Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Systemowy pustak kominowy z wentylacją, bez rury systemowej kominowej w środku, pytałam o takie rozwiązanie gościa od kominów, ponieważ on zdecydowanie odradzał stosowanie do pieca kondensacyjnego komina uniwersal, a ja wolę nie mieć problemów z piecem gazowym ;) 8)... nie wiem czy jasno się wyrażam hmm, bo to nie jest łatwe do wytłumaczenia heheh :-?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta moja cena 1075 zł. za kubik to cena brutto w tartaku w Dobroszycach, jest jeszcze tartak w Obornikach, który mi się podobał, ale jeszcze nie znam cen.

Czy ktoś ma namiary na panów koparkowych z północy wrocławia i pod trzebnicę , konkretnie chodzi mi o maszynę zwaną Mecalac do przewiezienia palet...

Bede wdzięczna za pomoc

AgaB

Hejka!

Dawno nic nie pisalam, bo czas jakoś dziwnie sie skrócił ostatnio i z niczym zdązyć nie mogę :roll:

W skrócie:

28.03. - zrobili nam wreszcie wodę (po 3 tyg. czekania :evil: )

31.03. - koparkowy sciaga humus z działki i drogi (80m), przywożą nam ok.100 ton gruzu betonowego i koparkowy rozgarnia to na drodze

02.04. - geodeta wytycza dom, przyjeżdża ekipa budowlana i instaluje sie na dzialce, facety z energetyki wybrzydza na naszą Rb-tkę (nalega na zmiane kilku kabelków lub kupienie od niego nawej za 900 - odkupi ja od nas potem za 500 :evil: )

03.04. fundamenty wykopane

04.04. gość wymienia kabelki i informuje nas ze inspektor zrobi odbiór dopiero za tydzien 09.04 (bo jeździ w teren tylko w srody), podpiszemy umowe i pogotowie energetyczne podłączy nas w ciągu 7 dni! (Myślałam ze gościa udusze, bo nie raczył nam tego powiedziec, gdy stawiali skrzynke energetyczna na działce :evil: )

07.04. przywożą stal, robia nam ogrodzenie

Robota stoi, bo nie ma prądu :cry:

09.04.-inspektor odbiera Rb-tkę, podpisujemy umowe

10.04 - molestujemy energetyke w Obornikach i pogotowie energetyczne o podłączenie licznika

11.04. - wreszcie jest prąd na dzialce, zbrojenie położone

12.04.- wylewają ławy fundamentowe :D

Ulewa wstrzymuje prace równie skuteczne jak brak prądu. Znowu musimy utwardzic droge, bo bloczki nie przyjadą :cry:

15.04.- są bloczki (z Wiki po 3,90 brutto),

17.04. - rosna ściany fundamentowe :D

Pozdrawiam wszystkich z nadzieja, ze karuzela budowlana troche zwolni :wink:

O qrcze :roll:

Albo nie pisze wcale, albo za duzo :oops:

Jak założyć dziennik budowy? bo juz teraz musiałam sobie przypominac co było przedwczoraj :cry:

Tych co nie lubią długich wywodów prosze o wyrozumialość :roll:

prosze bardzo i bede kibicowac

http://forum.muratordom.pl/prosze-o-pomoc-jak-zalozyc-dziennik-budowy,t72765.htm

Pogoda nie jest naszym sprzymierzeńcem niestety... :-? Dojazd do nas zrobił się bagienny, jak przywozili ytonga to zostawiali przy drodze, na plecach 40 m trzebabyło dotachać na plac budowy,..

dzisiaj cały materiał na ściany mąż przetargał z ładowarkowym, maszyna topiła się ze trzy razy na naszej rozmiękłej drodze buuu, ale jakoś się udało, nadproża przyjechały całe i też przeniesione, uff, uff...

ściany wybudowane prawie do stropu, a w poniedizałek (14.04) zaczęli je stawiać... super.

jeszcze trzeba wymyślic jak teleportować strop na budowę, kominy i materiał na dach, bo w przyszłym tygodniu znowu "popaduje" :x

ciekawy etap budowy, trzeba decydować teraz właściwie o wszystkim, teraz mamy na tapecie temat "Brama garażowa"...

Pozdrawiam

Anjamen dziękuję za podpowiedź :lol:

AgaB3 na pocieszenie ci powiem, ze nie tylko u ciebie się topią na drodze po tych deszczach :cry: My po władowaniu ok 200 ton gruzu i wywrotki piasku mamy "prawie autostradę" :roll: - określenie ekipy na porównanie tego co było na tzw. drodze, do stanu obecnego. W każdym razie mozna przejechać bez pomocy linki i koparki :D

czekam na słońce!

Niestety jeszcze nic nie mogę zrobić z drogą, jeszcze mnie czekają dwa przyłącza - woda i gaz(moja zmora buu)... na chwilę obecną mamy baniak na wodę 1 m3 i bierzemy od sąsiadów, do gotowego kleju do ytonga to wystarcza jak na razie. Woda w trakcie realizacji: czekam na projekty ze ZDIUMu, muszę robić przekop przez drogę, bo wodociąg mamy po drugiej stronie ulicy, ech... :evil:

Pocieszające jest to, że mogę już sobie pomarzyć o moim domku, że już chodząc po parterze widzę co gdzie i jakie, i że kiedyś będę o tym opowiadać siedząc i patrząc w płomienie tańczące w moim kominku :lol: .....

To mnie pcha do przodu pomimo wszystko... No nic głowa do góry i rękawy zakasać....

:wink: Pozdrawiam

U nas też się ruszyło! ławy wylane, dzisiaj mają kończyć układanie bloczka fundamentowego, w pon piach, a w środę zalanie fundamentu. W związku z tym mam też pytanko, ile czasu musi minąć od zalania do rozpoczęcia stawiania ścianek? mój wykonawca mówi, że tydzień, to spokojnie, a Wy jak długą przerwę mieliście?

AnetkaS nic o tym n ie słyszała, ale podejrzewam że to to samo co porotherm czy wieneberger, ino inaczej sie nazywa i gdzie indziej wypalane;)

cherry ja czekałam dwa tygodnie, ale po trzech dniach już biegaliśmy po chudziaku, więc może tydzień wystarczy,nie wiem... polewać nie musieliśmy bo padało jak teraz hehe :-? Moi znajomin też dwa ygodnie ale też może to wynikać z przerw potrzebnych budowlańcom do rozpoczęcia następnej budowy, w dwa tygodnie można wykopać i zalać ławy fundamentowe;) Najlepiej zapytać swojego kierownika budowy. Jak mam wątpliwości to do niego dzwonię i jak mu się coś nie podoba to jedzie zobaczyć co się dzieje na budowie;)

Pozdrawiam

U nas też się ruszyło! ławy wylane, dzisiaj mają kończyć układanie bloczka fundamentowego, w pon piach, a w środę zalanie fundamentu. W związku z tym mam też pytanko, ile czasu musi minąć od zalania do rozpoczęcia stawiania ścianek? mój wykonawca mówi, że tydzień, to spokojnie, a Wy jak długą przerwę mieliście?

Podobnie jak u Was około 10 dni :D