Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Czy ktoś z was ma okna balkonowe podnoszono-przesuwne (HS) w PCV?

dzięki za pomoc.

przesuwkę mam dopiero od lata, ale poki co chodzi bez zarzutu :) o efektownym wyglądzie nie wspomnę :wink: jedynie roleta sterowana elektrycznie działa dość wolno :roll:

GODIN, a z jakiej firmy masz przesuwkę i w jakich wymiarach? Nie wiało Ci w zimie na środku w połowie okna? bo tam podobno to wszystko przylega i przy silnych wiatrach to wieje.

Bardzo nam sie z żoną podoba ale ceny są straszne więc zbieramy opinie czy warto. Zwłaszcza, że my mamy otwór 384(szer) na 230 (wys) i chcielibyśmy mieć podzielone na pół i oba skrzydła przesuwane.

Co do samych okien to byłem już w Oknoplaście na Legnickiej - wydają się bardzo kompetentni - zobaczymy jak z cenami.

dzięki,

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie,

Czy ktoś z was ma okna balkonowe podnoszono-przesuwne (HS) w PCV?

dzięki za pomoc.

przesuwkę mam dopiero od lata, ale poki co chodzi bez zarzutu :) o efektownym wyglądzie nie wspomnę :wink: jedynie roleta sterowana elektrycznie działa dość wolno :roll:

GODIN, a z jakiej firmy masz przesuwkę i w jakich wymiarach? Nie wiało Ci w zimie na środku w połowie okna? bo tam podobno to wszystko przylega i przy silnych wiatrach to wieje.

Bardzo nam sie z żoną podoba ale ceny są straszne więc zbieramy opinie czy warto. Zwłaszcza, że my mamy otwór 384(szer) na 230 (wys) i chcielibyśmy mieć podzielone na pół i oba skrzydła przesuwane.

Co do samych okien to byłem już w Oknoplaście na Legnickiej - wydają się bardzo kompetentni - zobaczymy jak z cenami.

dzięki,

Ja też mam u siebie przesuwkę ale HKS z PCV - 330 x 230cm podzielone na pół. Miałem mieć otwór 360 x 230, ale po konsultacjach z wykonawca, stwierdziliśmy, że 330 i tak będzie dużo (a pasowało nam i tak urwanie tych 30cm).

Długo przeglądałem opinie na Forum na ten temat i ogólnie przy tak dużych taflach odradzano mi HS w PCV i radzono zrobić HKS. Jeśli HS to już raczej drewno. Poza tym przy tych wymiarach oferta firm robiących okna i oferujących takie przesuwki (z pełną gwarancją!) bardzo się zawęża.

Pzdr

zorba76 w projekcie miałam przeszkloną prawie całą stronę od tarasu, jednak na etapie adaptacji projektu troszkę ją odchudziliśmy :wink: w efekcie przesuwkę HKS mam na 270 cm Schuco Elita Thermo :) Do dzisiaj żałuję, że ze względu na termin nie mogliśmy czekać na montaż przez naszego forumowego jareko :) ostatnio na grupie wocławskiej było coś o oknach...

lakiery sa niedobre.

miałem (na jeszcze innym mieszkaniu) ostrą jazdę z synem alergikiem, wrazliwym jak cholera na lakier (wyczuwalny wyraźnie gdy mieszkanie było puste, po przeprowadzce jakby nie), wszytko młodemu minęło gdy sie wyprowadzilismy, dlatego raczej nie myslę o parkiecie...chyba że sa inne metody kładzenia parkietu, nie wiem , bo nie zgłębiałem tematu.

Jeżeli nie lakier to może olej

A ten Barlinek też musiałby być olejowany, jeżeli lakier odpada.

zorba76 w projekcie miałam przeszkloną prawie całą stronę od tarasu, jednak na etapie adaptacji projektu troszkę ją odchudziliśmy :wink: w efekcie przesuwkę HKS mam na 270 cm Schuco Elita Thermo :) Do dzisiaj żałuję, że ze względu na termin nie mogliśmy czekać na montaż przez naszego forumowego jareko :) ostatnio na grupie wocławskiej było coś o oknach...

Wielkie dzięki,

Jeszcze jedno pytanko mam, a klamkę masz z jakimś automatem wspierającym otwieranie czy standardową? A jak to wygląda od zewnątrz? Tzn, jak wyjdziesz sobie na zewnątrz to da się jakoś te drzwi przymknąć? Taka pierdoła a jednak może utrudniać życie.

Witam,

troszkę nam się przeciagnęła przerwa zimowa i wyszła wiosenno-zimowa. Z drugie strony bardzo korzytnie odbiło sie to na portfelu i zdrowiu psychicznym ;)

Ceny od "niemożliwie niskich" (cycat ze sładu bud.) z końca roku są niższe o 10% ,a sprzedawca puszcza oko i twierdzi,że jeszcze znajdzie sie jakiś rabacik. Przez chwilę poczułem sie jak w ukrytej kamerze ;)

Ruszamy z dachem i stąd kilka pytań:

- czy panale solarów montować już na tym etapie, czy odpuścić i montować później,

- do czego dobieraliście kolor rynnien - do dachu, czy do podbitki,

i w kwestii formalnej:

-spotkaliscie się z czymś takim, że trzeba zgłaszać do nadzoru bud. (po zgłoszeniu rozpoczęcia budowy) chęć podłączenia sie do mediów i na rozprowadzenie kabli, rur wod-kan i gazu po działce trzeba mieć projekty? pierwszy raz o czym taki słyszę, mój KB podobno też ,a rodzina ma problem z odbiorem domu ponieważ nie mają tyk papierów.

pozdrawiam

....

-spotkaliscie się z czymś takim, że trzeba zgłaszać do nadzoru bud. (po zgłoszeniu rozpoczęcia budowy) chęć podłączenia sie do mediów i na rozprowadzenie kabli, rur wod-kan i gazu po działce trzeba mieć projekty? pierwszy raz o czym taki słyszę, mój KB podobno też ,a rodzina ma problem z odbiorem domu ponieważ nie mają tyk papierów.

pozdrawiam

Ja oprócz projektu po adaptacji na podstawie którego uzyskałem pozwolenie na budowę, musiałem robić później szczegółowe projekty przyłączy - gaz, prąd, woda. Ostatni (gazowy) składałem nawet jako zmiana projektu budowlanego.

Pzdr

Spad na gaz musisz miec projekt bo i gazownia nie odbierze i nie wlaczy gazu, na wode, kanalize tez wlasciwie powinienes miec choc to zalezy od wodociagow, szambo musisz miec przeciez wrysowane w planie zagospodarowania a prad tez musi byc zaprojektowany bo inaczej energia pro nie przyjmie.

do odbioru domu musisz miec nastepujace protokoly:

- przylacza: energetyczne, gazowe (projekt z uzgodnieniem w zudzie i starostwie) wodociagowe, w przypadku szamba oswiadczenie KB o przeprowadzeniu proby szczelnosci

- wewnętrzne: gazowa, elektryczna, instalacje wod-kan i co sa w projekcie (choc tu nikt nie sprawdza odstepstw)

- kominiarz

- inst.odgromowa - nie musisz miec zaprojektowanej ale jesli ja masz to do ubezpieczenia jest wazne zebys mial protokol z jej wykonania i pomiaru - przy czym ZONK jesli masz w projekcie taka instalacje a jej nie wykonasz lub nie zmierzysz to mozesz w razie W nie dostac odszkodowania.

za 200 to juz masz parkiet z ulozeniem i lakierami

Parkiet 15 mm merbau w wersji krótkiej kosztuje ok 67 zł/m2 netto. Za położenie i chemię (Loba) życzą sobie ok 120 zł/m2 w wersji super-extra-turbo.

Mam ofertę na położenie z chemią (Henkel) za 90 zł/m2 netto. Co daje w sumie 157 zł netto za m2 super twardego parkietu.

Parkiet krajowy to ok 45-49 zł/m2 za buk lub jawor. Dąb i jesion są droższe.

Pozdrav

Mam ofertę na położenie z chemią (Henkel) za 90 zł/m2 netto. Co daje w sumie 157 zł netto za m2 super twardego parkietu.

Parkiet krajowy to ok 45-49 zł/m2 za buk lub jawor. Dąb i jesion są droższe

Dokładnie - ciekawe czy mówimy o tym samym producencie parkietu :-) My wybraliśmy parkiet dębowy rustykalny, 450x70x16 w cenie 70zł netto/m2, robocizna też 90 netto.

Parkiet krajowy to ok 45-49 zł/m2 za buk lub jawor. Dąb i jesion są droższe

Dokładnie - ciekawe czy mówimy o tym samym producencie parkietu :-) My wybraliśmy parkiet dębowy rustykalny, 450x70x16 w cenie 70zł netto/m2, robocizna też 90 netto.

To dziwne bo mi dzisiaj pan O. mówił, że dąb i jesion ok 80 zł.

Powiedział też, że postara się przebić merbau z comfortplusa. Bardzo mi to odpowiada.

pozdrav

To dziwne bo mi dzisiaj pan O. mówił, że dąb i jesion ok 80 zł.

W tym samym rozmiarze i klasie? My ustalaliśmy cenę z miesiąc, może dwa temu... I bierzemy niewiele ponad 100m2. I blisko mieszkamy (jakieś 15km) :-)

Pan nie mógł za bardzo rozmawiać więc do rozmiaru klepki nie doszliśmy.

Ale jesteśmy umówieni na poniedziałek na dłuższą rozmowę.

Pozdrav