Spad 28.04.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 dzięki wszystkim za pomoc, pod przemyślenia, choć większą część z tego co wymienione posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 29.04.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 widziałam jego prace (tego od dabell) u kogoś innego i było naprawdę bardzo bardzo ładnie, także możliwe, ze niezgodność charakterów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 30.04.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 witojcie moi mili, mam pytanie. Zapewne było już poruszane, ale zanim dogrzebię się do tych wiadomości to mnie starość zastanie a ja raczej potrzebuję odpowiedzi zdecydowanie szybciej. Czy planując instalacje rekuperatora w domu potrzebuje mieć kominy, czy można je spokojnie usunąć z projektu? I na jakim etapie budowy mam zacząć interesować się instalacją tegoż ustrojstwa? Z góry dziękuję za podpowiedź Pozdrawiam, stały czytelnik i członek najnowszej grupy wrocławskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.04.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witaj Albert, Sporo o rekuperatorach i GWC jest tutaj:http://forum.muratordom.pl/rekuperator,t2602-1560.htm Kominów nie rób w ogóle. Wlot powietrza z GWC warto zaplanować przed wylaniem chudziaka, żeby potem nie wykuwać dziury. Reszta instalacji po wykonaniu dachu, a przed innymi instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 30.04.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Albert, wiele by pisać o tym, ale: 1. GWC i przeloty w fundamentach zaplanuj od samego początku (dokładnie przemyśl, jaki rodzaj chcesz, bo to niebagatelna sprawa) – ja mam rurowy2. Przejścia przez strop i otwory przed ułożeniem teriwy (jeśli ten system wybierzesz)3. rozprowadzenie kabli do sterowania razem z elektryką przed tynkami4. unikaj ostrych kątów i zmian średnicy kanałów powietrza5. centralka to najważniejsza część układu i nie żałuj kasy (ja mam mieć Nikol - podstawowa zaleta mała zużycie prądu duży odzysk)6. Postaraj się zrobić z nad kuchenki osobny kanał nad dach, by nie zasysać tego tłustego zabrudzonego mocno powietrza do pozostałej części wentylacji7. Co do kominów z dodatkowym kanałem na wentylację grawitacyjną: komin od kominka mam bez kanału, komin od pieca z kanałem (na wszelki wielki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 30.04.2009 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam Was, czy robił ktoś z Was już ogrodzenie swojej działki. Ja chce ogrodzić siatka ocynkowana powleczona PCV i nie wiem z jakimi kosztami liczyć się w tym przypadku. Dziękuje za wszelka pomoc bądź informacje Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 01.05.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam Was, czy robił ktoś z Was już ogrodzenie swojej działki. Ja chce ogrodzić siatka ocynkowana powleczona PCV i nie wiem z jakimi kosztami liczyć się w tym przypadku. Dziękuje za wszelka pomoc bądź informacje Przemek Pomału też rozgryzam temat ogrodzenia Plecane na forum DEKO z Bralina mocno trzyma się 75PLN/mb (materiały+robocizna). Szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 01.05.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Pomału też rozgryzam temat ogrodzenia Plecane na forum DEKO z Bralina mocno trzyma się 75PLN/mb (materiały+robocizna). Szukam dalej WG cennika ze strony www, wszystko rozdają za darmo:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 01.05.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 A jak Plastmet z Trzebnicy?Kiedys mieli podobno po 90zl, moze teraz taniej.Tez mnie interesuje ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 07.05.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam wszystkich Właśnie zabieramy się za wybór okien i drzwi do naszego domu. Polecono nam firmę Polokno z Ratowic. Mają oni tam dość ciekawą ofertę okien PVC firmy Kömerling. Czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą lub oknami tego producenta? Bardzo prosił bym o opinię. Poza tym poszukuję dobrej oferty bramy garażowej segmentowej drewenianej. Może ktoś ma jekieś fajne namiary? Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.05.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam wszystkich Właśnie zabieramy się za wybór okien i drzwi do naszego domu. Polecono nam firmę Polokno z Ratowic. Mają oni tam dość ciekawą ofertę okien PVC firmy Kömerling. Czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą lub oknami tego producenta? Bardzo prosił bym o opinię. Poza tym poszukuję dobrej oferty bramy garażowej segmentowej drewenianej. Może ktoś ma jekieś fajne namiary? Dziękuję z góry. Mam okna z Ratowic, ale od Przybyłkiewicza i są ok (złoty dąb 2-stronny, profile SHUCO) - tel. 318 91 77 - zaproś gościa na wycenę i porównaj oferty Porządne bramy HORRMANN są w IRGA na Robotniczej - jest tam ciekawy rabat dla grupy wrocławskiej - rozmawiaj z Panią Marzeną Stasiak. Drewniane są okrutnie drogie - mam stalową ocieploną w okleinie złoty dąb i znajomi laicy przy pierwszej wizycie spytali czy drogie były te drewniane okna i brama Co do drzwi to najlepiej porozmawiać z Panem Sebastianem z IMPRO na Gwiaździstej we Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 11.05.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam, czy mogę prosić osoby ze wschodniej części Wrocławia, o napisanie w których składach budowlanych (jakis namiar) zaopatrywały się w materiały budowlane typu pustaki itp.? Z góry thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.05.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam, czy mogę prosić osoby ze wschodniej części Wrocławia, o napisanie w których składach budowlanych (jakis namiar) zaopatrywały się w materiały budowlane typu pustaki itp.? Z góry thx. PSB Mrówka oraz Complexbud w Jelczu-Laskowicach to 2 hurtownie, w których są najlepsze ceny. Namiary znajdziesz w Zumi lub google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witam, czy mogę prosić osoby ze wschodniej części Wrocławia, o napisanie w których składach budowlanych (jakis namiar) zaopatrywały się w materiały budowlane typu pustaki itp.? Z góry thx.Zajrzyj też do Domexu w Dobrzykowicach (tuż za przejazdem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 12.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Mam okna z Ratowic, ale od Przybyłkiewicza i są ok (złoty dąb 2-stronny, profile SHUCO) - tel. 318 91 77 - zaproś gościa na wycenę i porównaj oferty Porządne bramy HORRMANN są w IRGA na Robotniczej - jest tam ciekawy rabat dla grupy wrocławskiej - rozmawiaj z Panią Marzeną Stasiak. Co do drzwi to najlepiej porozmawiać z Panem Sebastianem z IMPRO na Gwiaździstej we Wrocławiu. Dziękuję za namiary na okna. Już wziąłem się za ofery. Co do składów budowlanych, to praktycznie wszystko kupiłem u Mrówki PSB (wcześniej Termena w Minkowicach,.... może to jakaś nostalgia z mojej strony, ale w Minkowicach było jakoś przjemniej...). Od czasu do czasu dokupowywałem cement, wapno itp. w Dobrzykowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Co do składów budowlanych, to praktycznie wszystko kupiłem u Mrówki PSB (wcześniej Termena w Minkowicach,.... może to jakaś nostalgia z mojej strony, ale w Minkowicach było jakoś przjemniej...). Od czasu do czasu dokupowywałem cement, wapno itp. w Dobrzykowicach.Ja też na początku dość sporo jeździłem do Minkowic. Trochę drogi to było ale jakoś miło się tam jeździło. Nawet nie porównywałem cen (tak to jest na początku jak ma się pełną kieszeń). Teraz głównie w Domexie albo drobnicę w Nadolicach w Styku kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 12.05.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witam, ja dalej drążę temat OKIEN.... Czy miał ktoś z was do czynienia z Firmą NOVIS, na Obornickiej? Doświadczenia? O ile się nie mylę montują oni okna DRUTEX. Dzękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Drutexy Igloo ma sąsiad i są mniej sztywne od Shuco - jakies takie "gumowate". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.05.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Dzięki serdeczne za podpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 12.05.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Drutexy Igloo ma sąsiad i są mniej sztywne od Shuco - jakies takie "gumowate". Ja mam Schueco z Empolu - zapraszam na wizję lokalną. Secam ma Drutex. Napisz do niego - może za drobną opłatą pozwoli obejrzeć... może nawet do środka wpuści. A jak dopłacisz ekstra to psów nie spuści... Budujemy niedaleko od siebie to miałbyś za jednym zamachem załatwione. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts