Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cena 50 tyś za pompę ciepła z odwiertami pionowymi jest jak najbardziej realna - mam juz kilka wycen za sobą i wszystkie oscylują wokoł tej kwoty.

A różnica w ogrzewaniu domu pompą a gazem płynym czy olejem to jakieś 4000,00 na rok. Co daje nam 40.000,00 na 10 lat, czyli zwrot kosztów pompy.

Ja tylko z racji zboczenia zawodowego dodam :wink: , ze jeśli ktoś się kredytuje budując (a chyba 95% z nas tak robi :wink:), to należy uwzglednic też różnicę przy liczeniu ewentualnych oszczędności - 30tys. PLN różnicy na etapie inwestycji to przy kredycie złotowym dzisiaj około 2000zł rocznie więcej odsetek.

Pomijam fakt, ze 40 000 dzisiaj, to nie koniecznie tyle samo co 40 000 za 10 lat ;).

Pzdr,

TS

No właśnie, dzisiaj 40 tyś to 40 tyś a za parę lat może to mieć inną wartość.

A po drugie trzeba wziąć pod uwagę systematyczny wzrost ceny gazu i oleju. I mamy to pewne jak banku - te ceny nie spadną.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena 50 tyś za pompę ciepła z odwiertami pionowymi jest jak najbardziej realna - mam juz kilka wycen za sobą i wszystkie oscylują wokoł tej kwoty.

A różnica w ogrzewaniu domu pompą a gazem płynym czy olejem to jakieś 4000,00 na rok. Co daje nam 40.000,00 na 10 lat, czyli zwrot kosztów pompy.

hmmm a jak to 4000 liczyłaś?

Nie liczyłam, ludzie piszą ile płacą za ogrzewanie swoich domów, dla 150 m2 za gaz płynny wychodzi jakieś 6000 tyś, a może i więcej (no chyba, że ktoś nie przekracza 20 stopni) a uzytkownicy pomp podają, że zużycie prądu dla całego domu (oświetlenie, sprzęt AGD itd no i pompa) to około 2000 tyś. Chyba, że ktoś ma przewymiarowaną pompę to płaci więcej.

No właśnie, dzisiaj 40 tyś to 40 tyś a za parę lat może to mieć inną wartość.

A po drugie trzeba wziąć pod uwagę systematyczny wzrost ceny gazu i oleju. I mamy to pewne jak banku - te ceny nie spadną.

Ceny prądu też pójdą drastycznie do góry... to pewne, ale i tak marzy mi się pompa ciepła. Po prostu lubię nowoczesne rozwiązania - mamy XXI, a energię czerpiemy tak jak jaksiniowcy... normalnie wstyd:-(

Mam kolejną wycenę na stan surowy bez dachu ale z działowymi - tym razem 55.000,00 - ekipa super, buduje w tempie błyskawicznym (6 czy 7 pracowników), współpracuje z hurtownią GAJA, więc dostawa materiałów byłaby naprawdę sprawna. Sam organizuje sobie beton, stal, piasek, i jeśli czegoś by zabrakło to też sam załatwi to z hurtownią (poprzedniej ekipie, tej za 39.000,00 wszystko musielibyśmy organizować sami, łącznie z dowozem brakujących drobiazgów).

Moglibyśmy też dogadać się jeśli chodzi o stemple, drewno na szalunki i płyty OSB na podciągi - te rzeczy były w cenie.

I teraz mam dylemat, czy brać tańszą ekipę (jeśli dodać do ich wyceny ścianki działowe, to było jakieś 44.000,00 zł,), i bardzo mocno angażowac się w budowę (a oboje z mężem pracujemy, często dłużej niż do 17-tej 18-tej), czy brać ekipę o 10.000,00 droższą ale w pełni samodzielną :-? :roll:

to chyba macie tą samą ekipe co my;)

co do pompy....dobrze sobie przeliczcie odwierty, pompe, jej instalacje i GWARANCJĘ (w ciągu tych 10 lat wiele może się zdarzyć)

akurat ja nie uznaję działek o roz. poniżej 1400 m2, tak więc odwierty nie są potrzebne. Dla aktualnej działki i domu, koszt pompy i podłogówki to około 55 / 60 tyś brutto.

Co do tego co się może zdarzyć... zacytuję standardową odpowiedź "a lodówkę jak często naprawiasz?":-)

montom a mówisz jako uzytkownik pompy/sprzedawca czy teoretyk?

Nie twierdzę, że pompa to samo zło, tylko uczulam, żeby dobrze sobie policzyć czy w danym przypadku się akurat opłaca

Odpowiednia wielkość działki to tylko połowa sukcesu

Czy koszt np.sprężarki w lodówce jest taki sam jak w pompie?Jesli tak to szkoda, ze pompy nie kosztują 2000zł....

żeby dobrze sobie policzyć czy w danym przypadku się akurat opłaca

Nie wszytko mozna przeliczyc... Ja nie mam innej alternatywy :( Cenie sobie wygode i bezobslugowosc. Palenie weglem znam z autopsji i... nigdy wiecej!

Swoja droga trzeba poszukac jakichs przyjaznych kredytow/dotacji na niekonwencjonalne grzanie.

gosiu

ja mam namiary na pana ktory przywiezie za 450 zl-24 tony

jezli chesz podam tobie numer

u mnie niestety pojdzie duzo wiecejjjjjjj piach

To cena brutto z Fa czy netto?

A u mnie w koncu scianki fundamentowe się pojawiły :wink: . Przez te deszcze tydzień później niż myślałem.

http://img229.imageshack.us/img229/3964/2333349pk1.jpg

Hej,

ja mam namiary na pana ktory przywiezie za 450 zl-24 tony

jezli chesz podam tobie numer

u mnie niestety pojdzie duzo wiecejjjjjjj piach

niestety takie dużo auto nam nie wjedzie na działkę - zakopie się... Póki co znalazłem jeszcze mieszankę piaskowo-żwirową po 230zł za 12ton z transportem - jutro jadę do hurtowni zobaczyć na placu jak to wygląda, czy nie ma za grubych kamyków w środku i czy to się nadaje do wypełnienia fundamentów.

montom a mówisz jako uzytkownik pompy/sprzedawca czy teoretyk?

Nie twierdzę, że pompa to samo zło, tylko uczulam, żeby dobrze sobie policzyć czy w danym przypadku się akurat opłaca

Odpowiednia wielkość działki to tylko połowa sukcesu

Czy koszt np.sprężarki w lodówce jest taki sam jak w pompie?Jesli tak to szkoda, ze pompy nie kosztują 2000zł....

Wypowiadam się tu tak jak każdy inny czyli przyszły posiadacz domku.

Swoje zdania na różne tematy opieram o wypowiedzi innych osób - prywatnych użytkowników i instalatorów.

Czemu pompy (sprężarki) nie są tak tanie jak odpowiedniki z lodówek? Choćby dlatego, że lodówek robi się dziesiątki milionów, a pomp nie... Ile kosztował klimatyzator do pomieszczenia 100m2 10 lat temu, a ile kosztuje teraz?

Urządzenia tanieją gdy popyt na nie wzrasta.

Oczywiście wszystko się może popsuć i ja to wkalkulowałem jako ryzyko. Jak mnie będzie stać to będę miał pompę ciepła, a jak nie... cóż, planowałem ekogroszek, ale już wiem, że samo dosypywanie go nie wystarcza. Natomiast czyszczenie pieca co 4 dni nie należy do czynności, które chcę mieć w swoich obowiazkach:-)