haniairafal 07.02.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 trabi-wrc, Wrescie czas zeby pare słów skobnac.Cos mi sie widzi, ze od dawna w temacie, a przyjdzie nam na tej grupe - miłej zresztą - pisać. Czas nieubłaganie leci, jako żywo. Nam się właśnie koparka zakopała, ale lepsze to niż nic-nierobienie. Mam nadzieje, ze architektyczka wreszcie was ukontentuje, ile mozna czekac.Kupiliscie juz jakies materialy? My dopiero stal i to nie cala, bloczki fundamentowe w drodze. Ale bojamy sie, podobno kradna na potege. Jakie masz do tego podejscie? pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 07.02.2008 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 u mnie do przodu juz mam ustalona budowlancy wchodza okolo 15 marca powoli kupuje materialy juz mam bloczki cegle dach stal zamowiona to tak na goraco pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 07.02.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witam, my nadal jesteśmy na etapie szukania banku i oględzin cen. Dzisiaj mam też spotkanie z kierownikiem ekipy, kóra ma budować nasza chatkę, w celu wyceny robocizny. Już się "bojam":-) Mam nadzieję, że budowa rozpocznie się za jakieś 40/50 dni od dzisiaj:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 07.02.2008 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witam, my nadal jesteśmy na etapie szukania banku i oględzin cen. Dzisiaj mam też spotkanie z kierownikiem ekipy, kóra ma budować nasza chatkę, w celu wyceny robocizny. Już się "bojam":-) Mam nadzieję, że budowa rozpocznie się za jakieś 40/50 dni od dzisiaj:-) widze montom ze jestesmy na podobnym etapie z tym ze ja juz mam ustalona cene za budowe domku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 07.02.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Hej.A możecie się pochwalić jakie macie wyceny? Zaczynam szukać ekipy i chciałbym mieć jakieś porównanie.PozdrJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 07.02.2008 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Hej. A możecie się pochwalić jakie macie wyceny? Zaczynam szukać ekipy i chciałbym mieć jakieś porównanie. Pozdr Jarek[/quot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 07.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Hej. A możecie się pochwalić jakie macie wyceny? Zaczynam szukać ekipy i chciałbym mieć jakieś porównanie. Pozdr Jarek[/quot ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 07.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 widze montom ze jestesmy na podobnym etapie z tym ze ja juz mam ustalona cene za budowe domku A konkreciki? Jaki koszt robocizny? Z tego co pisałaś masz już jakieś materiały? Może podzielisz się informacjami co do cen i miejsca zakupu? Ja informację o koszcie robocizny będę miał najwcześniej w środę... jak tylko się dowiem to napiszę. Pamietajcie, że czasem warto "namówić się" na zbiorowe zakupy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 07.02.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 U mnie :robocizna od stanu zero do surowego otwartego bez dachu = 32 000robocizna dach wszystko za wyjątkiem rynien i ocieplenia poddasza = 55 zł za m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 07.02.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 U mnie : robocizna od stanu zero do surowego otwartego bez dachu = 32 000 robocizna dach wszystko za wyjątkiem rynien i ocieplenia poddasza = 55 zł za m kw. Hej... a z czego budowaliście (ściany), no i jaka powierzchnia dachu? Kurcze, zazdroszczę Ci... chciałbym już zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 07.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Hej... a z czego budowaliście (ściany), no i jaka powierzchnia dachu? Kurcze, zazdroszczę Ci... chciałbym już zacząć Jeszcze nie zaczeliśmy ! Podałam ceny na jakie się umówiłam. Zaczynamy dopiero przełom luty/marzec ( zależy od pogody). Będziemy budować z Ytonga 25 + styro 12 Mam nadzieję,ze damy radę. Mamy kupione bloczki, ytong, kominy, strop teriva. Szukamy stali, mamy zamówiony piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 07.02.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Nie dopisałam - powierzchnia dachu 260 m kw ( trochę dużo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 07.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Nie dopisałam - powierzchnia dachu 260 m kw ( trochę dużo). Ja jeszcze nie wiem jaka jest u mnie powierzchnia dachu, ale użytkowej mam jakieś 171m2, tak więc dach pewnie będzie większy... W każdym razie sumarycznie , robocizna wychodzi chyba "w normie"... ja bym się nie szarpał na najtańsza ekipę... zaoszczędzisz 7 000, ale z jakością roboty może być gorzej, bo tę kwotę będą sobie dorabiać u sąsiada i może im się u Ciebie "nie kleić":-) A co do poprzedniego posta... kto Wam polecił Ytong`a plus styropian? Ja nie mówię, że coś nie tak... po prostu nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 07.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 W każdym razie sumarycznie , robocizna wychodzi chyba "w normie"... ja bym się nie szarpał na najtańsza ekipę... zaoszczędzisz 7 000, ale z jakością roboty może być gorzej, bo tę kwotę będą sobie dorabiać u sąsiada i może im się u Ciebie "nie kleić" A co do poprzedniego posta... kto Wam polecił Ytong`a plus styropian? Ja nie mówię, że coś nie tak... po prostu nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Nie wiem jakie masz oferty na robociznę, ale to co wybraliśmy było juz najtańsze - za stan surowy otwarty wołali od nas od 40 aż do 50 000 zł. Paranoja. Co do ytonga - mąż robił rozeznanie - zdecydowała również cena. Nasz Kierbud stwierdził , że ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 07.02.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Smok Na początek rada dla wszystkich budujących fundament: na tym etapie warto pomyśleć ( i wykonać ) tzw. uziom fundamentowy. Jest to najprostsze i najtańsze uziemienie budynku, dotyczy tak uziomu elektrycznego jak i odgromowego. Dzięki z góry za rady. Czy tzw. uziom fundamentowy to kosztowna sprawa ? Z czego to się robi ? PS. Kurcze, nie wiem jak cytować przedmówców, żeby było widać kogo cytuję. Przeczytałam FAQ - ale tam nie ma nic na ten temat.Powiedzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 07.02.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 należy złączyć płaskownik o odpowiednim przekroju ze zbrojeniem fundamentu i wyprowadzić go w pobliżu szyny wyrównawczej, najczęściej w okolicy tablicy rozdzielczej. To uziom przepięciowy na potrzeby elektryki.Uziomy instalacji odgromowej można wykonać w podobny sposób, wtedy końcówki wyprowadza się w pobliżu zwodów biegnących z dachu.Elektryk poradzi sobie bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 07.02.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Każdy budynek należy "elektrycznie" uziemić.Uziom fundamentowy to najtańszy (ok 300 zł) i najprostszy sposób.Jeśli nie zrobisz tego na etapie fundamentu, pozostanie wbijanie 3-4 m szpilek 3-4 szt., lub jednej rury ocynk 3-4 m lub innych sposobów (jest kilka). Aby cytować klikasz "cytuj", jeśli chcesz chcesz tylko część cytować - kasujesz niechciany tekst zostawiając nawiasy (quote) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 07.02.2008 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Każdy budynek należy "elektrycznie" uziemić. Uziom fundamentowy to najtańszy (ok 300 zł) i najprostszy sposób. Jeśli nie zrobisz tego na etapie fundamentu, pozostanie wbijanie 3-4 m szpilek 3-4 szt., lub jednej rury ocynk 3-4 m lub innych sposobów (jest kilka). Aby cytować klikasz "cytuj", jeśli chcesz chcesz tylko część cytować - kasujesz niechciany tekst zostawiając nawiasy (quote) Dzieki za całe info! Jak widzisz już dobrze cytuję .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 08.02.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Pytania o ceny Jakie macie nastepujace ceny: 1. Robocina stanu zero do chudziaka wlacznie 2. Materialy na ww etap 3. Robocizna stanu surowego otwartego pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 08.02.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Stan surowy naszego domku (130m/2 pow. użytkowej, 220 m/2 dachu) wycenili nam na 65 tyś zł. Materiały sami kupujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts