Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OK, to ja już zaczynam wiedzieć ile mnie ten wymarzony domek będzie kosztował. Wstępna wycena stanu surowego zamkniętego, z orynnowaniem to 85 000 netto. Przypomnę, że dom ma około 172 m2, garaż na 2 stanowiska i czterospadowy dach. Technologia Ytong 400.

Wyszło dużo ale wiedziałem, że poniżej 80 000 nie zejdę. W poniedziałek będę miał ostateczne spotkanie z właścicielem firmy i uzgodnimy ostateczne zeznania:-D Jeśli się zdecyduję, to zrobi mi pełen kosztrys (tak Go zrozumiałem)... zastanawiam się czy nie zrezygnować z biegania po hurtowniach i nie zlecić wszystkiego tej firmie. Zobaczę jakie ceny zaproponuje, jeśli nie będą odbiegać od rynkowych, to sobie odpuszczę.

Aha... w Niedziele, mam spotkanie z osoba, która ma mi robić całą hydraulikę i ogrzewanie - zobaczymy ile będzie trzeba odjąć od kredytu:-D

a ja narazie wiem tyle

ze budowa mojego domku stanu surowy bedzie kosztowac 45.000

material na dach tzn dachowka i pozostale elementy 20.000 oprocz wiezby oczywiscie

material na sciany tzn zewnetrzne i wewnetrzne mury ,bloczki ,stal ,komin rondo plusi , styropian 38.000

to na tyle na ten moment

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ze budowa mojego domku stanu surowy bedzie kosztowac 45.000

material na dach tzn dachowka i pozostale elementy 20.000 oprocz wiezby oczywiscie

material na sciany tzn zewnetrzne i wewnetrzne mury ,bloczki ,stal ,komin rondo plusi , styropian 38.000

stan surowy otwarty, tak? A masz w to wliczone orynnowanie? Przypomnij jaki to domek, w sensie ile metrów, jaki garaż i dach?

Witam wszystkich w grupie wrocławskiej. mam działkę w Wilkszynie miałem zamiar wylać fundamenty pod koniec zeszłego roku ale pogoda nie dopisała poza tym grunt jest podmokły i musiałem wykonać na działce drenaż, właśnie dzisiaj dostałem wstępną wycenę od ewentualnego wykonawcy-stan surowy otwarty ok 200 000 (materiały plus robocizna 78 tys, cena na daną chwilę) buduję dom 141 m2 (AD54) i dodatkowy garaż obok domu.Teraz muszę załatwić jakiś sensowny kredyt.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich w grupie wrocławskiej. mam działkę w Wilkszynie miałem zamiar wylać fundamenty pod koniec zeszłego roku ale pogoda nie dopisała poza tym grunt jest podmokły i musiałem wykonać na działce drenaż, właśnie dzisiaj dostałem wstępną wycenę od ewentualnego wykonawcy-stan surowy otwarty ok 200 000 (materiały plus robocizna 78 tys, cena na daną chwilę) buduję dom 141 m2 (AD54) i dodatkowy garaż obok domu.Teraz muszę załatwić jakiś sensowny kredyt.

Pozdrawiam.

Cześć, zainteresuje sie Kredyt Bankiem... nie ukrywam, że niedoceniałem tego banku. Jak się okazuje mają dość ciekawe oferty.

czy ma ktos z was moze wycene ogrzewania podlogowego

chcialam porownac

pozdrawiam

ja nadal nie wiem ile co będzie kosztować, bo... przegadaliśmy całe spotkanie:-)

W każdym razie ogólnie:

podłogowe w całym domy to złe rozwiązanie, dla osób z alergiami (kurz sie unosi dużo bardziej niż przy kaloryferach). Na razie jest decyzja - dół podłogowe, a góra tylko łazienka i części wspólne - w sypialniach kaloryfery (taki kompromis). Jeśli chodzi o cenę, to nie jest tak tragicznie, w porównaniu do tradycyjnego. Mnie bedzie kosztowało około 10% więcej.

Pozostałe decyzje to kominek z płaszczem wodnym i instalacja do podłączenia solara - jak zostanie kasa, to się solara od razu kupi, a jak nie to za jakiś czas. Oczywiście piec na eko-grszek... już się cieszę, na myśl o czyszczeniu raz na 4-5 dni:-(

Aha, nagle się okazało, że może będę miał tańszą ekipę do stanu surowego otwartego. Możliwe, że zaoszczędzę do 15 000:-D. Ekipa jeszcze bardziej polecona niż poprzednia... ale decyzji jeszcze nie ma...

Ogólnie to mało piszecie... pisać więcej!

A pochwalcie się jakie będziecie mieć stropy? Jakie argumenty za i przeciw?

Ja kazałem zmienić na terrive, bo dowiedziałem się, iż jest m o ż l i w o ś ć uginania się lanego stropu. Nie dzieje się to zawsze, a nawet jak się dzieje to nie jest to groźne ale, jako że ja lubię mieć wszystko proste...:-)

ja mam w projekcie strop drewniany ale zmienilismy na teriva

jezli chodzi o ogrzewanie podlogowe to my zdecydowalsimy sie na ogrzewanie w kuchni hall lazience

w pozostalych tradycyjne

slyszalam ze nie jest wcale takie zdrowe o kurzu tez slyszalam

poza tym kominek prawdopodobnie z plaszczem wodnym

i ogrzewanie gazowe/narazie butla/

pozdrawiam

Witam :)

Mam na imię Renata i też zaczynamy wiosą tego roku w Siechnicach. Mamy już pozwolenie i jesteśmy na etapie szukania ekipy do fundamentów i murów.

Możecie kogś polecić ??

Mieliśmy gościa z Siechnic...ale niestety dziś dowiedzieliśmy się, że nie może.

No i klops :(

Witam Dercia,

wygląda na to że budujemy w tej samej wiosce. U nas pojawił się już daszek ale nie jest to jeszcze mocno posunięta budowa.

Witajcie,

ponieważ posiadam już stan surowy otwarty niebawem zamknięty, podam Wam wszystkie moje wydatki do tej pory ,które poniosłam zaczynając budowę i odbierają od wykonawcy dom.

OKNA-+ROLETY 11 770,00

Hrabska - gdzie zamawiałaś okna i rolety - jestem na etapie wykańczania... się.

Jaki profil wybrałaś?

czy ma ktos z was moze wycene ogrzewania podlogowego

chcialam porownac

pozdrawiam

ja nadal nie wiem ile co będzie kosztować, bo... przegadaliśmy całe spotkanie:-)

W każdym razie ogólnie:

podłogowe w całym domy to złe rozwiązanie, dla osób z alergiami (kurz sie unosi dużo bardziej niż przy kaloryferach). Na razie jest decyzja - dół podłogowe, a góra tylko łazienka i części wspólne - w sypialniach kaloryfery (taki kompromis). Jeśli chodzi o cenę, to nie jest tak tragicznie, w porównaniu do tradycyjnego. Mnie bedzie kosztowało około 10% więcej.

Pozostałe decyzje to kominek z płaszczem wodnym i instalacja do podłączenia solara - jak zostanie kasa, to się solara od razu kupi, a jak nie to za jakiś czas. Oczywiście piec na eko-grszek... już się cieszę, na myśl o czyszczeniu raz na 4-5 dni:-(

Aha, nagle się okazało, że może będę miał tańszą ekipę do stanu surowego otwartego. Możliwe, że zaoszczędzę do 15 000:-D. Ekipa jeszcze bardziej polecona niż poprzednia... ale decyzji jeszcze nie ma...

Ogólnie to mało piszecie... pisać więcej!

popieram !!!

pisac wiecej

Pozdrawiam.

200 tys. :o A co tak dużo?

Pozdrawiam.

200 tys. :o A co tak dużo?

No i mnie dobiłeś do reszty... mnie koles powiedział, że od 350 do 380 000 stan surowy otwarty:-( Aha... dodał, że "z lekką górką".

Aktualnie mam depresję:-P

Hejka :)

Ja też juz jestem po rozmowie z ekipą, u mnie stan surowy otwarty to 55tyś.(sciany zew+wew+dział., dach ocieplony +rynny). Domek 101m2 + doklejony garaż ok.25m2, dach dwuspadowy 253m2.

Na pozostałe rzeczy typu ocieplenie, tynki, wylewki będę sie dogadywać później. Nie ukrywam ze przy negocjacjach pomogły mi wasze posty :D i poczekam aż bedziemy na wszyscy dalszym etapie, to sie znowu powymieniamy informacjami :lol: :lol:

Podpowiedzcie skąd bierzecie piasek?? i bloczki betonowe na fundament (takie jak z Betardu)?? w hurtowni w której pytałam powiedzieli mi cenę 4,90 :cry: Może coś utarguję, a moze od Was dostanę info, gdzie jest taniej?? :)