Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witojcie moi mili, mam pytanie. Zapewne było już poruszane, ale zanim dogrzebię się do tych wiadomości to mnie starość zastanie a ja raczej potrzebuję odpowiedzi zdecydowanie szybciej.

Czy planując instalacje rekuperatora w domu potrzebuje mieć kominy, czy można je spokojnie usunąć z projektu?

I na jakim etapie budowy mam zacząć interesować się instalacją tegoż ustrojstwa?

Z góry dziękuję za podpowiedź

Pozdrawiam, stały czytelnik i członek najnowszej grupy wrocławskiej :D

Witaj Albert,

Sporo o rekuperatorach i GWC jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/rekuperator,t2602-1560.htm

Kominów nie rób w ogóle.

Wlot powietrza z GWC warto zaplanować przed wylaniem chudziaka, żeby potem nie wykuwać dziury.

Reszta instalacji po wykonaniu dachu, a przed innymi instalacjami.

Albert, wiele by pisać o tym, ale:

1. GWC i przeloty w fundamentach zaplanuj od samego początku (dokładnie przemyśl, jaki rodzaj chcesz, bo to niebagatelna sprawa) – ja mam rurowy

2. Przejścia przez strop i otwory przed ułożeniem teriwy (jeśli ten system wybierzesz)

3. rozprowadzenie kabli do sterowania razem z elektryką przed tynkami

4. unikaj ostrych kątów i zmian średnicy kanałów powietrza

5. centralka to najważniejsza część układu i nie żałuj kasy (ja mam mieć Nikol - podstawowa zaleta mała zużycie prądu duży odzysk)

6. Postaraj się zrobić z nad kuchenki osobny kanał nad dach, by nie zasysać tego tłustego zabrudzonego mocno powietrza do pozostałej części wentylacji

7. Co do kominów z dodatkowym kanałem na wentylację grawitacyjną: komin od kominka mam bez kanału, komin od pieca z kanałem (na wszelki wielki).

Witam Was,

czy robił ktoś z Was już ogrodzenie swojej działki. Ja chce ogrodzić siatka ocynkowana powleczona PCV i nie wiem z jakimi kosztami liczyć się w tym przypadku.

Dziękuje za wszelka pomoc bądź informacje

Przemek

Pomału też rozgryzam temat ogrodzenia :)

Plecane na forum DEKO z Bralina mocno trzyma się 75PLN/mb (materiały+robocizna). Szukam dalej :wink:

Witam wszystkich

Właśnie zabieramy się za wybór okien i drzwi do naszego domu. Polecono nam firmę Polokno z Ratowic. Mają oni tam dość ciekawą ofertę okien PVC firmy Kömerling.

Czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą lub oknami tego producenta? Bardzo prosił bym o opinię.

Poza tym poszukuję dobrej oferty bramy garażowej segmentowej drewenianej. Może ktoś ma jekieś fajne namiary?

Dziękuję z góry.

:)

Witam wszystkich

Właśnie zabieramy się za wybór okien i drzwi do naszego domu. Polecono nam firmę Polokno z Ratowic. Mają oni tam dość ciekawą ofertę okien PVC firmy Kömerling.

Czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą lub oknami tego producenta? Bardzo prosił bym o opinię.

Poza tym poszukuję dobrej oferty bramy garażowej segmentowej drewenianej. Może ktoś ma jekieś fajne namiary?

Dziękuję z góry.

:)

Mam okna z Ratowic, ale od Przybyłkiewicza i są ok (złoty dąb 2-stronny, profile SHUCO) - tel. 318 91 77 - zaproś gościa na wycenę i porównaj oferty :wink:

Porządne bramy HORRMANN są w IRGA na Robotniczej - jest tam ciekawy rabat dla grupy wrocławskiej - rozmawiaj z Panią Marzeną Stasiak.

Drewniane są okrutnie drogie - mam stalową ocieploną w okleinie złoty dąb i znajomi laicy przy pierwszej wizycie spytali czy drogie były te drewniane okna i brama :wink:

Co do drzwi to najlepiej porozmawiać z Panem Sebastianem z IMPRO na Gwiaździstej we Wrocławiu.

Witam,

czy mogę prosić osoby ze wschodniej części Wrocławia, o napisanie w których składach budowlanych (jakis namiar) zaopatrywały się w materiały budowlane typu pustaki itp.?

Z góry thx.

PSB Mrówka oraz Complexbud w Jelczu-Laskowicach to 2 hurtownie, w których są najlepsze ceny.

Namiary znajdziesz w Zumi lub google :wink:

Mam okna z Ratowic, ale od Przybyłkiewicza i są ok (złoty dąb 2-stronny, profile SHUCO) - tel. 318 91 77 - zaproś gościa na wycenę i porównaj oferty :wink:

Porządne bramy HORRMANN są w IRGA na Robotniczej - jest tam ciekawy rabat dla grupy wrocławskiej - rozmawiaj z Panią Marzeną Stasiak.

Co do drzwi to najlepiej porozmawiać z Panem Sebastianem z IMPRO na Gwiaździstej we Wrocławiu.

Dziękuję za namiary na okna. Już wziąłem się za ofery.

Co do składów budowlanych, to praktycznie wszystko kupiłem u Mrówki PSB (wcześniej Termena w Minkowicach,.... może to jakaś nostalgia z mojej strony, ale w Minkowicach było jakoś przjemniej...). Od czasu do czasu dokupowywałem cement, wapno itp. w Dobrzykowicach.

Co do składów budowlanych, to praktycznie wszystko kupiłem u Mrówki PSB (wcześniej Termena w Minkowicach,.... może to jakaś nostalgia z mojej strony, ale w Minkowicach było jakoś przjemniej...). Od czasu do czasu dokupowywałem cement, wapno itp. w Dobrzykowicach.
Ja też na początku dość sporo jeździłem do Minkowic. Trochę drogi to było ale jakoś miło się tam jeździło. Nawet nie porównywałem cen (tak to jest na początku jak ma się pełną kieszeń). Teraz głównie w Domexie albo drobnicę w Nadolicach w Styku kupuję.

Drutexy Igloo ma sąsiad i są mniej sztywne od Shuco - jakies takie "gumowate".

Ja mam Schueco z Empolu - zapraszam na wizję lokalną.

Secam ma Drutex. Napisz do niego - może za drobną opłatą pozwoli obejrzeć... może nawet do środka wpuści. A jak dopłacisz ekstra to psów nie spuści... ;-)

Budujemy niedaleko od siebie to miałbyś za jednym zamachem załatwione.

Pozdrav