Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty na ścianę czy tynk ???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze, ale wątek! byłem na 100% zdecydowany na tynki tradycyjne tymczasem to co tu piszecie dało mi do myślenia.

do tej pory kombinowałem taki harmonogram:

-elektryka

-tynki mokre

-hydraulika - głównie podłogówka, wkuć mało

-wylewanie podłogówki

-okna

-wykonczenie szpaletów, wykuć po hydraulikach

mankamentem było pozostawienie otwartego budynku na czas elektryki i hydrauliki

przy suchych, mogę najpierw wstawić okna, potem elektryk, hydraulik, i reszta

mam suche w starym domu i jest ok.

ale też są wątpliwości.

1.czy elektrykę trzeba wkuwać?

2. ile stracę na suficie przy podwieszanych tynkach?

3.może sufity zrobić na mokro? czy to bez sensu?

Wg. mojego (skromnego) doświadczenia w dziedzinie płyt;

- elektrykę wkuwałem, a raczej bruzdowałem (bo robiłem pierwszy raz i miałem czas) i miałem ściany BK, jeśli ładnie położona I ściany równe to w zasadzie można sobie darować;

- płyta 1,2 cm ale tego nie liczmy bo przecież tynk tez coś zajmuje : -) pozostaje profil, czyli jakieś 3,5 cm - 5 cm ?

- chciałem zostawić trochę otynkowanej ściany... porażka w porównaniu do reszty, skończyło się na gładziowaniu i strukturze. Moim zdaniem pomyłka.

Ja pod płytami mam przewody wpuszczone na równo z powierzchnią ściany. Bo były dosyć równe i kleju dość cienko poszło. Tak chyba najlepiej. a hydraulikę proponuję najpierw zrobić. Po co potem łatać jakiekolwiek dziury. A no i wylewki najpierw żeby płyty wilgoci nie łapały. Więc takL

1. elektryka

2. hydraulika

3. wylewki

4. płyty

1.czy elektrykę trzeba wkuwać?

3.może sufity zrobić na mokro? czy to bez sensu?

1 wystarczy wyciąć bruzdę jak napisał artureski ;)

2 to można regulować, o ile się nie mylę, moim zdaniem to zaczyna się od chyba 3cm czyli grubości profila :-? ale pamiętaj że dzięki podwieszanemu sufitowi można porobić niezłe coda :D a z takich standardowych cudów to bezproblemowe halogeny oraz przewody wentylacyjne (ogrzewanie)

3 patrz wyżej ;-)

2 to można regulować, o ile się nie mylę, moim zdaniem to zaczyna się od chyba 3cm czyli grubości profila :-? ale pamiętaj że dzięki podwieszanemu sufitowi można porobić niezłe coda :D a z takich standardowych cudów to bezproblemowe halogeny oraz przewody wentylacyjne (ogrzewanie)

Jeżeli wykorzystasz profile kapeluszowe, to wtedy tracisz mniej na wysokości. Ale już tylko przewody zmieścisz - nic więcej, bo ten profil ma z jakieś 0,5cm.

• 6 years później...

Odgrzebiemy trupa ;)

Tynki suche, klejone do ścian za pomocą kleju (bez rusztu). Kto ma i może wrzucić zdjęcia, napisać czy się sprawdziły, czy zrobiłby ponownie itp. Ja zakładam, że u mnie będą takowe.

Zastanawia mnie, czy przy klejeniu płyt do ścian kable elektryczne musze bruzdowac, czy mogą zostac pod płytą?

Odgrzebiemy trupa ;)

Tynki suche, klejone do ścian za pomocą kleju (bez rusztu). Kto ma i może wrzucić zdjęcia, napisać czy się sprawdziły, czy zrobiłby ponownie itp. Ja zakładam, że u mnie będą takowe.

Zastanawia mnie, czy przy klejeniu płyt do ścian kable elektryczne musze bruzdowac, czy mogą zostac pod płytą?

w DB Nasze TK12 oraz u kolegi Artixa1 sa suche tynki :)

Też niedawno miałam taki dylemat. Chciałam wszędzie dać tynk, ale ostatecznie dałam namówić się na to, żeby ściany w kuchni wyłożyć płytami. Do tej pory żałuję, bo nie ma to jak solidna ściana.

Solidna ściana jest np z silikatu. Z betonu komórkowego to dupa a nie solidna ściana. A co ma rodzaj tynku do solidności ściany? Sorki, bo tak dziwnie naisałaś ten swój post, że nie wiem, czy to ściany są winne, czy tynki... Dlatego wyjaśnij, jeśli możesz, co miałaś na myśli pisząc o solidności? nie sprawdziły Ci się płyty? Dlaczego?

Przeciez przyczepność tynku do tynku jest chyba większa niż tynku do ocynkowanej stali. Nie kwestionuję tego rozwiązania ale wytłumacz prosze czemu to sie może rozwarstwić. Przeciez daje się gładź gipsową na tynk gipsowy ,gładź na gładź i jakoś to nie odpada.

Prowadnice stosuje sie do Tynkow wewnetrznych (gipsowe czy mineralne ) , ale tylko przy starych scianach ktore sa krzywe a klient chce je prostowac . Moim zdaniem wygodniej , szybciej i dokladniej zrobi sie to plyta G-K . Gips na gips mozna szpachlowac tylko i wylacznie jak poprzednia warstwa wyschnie w 100 % . W przeciwnym razie druga warstwa sie odparzy i nie polonczy z poprzednia . Robienie niby prowadnic z gipsu i szpachlowanie ich po godz. to wielki blad .