haniairafal 25.03.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Uwazaj z tym kladzeniem rury, nam facet z dospela powiedzial, ze akurat to - w odroznieniu od wielu innych rzeczy - naprawde mozna robic samemu - cytuje - "przywoza rure zwinieta w kolo, zrzucaja na ziemie, rosciaga pan w takie kola olimpijskie i zakopuje" mysle, ze to potrenujemy pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 26.03.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Słuchajcie, potrzebuję dokupić jeszcze sporo bloczków"14", czy ktoś ma namiary na sprawdzone i niedrogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 27.03.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 należy złączyć płaskownik o odpowiednim przekroju ze zbrojeniem fundamentu i wyprowadzić go w pobliżu szyny wyrównawczej, najczęściej w okolicy tablicy rozdzielczej. To uziom przepięciowy na potrzeby elektryki. Uziomy instalacji odgromowej można wykonać w podobny sposób, wtedy końcówki wyprowadza się w pobliżu zwodów biegnących z dachu. Elektryk poradzi sobie bez problemów. Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? W sobotę będę miał już zalewane ławy, więc czasu niewiele . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 27.03.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? W sobotę będę miał już zalewane ławy, więc czasu niewiele . Podejdź murarzy pytaniem czy wykonywali coś takiego... może uzyskasz szczerą odpowiedź. Człowiek, człowiekowi nierówny... jeden umie coś więcej niż minimum w jego zawodzie, a drugi wręcz przeciwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 27.03.2008 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 należy złączyć płaskownik o odpowiednim przekroju ze zbrojeniem fundamentu i wyprowadzić go w pobliżu szyny wyrównawczej, najczęściej w okolicy tablicy rozdzielczej. To uziom przepięciowy na potrzeby elektryki. Uziomy instalacji odgromowej można wykonać w podobny sposób, wtedy końcówki wyprowadza się w pobliżu zwodów biegnących z dachu. Elektryk poradzi sobie bez problemów. Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? W sobotę będę miał już zalewane ławy, więc czasu niewiele . Pzdr, TS witam widze ze idzimy leb w le jutro lub w sobote beda u nas zalewac lawy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 27.03.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 widze ze idzimy leb w le jutro lub w sobote beda u nas zalewac lawy powodzenia I my, i my! ławy wylane wczoraj, a od poniedziałku ściana fundamentowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 27.03.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Wklejam swój post z Grupy Wrocławskiej też tutaj (rzeczywiscie 2 grupy to czasami dziwna sprawa ): Stan na dziś: http://img89.imageshack.us/img89/1777/2292960xh9.jpg http://img145.imageshack.us/img145/3265/2292965au7.jpg To co mnie zdziwiło, to KOMPLETNIE suchutkie wykopy pod ławy. Działka jest zdrenowana (pewnie jeszcze poniemieckie dreny) i ma spadek w kierunku rowu (jest wylot drenu) ale myślałem, że dren opaskowy będzie koniecznością. A teraz sam już nie wiem czy jest sens go robić - przecież teraz jest najwyższy stan wody i dodatkowo ostatnie dni były mokre? Pytanie też o sens robienia uziomu - mój dom będzie jednym z najniższych na polanie pod lasem (mój 7,6m, 60m dalej 9-9,5m domy). Dodatkowo wokół jest las i drzewa po kilkadziesiąt metrów wysokości (60m od domu) - jest sens robić w takim przypadku uziemienie? Jutro chudziak z B15 żeby się szybko związał a w sobotę/poniedziałek ławy . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 27.03.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? W sobotę będę miał już zalewane ławy, więc czasu niewiele . Pzdr, TS U mnie zrobiłem tak - kupiłem bednarkę, przywiozłem z roboty spawarkę i elektrody, dałem majstrom i zrobili. Dodatkowo mieli pospawać punktowo zbrojenie na łączeniach. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 27.03.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? W sobotę będę miał już zalewane ławy, więc czasu niewiele . Pzdr, TS U mnie zrobiłem tak - kupiłem bednarkę, przywiozłem z roboty spawarkę i elektrody, dałem majstrom i zrobili. Dodatkowo mieli pospawać punktowo zbrojenie na łączeniach. Pozdrav ...i bardzo dobrze zrobili, ważne, by bednarkę wyprowadzić w okolicy przyszłej docelowej rozdzielni w domu ok 30 cm ponad poziomem podłogi. Warunkiem poprawnego działania takiego uziomu jest by ława była lana w grunt, bez folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 28.03.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Chciałem powrócić do tematu - czy musi to zrobić elektryk, czy może ekipa murarzy da sobie radę? Czy powyższy opis wystarczy im aby nic nie spart...ić? W sobotę będę miał już zalewane ławy, więc czasu niewiele . Pzdr, TS U mnie zrobiłem tak - kupiłem bednarkę, przywiozłem z roboty spawarkę i elektrody, dałem majstrom i zrobili. Dodatkowo mieli pospawać punktowo zbrojenie na łączeniach. Pozdrav ...i bardzo dobrze zrobili, ważne, by bednarkę wyprowadzić w okolicy przyszłej docelowej rozdzielni w domu ok 30 cm ponad poziomem podłogi. Warunkiem poprawnego działania takiego uziomu jest by ława była lana w grunt, bez folii. To z tym wyprowadzeniem przedobrzyłem, bo dałem aż pod sufit A poza tym tak jak piszesz. Jak będę na etapie elektryki to się pewnie skontaktuję (drogę znajdziesz, bo to 2 wsie od Secamowa - Trabi-wrcowo ) Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 29.03.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Widać wiosnę w Waszych postach roboty ruszyły do przodu My mamy nareszcie wode na dzialce (obok prądu), wprawdzie opóźnienie firma miała co majmniej 2 tygodnie , ale juz jest! Wstrzymywało mam to dalsze prace, bo najsampierw musimy utwardzić drogę (prywatne ponad 80m) coby betoniarki mogły wjechać i inne takie samichodziki do budowy domu potrzebne W poniedziałek koparkowy ściaga humus pod dom i z drogi, i przywożą nam 80 ton! kruszywa betonowego. W środę geodeta wytycza dom i wchodzi ekipa budowlana Nadrobiłam zaległości w czytaniu postów i melduję: groszeq i kto jeszcze szuka architekta - Alicja Becker z Trzebnicy - konkretna, my nie mieliśmy problemow oprócz poślizgu czasowego (miala bardzo chorego męża w tym czasie), załatwiała wszystko i nie wzieła duzo coś 2000, ale to było w tamtym roku jesienią, jeśli trzeba to wysle namiary na priv GosiaIAdam - i wszyscy poszukujacy bloczków betonowych, piasków żwyrów itp. My bierzemy beton z Wiki (ten na utwardzenie drogi też ), bo mają zdecydowanie najnizsze ceny ( http://www.wika.info.pl ) bloczki i piasek (mają różne frakcje) też pewnie bedziemy od nich brać. Kopalnia i betoniarnia jest od Wrocławia w strone Obornik Śl. rekuperator- raczej zrezygnujemy , byłam bardzo za, ale po przeczytaniu wątków o reku juz moje przekonania zbladły, wycena z firmy rekuperatory.pl (ponad 18 tyś bez gwc) dobiła mój ograniczony budżet , doczytalam natomiast wsród wypowiedzi o interesujacym pomyśle doprowadzania powietrza do domu właśnie przez rurę w ziemi jak przez gwc. Może ktoś mógłby rozwinać ten pomysł?? Gratulacje dla wszystkich "zerowiczów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 29.03.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Tyle napisałam, a jeszcze mi za malo Zapomniałam podać cen : bloczki -3,10 netto z transportem, beton B-20 207 netto/m3 + transport 252 netto Jeśli sie cene transportu podzieli na 9 (tyle m3 wchodzi do gruchy) , doda do ceny m3 betonu i porówna z innymi to wychodzi zdecydowanie taniej. Chyba ze ktoś ma jeszcze tańszy beton to prosze o info. Przy kupnie u nich betonu, bloczków itp. udzielaja rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 29.03.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Cześć, ika_71 Tyle napisałam, a jeszcze mi za malo Zapomniałam podać cen : bloczki -3,10 netto z transportem, beton B-20 207 netto/m3 + transport 252 netto Jeśli sie cene transportu podzieli na 9 (tyle m3 wchodzi do gruchy) , doda do ceny m3 betonu i porówna z innymi to wychodzi zdecydowanie taniej. Chyba ze ktoś ma jeszcze tańszy beton to prosze o info. Przy kupnie u nich betonu, bloczków itp. udzielaja rabatu. My wprawdzie już kupiliśmy, ale upewnij się co do transportu w Wice. Jak tam dzwoniliśmy, to powiedzieli nam że nie mają gruch (co nas bardzo zdziwiło) i dowożą kamazami. No i jeszcze kwestia pompy. My na beton zdecydowaliśmy się w Sanbecie w Trzebnicy, a bloczki sprowadziliśmy z Rawicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 30.03.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Hejka W czasie rozmowy z pani z Wiki mówiąc o dowozie betonu nic nie wspominała o kamazach, odniosłam wrazenie że przewoża beton w normalny sposób, ale dzieki za informacje zadzwonie jeszcze raz i sie dowiem. Pompe mają - 37 m. Jeśli moge podpytać po ile te bloczki z Rawicza i beton z Trzebnicy, bo jeszcze nie zamówiliśmy, moze być na priv. Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 30.03.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Tyle napisałam, a jeszcze mi za malo Zapomniałam podać cen : bloczki -3,10 netto z transportem, beton B-20 207 netto/m3 + transport 252 netto Jeśli sie cene transportu podzieli na 9 (tyle m3 wchodzi do gruchy) , doda do ceny m3 betonu i porówna z innymi to wychodzi zdecydowanie taniej. Chyba ze ktoś ma jeszcze tańszy beton to prosze o info. Przy kupnie u nich betonu, bloczków itp. udzielaja rabatu. A te bloczki to chyba 12, bo na 14 to jakoś tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 31.03.2008 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 witam wszytkichprzepraszam za tyle dni milczenia nie mialam czasu tak wiele sie dzialo chce wam zakomunikowac ze dzisiaj u mnie wylano lawy i podlaczono prad ufffffffffffffff nareszcie po 28 miesiacach walki z energetykamamy prad huraaaaaaaa odnosnie betonu przywieziono mi ze strzelina bardzo sprawnie szybko wszytko poszlo 20 kubikow praca pompy 1 godzinewszytklo wylane organizacyjne super cenowo rowniez jeszetsm zadowolona pozdrawiamserdecznie wiosennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 31.03.2008 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Tyle napisałam, a jeszcze mi za malo Zapomniałam podać cen : bloczki -3,10 netto z transportem, beton B-20 207 netto/m3 + transport 252 netto Jeśli sie cene transportu podzieli na 9 (tyle m3 wchodzi do gruchy) , doda do ceny m3 betonu i porówna z innymi to wychodzi zdecydowanie taniej. Chyba ze ktoś ma jeszcze tańszy beton to prosze o info. Przy kupnie u nich betonu, bloczków itp. udzielaja rabatu. A te bloczki to chyba 12, bo na 14 to jakoś tanio. ja kupowalam bloczki po 4,80 jeszcze w lutym beton w strzelinie ja nie zamawialam tylko moj majster ktory wspolpracuje z hurtownia ale jestesm zadowolna z ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 31.03.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Tyle napisałam, a jeszcze mi za malo Zapomniałam podać cen : bloczki -3,10 netto z transportem, beton B-20 207 netto/m3 + transport 252 netto Jeśli sie cene transportu podzieli na 9 (tyle m3 wchodzi do gruchy) , doda do ceny m3 betonu i porówna z innymi to wychodzi zdecydowanie taniej. Chyba ze ktoś ma jeszcze tańszy beton to prosze o info. Przy kupnie u nich betonu, bloczków itp. udzielaja rabatu. A te bloczki to chyba 12, bo na 14 to jakoś tanio. ja kupowalam bloczki po 4,80 jeszcze w lutym beton w strzelinie ja nie zamawialam tylko moj majster ktory wspolpracuje z hurtownia ale jestesm zadowolna z ceny Zadowolona z ceny betonu czy bloczków? Bo z ceny 4,80 to chyba nie ma się co cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 01.04.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Jak zamierzacie zorganizowac etapy zamykania stanu surowego? Czy od razu wszystkie okna/drzwi/brama garazowa? Najchetniej bym tak zrobil, ale boje sie zniszczen jakie moga nastapic podczas dalszych etapow budowy. Na pewno bedziemy chcieli dac okna polaciowe, wstawic okna w lukarny. Oprocz tego okna na dole. Najwiecej watpliwosci mam odnosnie drzwi wejsciowych i bramy garazowej. pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 01.04.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Jak zamierzacie zorganizowac etapy zamykania stanu surowego? Czy od razu wszystkie okna/drzwi/brama garazowa? Najchetniej bym tak zrobil, ale boje sie zniszczen jakie moga nastapic podczas dalszych etapow budowy. Na pewno bedziemy chcieli dac okna polaciowe, wstawic okna w lukarny. Oprocz tego okna na dole. Najwiecej watpliwosci mam odnosnie drzwi wejsciowych i bramy garazowej. pozdrowka! Jeśli chodzi o okna połaciowe, to od razu. I to rękami ekipy od dachu, aby później nie było zwalania jeden na drugiego. Co do okien... jeśli zamierzcie od razu zacząć roboty w środku to chyba warto je zamontować - oczywiście zabezpieczając jakąś wytrzymałą folią. Drzwi garażowych nie montuję, bo nie mam z garażu przejścia do domu, a jako drzwi wejściowe, coś tymczasowego, ale w miarę solidnego. Mam takich sąsiadów, że powinno wystarczyć na ewentualnych złodziei:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts