Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani, pogoda jest, ekipa i kierownik w akcji, materiał z załatwieniu. Krótko mówiąc w poniedziałek ruszam z budową!

Ruszajcie do roboty, bo się czuję trochę samotnie :wink:

Pozdrawiam

Wygląda na to, ze wkrótce ruszamy.

Napisz, czy nie za mokro na fundamenty.

U nas na działce woda jest już na 20 cm.

Jak jest u Ciebie ?

a ja oglaszam wszem i wobec

odebralam zazwolenie na budowe

huraaaaaaaaa

poszla gladko i bez bolu

moja papierologia

jestem pozytywnie zaskoczona

slyszalam tyle roznych historii a u mnie jakos spokojnie nawet nie posiwialam :D

tylko co bedzie dalej hmmm zobaczymy

narazie to poczatek dlugiej i trudnej drogi

Wygląda na to, ze wkrótce ruszamy.

Napisz, czy nie za mokro na fundamenty.

U nas na działce woda jest już na 20 cm.

Jak jest u Ciebie ?

Witam wszystich,

jestem na etapie intensywnych poszukiwań działki ale jakoś chyba wybredna jestem.. Chciałabym jakies 1000m2 no i najlepiej do 200 tys. Widziałam już jedną ładną w Brzeziej łące a poetm sie okazało ze zaraz obok cmetarz jest - co z tego że niewidoczny....

No i poz tym przez historie znajomych co to kupili działkę a potem się okazało ze budowanie na tym gruncie bedzie duużo droższe niz przewidywali ze wzg. na jakies tam niedobre do budowy grunty czy własnie wodę to zdecydowałam się sprawdzić działke przed ostateczna decyzją, bo wole wydac te parę zlotych niż potem parenaście tys.

A Ci znajomi to ogólnie pod górke mają.. jak juz wymienili ten grunt, to potem jeszcze sie okazało ze firma co im piasek sypała pod posadzkę to go kiepsko zagęsciła ale na szczescie geolog im to sprawdziłi i skladli reklamację, bo inaczej podłog by im popekałay za jakis czas.

Tez robicie takie analizy??

A, i jakby ktos słyszał o miłej działce w dobrej cenie to ja chetnie :-)

A czyli Twoja cena całkiem standardowa - wlasnie pytałam znajomych - za badanie geotechniczne pod domek dali 1200 zł, ale chyba mieli 3 otwory ze wzgledu na skomplikowane warunki czy cos.

Bo jak czytałam o cenach w warszawie czy gdzies indziej to ponizej 2 tys nie schodza..

A za analize tego piasku pod posadzkę, jego zagęszczenia to 50zł/metr i dostali opinię geologa uprawnionego. Ale to i tak im kase zwrocili ci co niby zagęscili.

jestem na etapie intensywnych poszukiwań działki ale jakoś chyba wybredna jestem.. Chciałabym jakies 1000m2 no i najlepiej do 200 tys. Widziałam już jedną ładną w Brzeziej łące a poetm sie okazało ze zaraz obok cmetarz jest - co z tego że niewidoczny....

Trudno Ci doradzić bo nie wiemy co rozumiesz pod pojęciem miłej działki ;) Powiesz coś więcej na temat swoich oczekiwań, to może ktoś będzie Ci w stanie pomóc.

Ostatnio w Nadolicach pojawiło się kilka tabliczek "sprzedam działkę". Więc możesz popatrzeć za tą okolicą. Od kilku miesięcy firma SafeHome sprzedaje tam też swoje działki.

Szukam głownie na południu (kierunek Karwiany i dalej), zachodnia strona i NW, np. za Lesnica . Wschodnia strona raczej mi niepasuje, bo pracę ja i przyszły maz mamy od strony zachodniej i południowej wrocławia, plus docelowe babcie też.

No i tak max 15 km od granic wrocławia bym chciała...

Lutynia mi się wydaje dobrym pomysłem ale musze zoaczyć czy sa jakieś sensowne oferty, poza tym Lutynia chyba nie ma aktualnego planu zagospodarwoania :(

Szukam głownie na południu (kierunek Karwiany i dalej), zachodnia strona i NW, np. za Lesnica . Wschodnia strona raczej mi niepasuje, bo pracę ja i przyszły maz mamy od strony zachodniej i południowej wrocławia, plus docelowe babcie też.

No i tak max 15 km od granic wrocławia bym chciała...

Lutynia mi się wydaje dobrym pomysłem ale musze zoaczyć czy sa jakieś sensowne oferty, poza tym Lutynia chyba nie ma aktualnego planu zagospodarwoania :(

W temacie działek możesz poszperać w grupie "Grupa Wrocławska - działki", co prawda ostatnio trochę przycichła, ale zawsze warto poczytać o odczuciach innych o okolicy w której chce się kupić kawałek gruntu, czasami można dowiedzieć się przydatnych rzeczy.

Nie przejmuj się brakiem planów zagospodarowania. Gmina wydaje warunki zabudowy i zagospodarowania terenu i są one tak samo ważne jak MPZ, co więcej nie trzeba być właścicielem działki, aby o takie warunki wystąpić, więc spokojnie przed zakupem można dowiedzieć się czy nie ma ograniczeń w budowaniu.

Witajcie,

ponieważ posiadam już stan surowy otwarty niebawem zamknięty, podam Wam wszystkie moje wydatki do tej pory ,które poniosłam zaczynając budowę i odbierają od wykonawcy dom.

Mam nadzieję, że się Wam przydadzą, wiele jeszcze przed nami,ale może choc tak pomogę.

życzę Wam i sobie jak najmniej stersu

NOTARIUSZ 1 800,00

PRĄD-WARUNKI 146,40

PRĄD PODŁĄCZENIE-zaliczka 807,65

WODA-warunki 107,00

PROJEKT domu 1 600,00

ADAPTACJA PROJEKTU 2 500,00

MAPKA DO CELÓW OPINIODAWCZYCH 80,00

WYCENA DZIAŁKI-operat szacunkowy 300,00-(może być nawet 800)

mapa do celów projektowych 1:500 600,00

DECYZJA O ZASYPANIU ROWU 82,00

Opinia geotechniczna 400,00

POZWOLENIE NA BUDOWĘ 0,00

WYPIS I WYRYS Z PLANU zagospodarowania przestrzennego 120,00

Odrolnienie 0,00

Odpis z ksiegi wieczystej 33,00

PROJEKT-zjazdu 400,00

wpis hipoteki 200,00

kierownik budowy/pierwsza rata+1000,00 1 500,00

Koparka fundament 200,00

Koparka przyłącza 450,00

Operat wodno prawny

projekt przyłącza wody

rury-kolanka 130,00

rury-kanalizacja 870,00

przyłaczenie wody 1 260,00

GEODETA-wytyczenie działki i domu 600,00

Koparka-równanie piasku 150,00

kręgi 600,00

szlunek do zjazdu(deski) 400,00

papa podkładowa(zjazd) 60,00

beton do zjazdu 500,00

dopłata do koparki 100,00

kominy przygotowanie 150,00

II rata Energia 1 065,00

okno połaciowe 252,00

płytka na komin + klej 360,00

rura,folia na komin 28,00

prąd od sąsiada 220,00

OKNA-+ROLETY 11 770,00

drzwi zewnętrzne 1 800,00

brama garażowa 2 500,00

Jeśli ktoś potrzebuje zbiornik na wodę to mam możliwość kupić jeden więcej niż potrzebuję. Pojemność 1000 l - do odbioru we Wrocławiu - cena ok. 100 PLN - info muszę mieć najpóźniej do niedzieli w południe bo potem wyruszam.

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/zbiornik.jpg

Pozdrav

Napiszcie jak się zapatrujecie do budownia ogrodzenia przez zakończeniem budowy? Planujecie stawiać "tymczasowe" czy może już takie ostateczne? Ja mam dość dużą działke i zastanawiałem, się czy nie postawić przynajmiej w części, już takie docelowe... mam tami bok, który chciałbym zasłonić i planuję tam coś "betonopodpbnego" - reszta to zwykłe słupki.

Napiszcie co Wy planujecie i w jakich warunkach?

Witajcie,

ponieważ posiadam już stan surowy otwarty niebawem zamknięty, podam Wam wszystkie moje wydatki do tej pory ,które poniosłam zaczynając budowę i odbierają od wykonawcy dom.

Mam nadzieję, że się Wam przydadzą, wiele jeszcze przed nami,ale może choc tak pomogę.

życzę Wam i sobie jak najmniej stersu

NOTARIUSZ 1 800,00

PRĄD-WARUNKI 146,40

PRĄD PODŁĄCZENIE-zaliczka 807,65

WODA-warunki 107,00

PROJEKT domu 1 600,00

ADAPTACJA PROJEKTU 2 500,00

MAPKA DO CELÓW OPINIODAWCZYCH 80,00

WYCENA DZIAŁKI-operat szacunkowy 300,00-(może być nawet 800)

mapa do celów projektowych 1:500 600,00

DECYZJA O ZASYPANIU ROWU 82,00

Opinia geotechniczna 400,00

POZWOLENIE NA BUDOWĘ 0,00

WYPIS I WYRYS Z PLANU zagospodarowania przestrzennego 120,00

Odrolnienie 0,00

Odpis z ksiegi wieczystej 33,00

PROJEKT-zjazdu 400,00

wpis hipoteki 200,00

kierownik budowy/pierwsza rata+1000,00 1 500,00

Koparka fundament 200,00

Koparka przyłącza 450,00

Operat wodno prawny

projekt przyłącza wody

rury-kolanka 130,00

rury-kanalizacja 870,00

przyłaczenie wody 1 260,00

GEODETA-wytyczenie działki i domu 600,00

Koparka-równanie piasku 150,00

kręgi 600,00

szlunek do zjazdu(deski) 400,00

papa podkładowa(zjazd) 60,00

beton do zjazdu 500,00

dopłata do koparki 100,00

kominy przygotowanie 150,00

II rata Energia 1 065,00

okno połaciowe 252,00

płytka na komin + klej 360,00

rura,folia na komin 28,00

prąd od sąsiada 220,00

OKNA-+ROLETY 11 770,00

drzwi zewnętrzne 1 800,00

brama garażowa 2 500,00

Ale to chyba nie wszystkie wydatki. Stan surowy otwarty - jaki koszt materiałów na ściany , fundamenty, stropy, dach,robocizna. Napisz jaki duży dom wybudowałaś i z czego. Co dałaś na dach.

Witam!!

Ja też jestem posiadaczką stanu surowego otwartego w okolicy Trzebnicy /2km w stronę Sułowa/.

Drzwi, okna oraz brama mają przyjechać pod koniec lutego i do tego czasu będzie też koniec z dachem.

Postaram się też przygotować przykładowe koszty mojego domku na tę chwilę i może mi sie też uda cos wkleić.

OK, to ja już zaczynam wiedzieć ile mnie ten wymarzony domek będzie kosztował. Wstępna wycena stanu surowego zamkniętego, z orynnowaniem to 85 000 netto. Przypomnę, że dom ma około 172 m2, garaż na 2 stanowiska i czterospadowy dach. Technologia Ytong 400.

Wyszło dużo ale wiedziałem, że poniżej 80 000 nie zejdę. W poniedziałek będę miał ostateczne spotkanie z właścicielem firmy i uzgodnimy ostateczne zeznania:-D Jeśli się zdecyduję, to zrobi mi pełen kosztrys (tak Go zrozumiałem)... zastanawiam się czy nie zrezygnować z biegania po hurtowniach i nie zlecić wszystkiego tej firmie. Zobaczę jakie ceny zaproponuje, jeśli nie będą odbiegać od rynkowych, to sobie odpuszczę.

Aha... w Niedziele, mam spotkanie z osoba, która ma mi robić całą hydraulikę i ogrzewanie - zobaczymy ile będzie trzeba odjąć od kredytu:-D