Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

trabi-wrc,

Wrescie czas zeby pare słów skobnac.

Cos mi sie widzi, ze od dawna w temacie, a przyjdzie nam na tej grupe - miłej zresztą - pisać. Czas nieubłaganie leci, jako żywo. Nam się właśnie koparka zakopała, ale lepsze to niż nic-nierobienie.

Mam nadzieje, ze architektyczka wreszcie was ukontentuje, ile mozna czekac.

Kupiliscie juz jakies materialy? My dopiero stal i to nie cala, bloczki fundamentowe w drodze. Ale bojamy sie, podobno kradna na potege. Jakie masz do tego podejscie?

pozdrowka!

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

my nadal jesteśmy na etapie szukania banku i oględzin cen. Dzisiaj mam też spotkanie z kierownikiem ekipy, kóra ma budować nasza chatkę, w celu wyceny robocizny. Już się "bojam":-) Mam nadzieję, że budowa rozpocznie się za jakieś 40/50 dni od dzisiaj:-)

widze montom ze jestesmy na podobnym etapie

z tym ze ja juz mam ustalona cene za budowe domku

pozdrawiam

widze montom ze jestesmy na podobnym etapie

z tym ze ja juz mam ustalona cene za budowe domku

A konkreciki?:-D

Jaki koszt robocizny? Z tego co pisałaś masz już jakieś materiały? Może podzielisz się informacjami co do cen i miejsca zakupu?

Ja informację o koszcie robocizny będę miał najwcześniej w środę... jak tylko się dowiem to napiszę.

Pamietajcie, że czasem warto "namówić się" na zbiorowe zakupy!!!

Hej... a z czego budowaliście (ściany), no i jaka powierzchnia dachu? Kurcze, zazdroszczę Ci... chciałbym już zacząć

Jeszcze nie zaczeliśmy !

Podałam ceny na jakie się umówiłam.

Zaczynamy dopiero przełom luty/marzec ( zależy od pogody).

Będziemy budować z Ytonga 25 + styro 12

Mam nadzieję,ze damy radę.

Mamy kupione bloczki, ytong, kominy, strop teriva. Szukamy stali, mamy zamówiony piach.

Nie dopisałam - powierzchnia dachu 260 m kw ( trochę dużo).

Ja jeszcze nie wiem jaka jest u mnie powierzchnia dachu, ale użytkowej mam jakieś 171m2, tak więc dach pewnie będzie większy... W każdym razie sumarycznie , robocizna wychodzi chyba "w normie"... ja bym się nie szarpał na najtańsza ekipę... zaoszczędzisz 7 000, ale z jakością roboty może być gorzej, bo tę kwotę będą sobie dorabiać u sąsiada i może im się u Ciebie "nie kleić":-)

A co do poprzedniego posta... kto Wam polecił Ytong`a plus styropian? Ja nie mówię, że coś nie tak... po prostu nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

W każdym razie sumarycznie , robocizna wychodzi chyba "w normie"... ja bym się nie szarpał na najtańsza ekipę... zaoszczędzisz 7 000, ale z jakością roboty może być gorzej, bo tę kwotę będą sobie dorabiać u sąsiada i może im się u Ciebie "nie kleić"

A co do poprzedniego posta... kto Wam polecił Ytong`a plus styropian? Ja nie mówię, że coś nie tak... po prostu nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

Nie wiem jakie masz oferty na robociznę, ale to co wybraliśmy było juz najtańsze - za stan surowy otwarty wołali od nas od 40 aż do 50 000 zł.

Paranoja.

Co do ytonga - mąż robił rozeznanie - zdecydowała również cena. Nasz Kierbud stwierdził , że ok.

Smok

Na początek rada dla wszystkich budujących fundament: na tym etapie warto pomyśleć ( i wykonać ) tzw. uziom fundamentowy. Jest to najprostsze i najtańsze uziemienie budynku, dotyczy tak uziomu elektrycznego jak i odgromowego.

Dzięki z góry za rady.

Czy tzw. uziom fundamentowy to kosztowna sprawa ?

Z czego to się robi ?

PS.

Kurcze, nie wiem jak cytować przedmówców, żeby było widać kogo cytuję. Przeczytałam FAQ - ale tam nie ma nic na ten temat.Powiedzcie.

należy złączyć płaskownik o odpowiednim przekroju ze zbrojeniem fundamentu i wyprowadzić go w pobliżu szyny wyrównawczej, najczęściej w okolicy tablicy rozdzielczej. To uziom przepięciowy na potrzeby elektryki.

Uziomy instalacji odgromowej można wykonać w podobny sposób, wtedy końcówki wyprowadza się w pobliżu zwodów biegnących z dachu.

Elektryk poradzi sobie bez problemów.

Każdy budynek należy "elektrycznie" uziemić.

Uziom fundamentowy to najtańszy (ok 300 zł) i najprostszy sposób.

Jeśli nie zrobisz tego na etapie fundamentu, pozostanie wbijanie 3-4 m szpilek 3-4 szt., lub jednej rury ocynk 3-4 m lub innych sposobów (jest kilka).

Aby cytować klikasz "cytuj", jeśli chcesz chcesz tylko część cytować - kasujesz niechciany tekst zostawiając nawiasy (quote)

Każdy budynek należy "elektrycznie" uziemić.

Uziom fundamentowy to najtańszy (ok 300 zł) i najprostszy sposób.

Jeśli nie zrobisz tego na etapie fundamentu, pozostanie wbijanie 3-4 m szpilek 3-4 szt., lub jednej rury ocynk 3-4 m lub innych sposobów (jest kilka).

Aby cytować klikasz "cytuj", jeśli chcesz chcesz tylko część cytować - kasujesz niechciany tekst zostawiając nawiasy (quote)

Dzieki za całe info!

Jak widzisz już dobrze cytuję ....