Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aha i jeszce jedna prośba-pytanie o porade

miało u nas w domu nie być poddasza użytkowego ale jakimś cudem się zrobiło ale narazie nie bedziemy go robic-zostawimy na inne czasy bo póki co krucho z kasą się zrobiło ale klatka schodowa jest zrobiona(tzn narazie dziura jest zrobiona pod przyszłościowe schody),a pytanie dotyczy jak zabezpieczyć góre żeby ciepło z dołu nie zmykało na góre

ocieplic strop wełną?(dach bedziemy ocieplać)ale co ze stropem bo ponoć całe ciepło bedzie uciekało przez strop jak go czymś nie obłożymy

podłączam sie pod pytanie, tyle że ja myślałam o styropianie i nie wiem jaka grubość wystarczy 5-8-10cm :roll: a za kilka dni wylewki

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytałam już o cenę ocieplenia metra domu, ale jak się liczy te metry? Czy otwory okienne, na drzwi odejmuje się od powierzchni ścian? Czy wykonawcy liczą sobie całą ścianę jak leci.
Tutaj pewnie tak jak w przypadku tynków:

1. wliczają do powierzchni

2. nie wliczają do powierzchni

- każda ekipa liczy inaczej

I pewnie podobnie

- będziesz się upierać, żeby odliczyć otwory od całości powierzchni, to doliczą Ci za obróbkę okien

Spytaj się po prostu każdej ekipy, co wliczają i co doliczają później.

Weź pod uwagę również, że powierzchnia ścian przed ociepleniem jest inna aniżeli po ociepleniu.

u mnie właśnie w sobotę zakończyli oceplenie budynku, dogadałam się na cenę za metr, a za obróbkę okien mi dodatkowo nie policzyli, ale wiem od innych ekip, że za to ekstra sobie liczą. Co do powierzchni ścian, to najlepiej odzwierciedla to ilosć zużytej siatki ;p

CHERRY a ile płaciłaś za metr robocizny ocieplenia?

miało u nas w domu nie być poddasza użytkowego ale jakimś cudem się zrobiło ale narazie nie bedziemy go robic-zostawimy na inne czasy bo póki co krucho z kasą się zrobiło ale klatka schodowa jest zrobiona(tzn narazie dziura jest zrobiona pod przyszłościowe schody),a pytanie dotyczy jak zabezpieczyć góre żeby ciepło z dołu nie zmykało na góre

ocieplic strop wełną?(dach bedziemy ocieplać)ale co ze stropem bo ponoć całe ciepło bedzie uciekało przez strop jak go czymś nie obłożymy

podłączam sie pod pytanie, tyle że ja myślałam o styropianie i nie wiem jaka grubość wystarczy 5-8-10cm :roll: a za kilka dni wylewki

Chcesz ocieplać cały strop? czy tylko klatkę i tzn otór na schody?

Jaki masz strop, drewniany czy teriva?

Chcesz ocieplać cały strop? czy tylko klatkę i tzn otór na schody?

Jaki masz strop, drewniany czy teriva?

Strop mam teriva i własnie sie zastanawiam czy ocipelić tylko otwór w którym kiedyś bedzie klatka schodowa i go zamknąć czy też cały strop ocieplić żeby zimno nie przenikało przez strop i nie wychładzało dołu

nie wiem jak to jest w praktyce bo to mój pierwszy i ostatni zarazem dom więc chce zeby było dobrze

pozdrawiam

Jakie, gdzie i po ile kupujecie swoje drzwi wewnętrzne i zewnętrzne?

Anetko spróbuj w Hohensee - swego czasu robili mi wycenę okien i drzwi, te drugie okazały się w bardzo przystępnych cenach, choć robione na wymiar.

Spróbuj też w Solnikach Wilekich w firmie Furta, sami produkują drzwi drewniane, metalowe, tłoczone, choć kontaktowałem sie z nimi dawno, to mieli ceny były ok i montują we Wrocławiu.

Hej

Nie macie jakiś wolnych murarzy

"Wolnych" mówisz... miałem takich co przez 2,5 m-ca zrobili mi "aż" stan zero, mogę polecić... :)

a poważnie - wysyłam namiar na PW, ale musisz sam sprawdzić czy maja moce przerobowe

Hej

W sobotę w przypływie werwy wskoczyłem w swój wykop i wymurowałem jeden rządek. Jeszcze trzy i będzie gotowe. :D Ale namiar sprawdzę