Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to ja już się bojam na maxa... nasza chatka ma powierzchni 171m2. Z tego co piszecie, to robocizna może przekroczyć 100 000!! Cos mi się widzi, że ekipy się skumały i podniosły ceny o jakie 20%... albo Ci co budowali rok temu jakoś nie do końca przyznawali się ile wydali na ekipę...:-) Nic to, za jakis tydzień będę widział, na ile mnie nie stać:-D

Witajcie.

Po przerwie zimowej wróciłam na forum i tu taka miła niespodzianka. Cieszę sie że zawiązała sie grupa wrocławska rozpoczynająca budowę w 2008r. Ja przygodę z budową rozpoczęłam w tamtym roku, ale kłopoty z papierologią i ekipą spowodowały, że zamiast na koniec października mieć dom w stanie surowym otwartym doczekałam się tylko fundamentów. Ruszam ponownie z budową 1.03. Mam nadzieję że tym razem pójdzie sprawniej. Cieszę się że grupa powoli się rozwija, zawsze to będzie jakieś wsparcie.

Pozdrawiam Asia

Ps. buduję w Biestrzykowie

widze montom ze jestesmy na podobnym etapie

z tym ze ja juz mam ustalona cene za budowe domku

A konkreciki?:-D

Jaki koszt robocizny? Z tego co pisałaś masz już jakieś materiały? Może podzielisz się informacjami co do cen i miejsca zakupu?

Ja informację o koszcie robocizny będę miał najwcześniej w środę... jak tylko się dowiem to napiszę.

Pamietajcie, że czasem warto "namówić się" na zbiorowe zakupy!!!

konkrecik

moja chatke wyceniona na 45.000

od fundamentu po dach

pozdrawiam

My mamy pierwsza wycenę - robocizna stan surowy otwarty + kompletny dach (krycie karpiówką w rybią łuskę)... 75tys zł (termin na początek 2009 roku). Dom spory, powierzchnia użytkowa 200m kw, dach gdzieś ok 280m kw. Ekipa dobra, polecana, widziałam ich 3 budowy, solidna... nie wiem.. na pewno muszę jeszcze gdzieś indziej wycenić i porównać.

Aaaa, znalazłam drugiego architekta - pierwszy za adaptacje i uzgodnienia (zmiany w domku kosmetyczne + zmiana wentylacji na mechaniczną) zaśpiewał sobie 4.5 tys, drugi ..2 tyś. I przy tej Pani zostaniemy...

Witajcie

Ja zamierzam postawic domek na północny-zachód od Wroclawia, wiec jakby nie było do grupy wrocławskeij moge wchodzić bez żadnego "ale" :-)) Co do domku to jest to http://www.projekty-domow-z-poddaszem.pl/projekt-domu-HERMES%202-4151-94.html

I jesteśmy na etapie papierków tj adaptacyjny projektant dzis dostał ostatnie wytyczne co do poprawek i chyba we wtorek skąłda papierki o pozwolenie . co do materiałów to zastanawiam sią nad jednowartswówką scianą z ytonga36,5 i to sciaganego z zachodu. Co do ogrzewania to mamy tylko taki ogólny zarys kotłownie doprojektowaliśmy pod garazem czyli pod garazem bedzie mała piwniczka i chyba na eko-groszek, a za garazem wstawimy byc moze jakis prosty i tani piecyk gazowy co jak przyjdzie lenistwo to zeby z niego korzystać . jak myslicie przejdzie tak plan?? Co do materiałów jeszcze to też zastanawiam sie czy to juz kupować ...

U nie wycena ekipy to 100 tyś stan surowy z dachem + ścianki działowe. Ekipa robi wszystko, mnie nic nie interesuje. Jest to dość duża firma rodzinna i robili dla kilku znajomych. Są dość drodzy, ale coś za coś.

Dom ma 235 m2 a dach to 330 m2 i do tego skomplikowany. Na dachu dochodzi deskowanie na całości.

Hej... a z czego budowaliście (ściany), no i jaka powierzchnia dachu? Kurcze, zazdroszczę Ci... chciałbym już zacząć

Jeszcze nie zaczeliśmy !

Podałam ceny na jakie się umówiłam.

Zaczynamy dopiero przełom luty/marzec ( zależy od pogody).

Będziemy budować z Ytonga 25 + styro 12

Mam nadzieję,ze damy radę.

Mamy kupione bloczki, ytong, kominy, strop teriva. Szukamy stali, mamy zamówiony piach.

Oferowano mi Ytonga 25 za 15,5zł a u was jak to sie ma???

Hej... a z czego budowaliście (ściany), no i jaka powierzchnia dachu? Kurcze, zazdroszczę Ci... chciałbym już zacząć

Jeszcze nie zaczeliśmy !

Mamy kupione bloczki, ytong, kominy, strop teriva. Szukamy stali, mamy zamówiony piach.

mi ytong 25 proponowano mi po 14 zl czyli okolo 90 za metr

wzielam inny material tzn ceramike

pozdrawiam

Jeszcze nie zaczeliśmy !

mi ytong 25 proponowano mi po 14 zl czyli okolo 90 za metr

wzielam inny material tzn ceramike

pozdrawiam

My płaciliśmy po 10 zł - zamawialiśmy w styczniu.

My mamy pierwsza wycenę - robocizna stan surowy otwarty + kompletny dach (krycie karpiówką w rybią łuskę)... 75tys zł (termin na początek 2009 roku). Dom spory, powierzchnia użytkowa 200m kw, dach gdzieś ok 280m kw. Ekipa dobra, polecana, widziałam ich 3 budowy, solidna... nie wiem.. na pewno muszę jeszcze gdzieś indziej wycenić i porównać.

Aaaa, znalazłam drugiego architekta - pierwszy za adaptacje i uzgodnienia (zmiany w domku kosmetyczne + zmiana wentylacji na mechaniczną) zaśpiewał sobie 4.5 tys, drugi ..2 tyś. I przy tej Pani zostaniemy...

Możesz podać namiary na tą architekt? Też szukam jakiegoś w przyzwoitej cenie.

Możesz podać namiary na tą architekt? Też szukam jakiegoś w przyzwoitej cenie.

Namiary będę mogła podawać tylko gdy zakończona współpraca będzie 100% satysfakcjonująca, na razie chyba na to za wcześnie. Poza tym Pani do kwietnia już nie bierze żadnych zleceń bo ma full - my wcisnęliśmy się 'po znajomości'. Na spotkanie z tą poprzednią architekt czekaliśmy 5 tyg. (na samo spotkanie) - chyba faktycznie architekci mają spore obłożenie.

Przy wyborze architeka nie kierujcie się wyłącznie ceną. Poproście o namiary na ludzi z którymi już współpracował. Każdy uczciwy poda. Jak ja rozpoczynałam budowę nie byłam tak mądra . Wziełam architeka który zaczął adaptacje u sąsiada. Nie szukałam innych. Teraz żałuję. Mam prawie rok w plecy z budową. Zamiast zająć sie teraz wykończeniówką, dopiero zaczną stawiać ściany.

Tak sie zastanawiam. Piszecie, że macie ekipę i zarazem nadzieję, że się sprawdzi. Piszecie, że macie elektryka itp... a może powinnimy podawać nazwy firm, aby inne osoby z forum mogły np. ostrzec przed kiepskim wyborem? Taka sytuacja miała miejsce gdy podałem namiar na Panią architekt... teraz cieszę się, że nie wysłałem info na PW! Oczywiście inną wartość będzie miało ostrzeżenie znanego forumowicza, a inne kogoś nieznanego! Co Wy na to?

Tak sie zastanawiam. Piszecie, że macie ekipę i zarazem nadzieję, że się sprawdzi. Piszecie, że macie elektryka itp... a może powinnimy podawać nazwy firm, aby inne osoby z forum mogły np. ostrzec przed kiepskim wyborem? Taka sytuacja miała miejsce gdy podałem namiar na Panią architekt... teraz cieszę się, że nie wysłałem info na PW! Oczywiście inną wartość będzie miało ostrzeżenie znanego forumowicza, a inne kogoś nieznanego! Co Wy na to?

sprawdona widzialam pare domkow budowanych przez nich zagladalam na budowe i wszytko dobrze inwestorzy zadowoleni wiec czego mam sie czepiac

ciesze sie ze wlasnie oni beda mi budowac jestesm spokojna i wierze ze u mnie tez bedzie ok.

nie podaje adresu firmy poniewaz wiem ze ma duzo pracy ja sie umawialam i zaklepalam termin juz w tamtym roku.

podam jak u mnie wybuduje bedzie tak jak mysle

wtedy z czystym sumieniem podpisze sie pod tym

podam jak u mnie wybuduje bedzie tak jak mysle

wtedy z czystym sumieniem podpisze sie pod tym

Tak jak napisałem, chodziło mi o osoby które nie mają pewności co to jakości swojej ekipy. A co do oglądania i oceniania... cóż, ja się na budowaniu domów nie znam i wiem, że nie zobaczę ewidentnych niedoróbek, które mogą wyjść bokiem po kilku latach, od zakończenia budowy.

Ja mam to szczęście, że bliski kolega jest inżynierem i będzie mi wszystko "dopilnowywał" (kierownik się na to zgodził), ekipę też mam z polecenia, choć cholernie drogą (koledze mniejszy dom, po znajomości, zrobili za 80 000), ale wiem, że u nich warto...

Tak więc, ja jeśli będę potrzebował sprawdzenia, podam takie informację na grupę... akurat adres firmy nie jest potrzebny. Myślałem np. o nazwisku właściciela.