Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

należy złączyć płaskownik o odpowiednim przekroju ze zbrojeniem fundamentu i wyprowadzić go w pobliżu szyny wyrównawczej, najczęściej w okolicy tablicy rozdzielczej. To uziom przepięciowy na potrzeby elektryki.

Uziomy instalacji odgromowej można wykonać w podobny sposób, wtedy końcówki wyprowadza się w pobliżu zwodów biegnących z dachu.

Elektryk poradzi sobie bez problemów.

Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? :wink: Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? :wink:

W sobotę będę miał już zalewane ławy, więc czasu niewiele :(.

Pzdr,

TS

Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? :wink: Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? :wink:

Podejdź murarzy pytaniem czy wykonywali coś takiego... może uzyskasz szczerą odpowiedź. Człowiek, człowiekowi nierówny... jeden umie coś więcej niż minimum w jego zawodzie, a drugi wręcz przeciwnie...

należy złączyć płaskownik o odpowiednim przekroju ze zbrojeniem fundamentu i wyprowadzić go w pobliżu szyny wyrównawczej, najczęściej w okolicy tablicy rozdzielczej. To uziom przepięciowy na potrzeby elektryki.

Uziomy instalacji odgromowej można wykonać w podobny sposób, wtedy końcówki wyprowadza się w pobliżu zwodów biegnących z dachu.

Elektryk poradzi sobie bez problemów.

Pzdr,

TS

witam

widze ze idzimy leb w le :p

jutro lub w sobote beda u nas zalewac lawy

powodzenia

Wklejam swój post z Grupy Wrocławskiej też tutaj (rzeczywiscie 2 grupy to czasami dziwna sprawa :wink: ):

Stan na dziś:

http://img89.imageshack.us/img89/1777/2292960xh9.jpg

http://img145.imageshack.us/img145/3265/2292965au7.jpg

To co mnie zdziwiło, to KOMPLETNIE suchutkie wykopy pod ławy. Działka jest zdrenowana (pewnie jeszcze poniemieckie dreny) i ma spadek w kierunku rowu (jest wylot drenu) ale myślałem, że dren opaskowy będzie koniecznością. A teraz sam już nie wiem czy jest sens go robić - przecież teraz jest najwyższy stan wody i dodatkowo ostatnie dni były mokre?

Pytanie też o sens robienia uziomu - mój dom będzie jednym z najniższych na polanie pod lasem (mój 7,6m, 60m dalej 9-9,5m domy). Dodatkowo wokół jest las i drzewa po kilkadziesiąt metrów wysokości (60m od domu) - jest sens robić w takim przypadku uziemienie?

Jutro chudziak z B15 żeby się szybko związał a w sobotę/poniedziałek ławy :) .

Pzdr

Pzdr,

TS

U mnie zrobiłem tak - kupiłem bednarkę, przywiozłem z roboty spawarkę i elektrody, dałem majstrom i zrobili. Dodatkowo mieli pospawać punktowo zbrojenie na łączeniach.

Pozdrav

Pzdr,

TS

U mnie zrobiłem tak - kupiłem bednarkę, przywiozłem z roboty spawarkę i elektrody, dałem majstrom i zrobili. Dodatkowo mieli pospawać punktowo zbrojenie na łączeniach.

Pozdrav

...i bardzo dobrze zrobili, ważne, by bednarkę wyprowadzić w okolicy przyszłej docelowej rozdzielni w domu ok 30 cm ponad poziomem podłogi.

Warunkiem poprawnego działania takiego uziomu jest by ława była lana w grunt, bez folii.

Pzdr,

TS

Pozdrav

...i bardzo dobrze zrobili, ważne, by bednarkę wyprowadzić w okolicy przyszłej docelowej rozdzielni w domu ok 30 cm ponad poziomem podłogi.

Warunkiem poprawnego działania takiego uziomu jest by ława była lana w grunt, bez folii.

To z tym wyprowadzeniem przedobrzyłem, bo dałem aż pod sufit :oops:

A poza tym tak jak piszesz. Jak będę na etapie elektryki to się pewnie skontaktuję (drogę znajdziesz, bo to 2 wsie od Secamowa - Trabi-wrcowo ;-))

Pozdrav

Widać wiosnę w Waszych postach :D roboty ruszyły do przodu

My mamy nareszcie wode na dzialce (obok prądu), wprawdzie opóźnienie firma miała co majmniej 2 tygodnie :evil: , ale juz jest!

Wstrzymywało mam to dalsze prace, bo najsampierw musimy utwardzić drogę (prywatne ponad 80m) coby betoniarki mogły wjechać i inne takie samichodziki do budowy domu potrzebne :wink:

W poniedziałek koparkowy ściaga humus pod dom i z drogi, i przywożą nam 80 ton! kruszywa betonowego. W środę geodeta wytycza dom i wchodzi ekipa budowlana :D

Nadrobiłam zaległości w czytaniu postów i melduję:

groszeq i kto jeszcze szuka architekta - Alicja Becker z Trzebnicy - konkretna, my nie mieliśmy problemow oprócz poślizgu czasowego (miala bardzo chorego męża w tym czasie), załatwiała wszystko i nie wzieła duzo coś 2000, ale to było w tamtym roku jesienią, jeśli trzeba to wysle namiary na priv

GosiaIAdam - i wszyscy poszukujacy bloczków betonowych, piasków żwyrów itp. My bierzemy beton z Wiki (ten na utwardzenie drogi też ), bo mają zdecydowanie najnizsze ceny ( http://www.wika.info.pl ) bloczki i piasek (mają różne frakcje) też pewnie bedziemy od nich brać. Kopalnia i betoniarnia jest od Wrocławia w strone Obornik Śl.

rekuperator- raczej zrezygnujemy :cry: , byłam bardzo za, ale po przeczytaniu wątków o reku juz moje przekonania zbladły, wycena z firmy rekuperatory.pl (ponad 18 tyś bez gwc) dobiła mój ograniczony budżet , doczytalam natomiast wsród wypowiedzi o interesujacym pomyśle doprowadzania powietrza do domu właśnie przez rurę w ziemi jak przez gwc. Może ktoś mógłby rozwinać ten pomysł?? :roll:

Gratulacje dla wszystkich "zerowiczów" :D

Tyle napisałam, a jeszcze mi za malo :lol:

Zapomniałam podać cen :oops: :

bloczki -3,10 netto z transportem,

beton B-20 207 netto/m3 + transport 252 netto

Jeśli sie cene transportu podzieli na 9 (tyle m3 wchodzi do gruchy) , doda do ceny m3 betonu i porówna z innymi to wychodzi zdecydowanie taniej. Chyba ze ktoś ma jeszcze tańszy beton to prosze o info. Przy kupnie u nich betonu, bloczków itp. udzielaja rabatu.

Cześć, ika_71 :)

Jeśli sie cene transportu podzieli na 9 (tyle m3 wchodzi do gruchy) , doda do ceny m3 betonu i porówna z innymi to wychodzi zdecydowanie taniej. Chyba ze ktoś ma jeszcze tańszy beton to prosze o info. Przy kupnie u nich betonu, bloczków itp. udzielaja rabatu.

My wprawdzie już kupiliśmy, ale upewnij się co do transportu w Wice. Jak tam dzwoniliśmy, to powiedzieli nam że nie mają gruch (co nas bardzo zdziwiło) i dowożą kamazami. No i jeszcze kwestia pompy. My na beton zdecydowaliśmy się w Sanbecie w Trzebnicy, a bloczki sprowadziliśmy z Rawicza.

Hejka :D

W czasie rozmowy z pani z Wiki mówiąc o dowozie betonu nic nie wspominała o kamazach, odniosłam wrazenie że przewoża beton w normalny sposób, ale dzieki za informacje zadzwonie jeszcze raz i sie dowiem. Pompe mają - 37 m. Jeśli moge podpytać po ile te bloczki z Rawicza i beton z Trzebnicy, bo jeszcze nie zamówiliśmy, moze być na priv. Z góry dziekuje :)

A te bloczki to chyba 12, bo na 14 to jakoś tanio.

witam wszytkich

przepraszam za tyle dni milczenia nie mialam czasu tak wiele sie dzialo

chce wam zakomunikowac ze dzisiaj u mnie wylano lawy i podlaczono prad ufffffffffffffff nareszcie po 28 miesiacach walki z energetyka

mamy prad huraaaaaaaa

odnosnie betonu

przywieziono mi ze strzelina

bardzo sprawnie szybko wszytko poszlo

20 kubikow

praca pompy 1 godzine

wszytklo wylane

organizacyjne super cenowo rowniez jeszetsm zadowolona

pozdrawiam

serdecznie wiosennie

ja kupowalam bloczki po 4,80 jeszcze w lutym

beton w strzelinie

ja nie zamawialam tylko moj majster ktory wspolpracuje z hurtownia

ale jestesm zadowolna

z ceny

ja kupowalam bloczki po 4,80 jeszcze w lutym

beton w strzelinie

ja nie zamawialam tylko moj majster ktory wspolpracuje z hurtownia

ale jestesm zadowolna

z ceny

Zadowolona z ceny betonu czy bloczków? Bo z ceny 4,80 to chyba nie ma się co cieszyć.

Jak zamierzacie zorganizowac etapy zamykania stanu surowego? Czy od razu wszystkie okna/drzwi/brama garazowa?

Najchetniej bym tak zrobil, ale boje sie zniszczen jakie moga nastapic podczas dalszych etapow budowy. Na pewno bedziemy chcieli dac okna polaciowe, wstawic okna w lukarny. Oprocz tego okna na dole. Najwiecej watpliwosci mam odnosnie drzwi wejsciowych i bramy garazowej.

pozdrowka!

Jak zamierzacie zorganizowac etapy zamykania stanu surowego? Czy od razu wszystkie okna/drzwi/brama garazowa?

Najchetniej bym tak zrobil, ale boje sie zniszczen jakie moga nastapic podczas dalszych etapow budowy. Na pewno bedziemy chcieli dac okna polaciowe, wstawic okna w lukarny. Oprocz tego okna na dole. Najwiecej watpliwosci mam odnosnie drzwi wejsciowych i bramy garazowej.

pozdrowka!

Jeśli chodzi o okna połaciowe, to od razu. I to rękami ekipy od dachu, aby później nie było zwalania jeden na drugiego. Co do okien... jeśli zamierzcie od razu zacząć roboty w środku to chyba warto je zamontować - oczywiście zabezpieczając jakąś wytrzymałą folią. Drzwi garażowych nie montuję, bo nie mam z garażu przejścia do domu, a jako drzwi wejściowe, coś tymczasowego, ale w miarę solidnego. Mam takich sąsiadów, że powinno wystarczyć na ewentualnych złodziei:-)