voco 12.03.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 A Wam sie zera nie wylewają? Tylko nasze takie niesforne? No, rzucajcie jakies fotki pozdrowka! Na zdjęciach widać folię kubełkową i początki ocieplenia. Zamocujcie sobie dobrze tą folie, bo u mnie była tylko przysypana piaskiem i jak murowali ściany to nawlatało tam od groma zaprawy a teraz będę musiał się wziąć i wszystko powydłubywać. Oj coś czuję, że strasznie denerwujące to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 12.03.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 voco, Dzieki za rade, wezme to pod uwage! pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.03.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 U nas dzisiaj humus się zdjął. Czy ja dobrze widzę, że przez środek tej zdejmowanej warstwy biegła droga? Odciąłeś sąsiadów od budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 13.03.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 U nas dzisiaj humus się zdjął. Czy ja dobrze widzę, że przez środek tej zdejmowanej warstwy biegła droga? Odciąłeś sąsiadów od budowy? A odciąłem - skoro wytyczyli sobie przejazd przez środek mojej działki. Wiedzieli o tym, że będę kopał. Poza tym droga docelowa jest wytyczona nieco dalej, ale nikt dotychczas tamtędy nie jeździł. Czas to zmienić Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_i_seba 13.03.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 u mnie też stan 0 już zrobiony, docieplenie fundamentów też - jeszcze tylko folia kubełkowa;) a wczoraj nasi murarze ruszyli z budową murów;-) poza tym na działce mamy już nasze pierwsze 4 kąty, czyli wspaniały niebieski kontenerek;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 13.03.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy. Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm Serdecznie zapraszamy do udziału w licytacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 13.03.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 witam,ta grupa ,to świetny pomysł - wielu zaczyna przygodębudowa - wrocławstart ..... niebawem (nadzieja umiera ostatnia)co do ARCHITEKTÓW - to zdecydowanie odradzam Panią Kamilę, życiowo do rany przyłóż, merytorycznie ....... odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 14.03.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Hej! Od dziś mamy wytyczony budynek:) Od wczoraj podpisaną umowę o prąd... A od jakiegoś tygodnia zdjęty humus:) Jak dobrze pójdzie, to przed świętami będą ławy i bloczki, chociaż osobiście myślę, że bardziej realne będą same ławy... a potem w kwietniu miesiąc przerwy i od maja ruszamy dalej! Trociu - znam grupę Trzebnicką, kiedyś tam nawet trochę pisaliśmy, niemniej na Wrocławskiej większy ruch Czy orientujecie się, ile może kosztować jedna wywrotka przesianego piasku ? (takiego do robienie zaprawy) - bank (jak to bank) opóźnia się nam z decyzją kredytową no i musimy policzyć czy starczy nam gotówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 15.03.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witamy wszystkich forumowiczówPrzygodę z budową zaczynamy za ok. miesiąc,a może wcześniej jeśli grunt nam na to pozwoli, bo póki co jest mokro;/ Domek będzie stał w nadolicach wielkich. Projekt indywidualny, koncepcja domu przygotowana przez nas-prace nad nią trwały pół roku, a moze i rok:) Dom-parterowy z użytkowym poddaszem (ok.180m2)+podwójny garaż z pom.gosp. (50m2). Jak na pierwszy post to chyba tyle. Pozdrawiamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 15.03.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 U mnie też w końcu początek prawdziwych prac . Wytyczony obrys budynku do zdjęcia humusu: http://img222.imageshack.us/img222/37/16374562gs2.jpg i już w pelni gotowa skrzynka z licznikiem po podpisaniu umowy z energia i odbiorze: http://img233.imageshack.us/img233/59/67654611ys5.jpg Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rockocco 15.03.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 W pierwszym rzędzie witam wszystkich siedzących.. nad projektami, papierami itp. co też niniejszym czynię, jak również tych co dokonali już kolejnych działań.... Fantastycznie że nowa grupa wrocławska zaistniała i jesteśmy na podobnym etapie. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem pozwolenia na budowę domu w okolicy Oleśnicy, więc uznałem że czas zacząć się ujawniać. W końcu gdyby nie to forum to ...hohoho... a może i dłużej Pokrótce: dom zwie się subtelny i jest w katalogu muratora: http://projekty.muratordom.pl/search_results.htm?powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=subtelny&symbol=&x=25&y=6 , z tym że przykleiliśmy garaż do domu, rezygnując z wiaty żeby zmieścić się w warunkach zabudowy. Rozpoczęcie planujemy w kwietniu- wszystko zależy od tego jak potoczy się sprawa z załatwianiem kredytu. Ekipy mamy już prawie nagrane, ceny kształtują się mniej więcej: od wykopania ław po wymurowanie szczytów, ścian działowych i komina- 21 000 zł (ekipa robiła już w rodzinie więc dali cenę niższą) wykonanie więźby to ok. 12 000zł ale łamie się po przejażdzce po tartakach w okolicy i wygląda na to że bardziej opłacalne będzie zamówienie całości w firmie która przywiezienie ją w elementach i zamontuje położenie dachu- blachodachówka (ok. 380 m2)- 10 000 zł Z bardziej oryginalnych kwestii: ogrzewać chemy pompą ciepła i tu są dwie opcje: pompa ciepła Nibe z kolektorem poziomym pompa powietrze-woda Daikin + kominek z płaszczem Po wstępnych obliczeniach wariant drugi od strony inwestycyjnej wydaje sie tańszy ale jeszcze zobaczymy. Do tego wentylacja mechaniczna z reku. Dom jest parterowy więc koszty jej wykonania będą nieco niższe i przynajmniej większą ich część odzyskamy z rezygnacji z kominów wentylacyjnych i prostszej mechaniki okien. Zrobiłem też rekonesans po hurtowniach w Oleśnicy i okolicach: bloczek fundamentowy M6 4,40- 4,50 Ytong 59/24/20 10,30-11,21 Ytong 59/20/11,5 5,80- 6, straszą że w kwietniu może być ponad 6,40 paleta cementu 672 zł pręty fi 12 3,30/kg, fi 6 3.50 50/kg Niebawem ruszam na Wrocław... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 16.03.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Zapomniałem jeszcze zapytać, czy nikt nie reflektuje na bloczki betonowe 38x24x14 z prawdziwej wytwórni prefabrykatów? Cena z dostawą 3,96zł/szt. brutto. Mówię wam, to się opłaca! Chyba, że macie lepsze oferty - wtedy proszę o namiary, a sam skorzystam ja moge reflektowac. a z jakiego betonu? ja wypatrzylam bloczki w miliczu z milbet, cena 3,66 brutto + 450 zl transport (1 samochod). ewentualnie- na allegro oglasza sie hurtownia mat.bud. cena 3,95 brutto z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 16.03.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ania_i_seba napisali:u mnie też stan 0 już zrobiony, docieplenie fundamentów też - jeszcze tylko folia kubełkowa;) a wczoraj nasi murarze ruszyli z budową murów;-) poza tym na działce mamy już nasze pierwsze 4 kąty, czyli wspaniały niebieski kontenerek;-))) O ile się nie mylę jesteście moimi sąsiadami z działki nr 5? My jesteśmy z 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 16.03.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witam Forumowiczów. Bardzo się ciesze, że trafiłem na to forum. Stało sie to trochę przez przypadek. Szukałem informacji o architekcie do wykonania adaptacji. Teraz o sobie... Buduje pod Oleśnicą: http://images30.fotosik.pl/178/d26d6c3298072571.jpg Jestem obecnie na etapie załatwiania PnB. Straszne meki te wszystkie formalności Mam małe zaległosci w czytaniu postów, ale szybko nadrobie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.03.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 To i ja się dopiszę... jeśli można W dniu 10.12.07 otrzymaliśmy pozwolenie na budowę, i jak tylko było prawomocne ruszyliśmy z kopyta. Budujemy D09b z małymi przeróbkami jesteśmy na etapie zalewania wieńca. W tym tygodniu zamawiamy dachówkę Robena, może ktoś z Was też jest zainteresowany ich dachówką, moglibyśmy zrobić wspólne zakupy... Pozdrawiam martadela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rockocco 16.03.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Zapomniałem jeszcze zapytać, czy nikt nie reflektuje na bloczki betonowe 38x24x14 z prawdziwej wytwórni prefabrykatów? Cena z dostawą 3,96zł/szt. brutto. Mówię wam, to się opłaca! Chyba, że macie lepsze oferty - wtedy proszę o namiary, a sam skorzystam ja moge reflektowac. a z jakiego betonu? ja wypatrzylam bloczki w miliczu z milbet, cena 3,66 brutto + 450 zl transport (1 samochod). ewentualnie- na allegro oglasza sie hurtownia mat.bud. cena 3,95 brutto z transportem. To dobra cena, tylko jakie sa te bloczki? Mnie w wielu hurtowniach przestrzegano przed bloczkami poniżej 4 zł. Może trzeba zrobić crash test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.03.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 z bloczkami fundamentowymi to święta prawda... sama musiałam pogonić transport bloczków bo się dosłownie w rękach rozpadały. Prosty test - rzucić jednym bloczkiem o drugi tak z około 1m wys, jak nie pęknie to super, jak pęknie np. na pół to dobrze, reszta wyników niedopuszczalna. Ostatecznie mam bloczki z Termatu (termetu?) i są super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_i_seba 17.03.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam wszystkich nowych forumowiczów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_i_seba 17.03.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 ania_i_seba napisali: u mnie też stan 0 już zrobiony, docieplenie fundamentów też - jeszcze tylko folia kubełkowa;) a wczoraj nasi murarze ruszyli z budową murów;-) poza tym na działce mamy już nasze pierwsze 4 kąty, czyli wspaniały niebieski kontenerek;-))) O ile się nie mylę jesteście moimi sąsiadami z działki nr 5? My jesteśmy z 19. my mamy 365/7, a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_i_seba 17.03.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 moi drodzy,zostawiłam juz pytanko na grupie wrocławskiej, ale zapytam też i tu;) pilnie potrzebuje informacji na temat kominów....jak macie rozwiązany system kominów w Waszych domach? Czy macie normalnie kominy murowane czy tez jakis gotowy system kominowy - jeżeli tak, to jakiej firmy?z góry dziękuję za informacje;)ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts