.02.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Dokładnie tak samo jak w suchym murku Upychasz sukulenty w szczeliny miedzy kamieniami, większe rośliny, zakłada się tak, jak do szkieletów roślinnych z wilkliny ( bryła korzeniowa z ziemią w sakiewce z włókniny, góre przetykasz przez siatkę, a korzenie zasypujesz kamieniami, otoczakami, żwirkiem , etc. Wiadomo, ze do obsadzania powinno się uzyć sucholubnych ( to tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś się zdecydował na kwitnące gabiony ). Zresztą w komisach i u komorników można kupic , z upadłych hurtowni, za grosze np. kosze wystawiennicze z grubych drutów stalowych, które po niewielkiej przeróbce ( pocięciu i połączeniu blokerami do linek stalowych ok. 10 gr/ szt.- taka podkówka z nagwintowanymi końcówkami) stworzą dowolną pojemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.02.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 W sychym murku korzenie przerastają między kamieniami do gleby z tyłu. Tam maja wilgoć i papu. Zresztą w ten sposób stabilizują go. Tu chyba nawadnianie automatyczne by trzeba. Zresztą na cholerę to drucisko? Ani ładne, ani potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Mirku, knuję, knuję Zawszeć to nie będzie obiekt budowlany trwale związany z gruntem, tylko kosz przenośny W każdym bądź razie - koncepcję już mam, a czy będę ją realizowała? nie wiem. Ale wiem, że mam alternatywę i, że w razie czego mogą mi...zaśpiewać cienkim głosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 04.02.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Poczytałem o tych gabionach, pooglądałem, muszę się przyznać że jakoś się nie przekonałem do tego rozwiązania muszę pomyśleć nad innym rozwiązaniem może tak ktoś z szanownych forumowiczów rzuci jakiś ciekawy link albo rozwiązanie jak zrobić ładny kamienny murek w ogrodzie ? jak zrobić taki murek aby nie zalewać działeczki betonem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundosz 17.06.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Pojawiło się teraz jeszcze kilka artykułów o gabionach: http://www.wnetrzeiogrod.pl/Ogrod-i-otoczenie/Bramy-i-ogrodzenia/Ekologicznie-wokol-domu.html ale chyba jak ktoś chce mieć coś ciekawego a niedużego w ogrodzie to można taki kosz z kolorowymi kamieniami wstawić i też będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts