Kaśka73 11.02.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Fajnie, że macie już te wszystkie papierologie za sobą. Ja część już mam resztę wypełniam. Ile tego jest to szok. Co do materiałów pochwalcie się gdzie i po ile kupiliście pustaki ceramiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 11.02.2008 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Fajnie, że macie już te wszystkie papierologie za sobą. Ja część już mam resztę wypełniam. Ile tego jest to szok. Co do materiałów pochwalcie się gdzie i po ile kupiliście pustaki ceramiczne buduje z uniporu 6.20 sztuka okolo 70 zl /m2/ odpukac u mnie jakos narazie spokojnie poszlo z papierami jeszcze jedne papierek i juz bedzie ok.. i lopata bedzie wbijana tak musi byc nie ma innej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 11.02.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 odkurzac centralny rekuperacja klimatyzacja Eeee, najlepiej od razu wybuduj dom tak, aby był pod to przygotowany! Co do rekuperacji to jeśli ją planujesz, to zrób ją od razu...!! Inaczej zostanie Ci np. niepotrzebny komin grawitacyjny w kuchni:-) (warty kilka tysięcy) Nie mówiąc o dodatkowej robocie w wykończonym domu! (kasa w błoto) Klimatyzacja.... jeśli masz rekuperator to +GWC i masz klimatyzację w jednym. Dodam, że tematu "nie rozkminiłem" do końca, bo na takie koszta nie mogę sobie pozwolić Nie ukrywam też, że bardzo bym chciał mieć takie cudeko:-) No może odkurzcza jedynie nie rozważałem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 11.02.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 gdzie robisz wycene? z checia tez sobie zrobie Ech... mąż koleżanki z pracy ma firmę zajmującą się tym tematem i ma nam zrobić wycenę "po znajomości". Odbędzie się to w Niedzielę 17-tego. Spytam czy bęzie zainteresowany, ale niczego nie obiecuję, bo z tego co wiem robi wyjątek dla nas... zajmuje się raczej dużymi inwestycjami typy hotele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Powracając do tematu ogrzewania - jak najbardziej będzie podłogówka w kuchni i wiatrołapie na parterze i części korytarza. Czyli wszędzie tam, gdzie są planowane kafelki. Zimno od tego ciągnie a tak będzie przyjemniej. W wiatrołapie dodatkowo zimą buty lepiej schną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.02.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 U mnie następujące wyceny: 48tys SSO i 70zł/1m2 dach. Domek ma 200 użytkowej (260m2 zabudowy). Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 11.02.2008 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 U mnie następujące wyceny: 48tys SSO i 70zł/1m2 dach. Domek ma 200 użytkowej (260m2 zabudowy). Pzdr, TS mysle ze to dobra twoj dom jest zdecydowanie wiekszy i domyslam sie ze z poddaszem uzytkowym wiecej ekipa sie napracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 11.02.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 U mnie następujące wyceny: 48tys SSO i 70zł/1m2 dach. Domek ma 200 użytkowej (260m2 zabudowy). Pzdr, TS Ja też uważam,z e to dobra cena i nawet na dach , bo mi kolega po "znajomości " powiedział , ze dach z więźba za 70zł/m2 zrobi co prawda z obróbkami okien i kominów, ale bez rynien.. Ja mam doprojektowaną piwniczkę pod garazem i czekam na wycenę .. jak tylko dostane to oczywiscie poinformuje Was tutaj , choc facet zachowuje sie jakby juz dostał ta robote bo chce mi juz podsyłac koparke do zebrania humusu itp , a tu w sobote dopiero moja działak (kupiona w grudniu) będzie sie tyczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 12.02.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Sluchajcie, czy ma ktoś na grupie doswiadczenia z gruntowym wymiennikiem ciepła sprzezonym z rekuperacja? Rozwazam taki zestaw zamiast klimatyzacji.Bardzo chetnie dowiem sie czegos od praktyków, na razie jestem po spotkaniu z przedstawicielem dospela. pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 12.02.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Też chętnie posłucham rad praktyków. U mnie rekuperator z GWC będzie na 100%. Narazie co zrobiłam to przed wylaniem fundamentu zamontowałam rurę do GWC. Pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.02.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Rozwazam taki zestaw zamiast klimatyzacji. Nie może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loren21 12.02.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam wszystkich, Mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona:)Jak narazie czekam na pozwolenie na budowe, a w zasadzie na ( odrolnienie mojej budowlanej dzialki) myslalem ze zwariuje jak sie dowiedzialem ze na to musze jeszcze czekac... no ale juz lada dzien mam to dostac i wysylam pismo o PnB.Coz, moge jeszcze dodac ze buduje sie w Sobotce i mam nadzieje na kontakt z kims kto tez w tej okolicy zamierza rozpoczac budowe:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 12.02.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witajcie! Poczytałam sobie wasze posty i bardzo sie cieszę, że nareszcie są osoby na tym samym etapie co ja WITAJ NOWA GRUPO WROCŁAWSKA!!! My pozwolenie na budowę mamy, choc przez papierologie nie zaczelismy jesienią jak bylo planowane Prąd na działce, woda bedzie za 3 tyg. i od kwietnia wchodzi ekipa. Teraz bedziemy zamawiać więźbe , stal i bloczki +ceramika. Co do dachówki jeszcze nie wiemy. Jak bede miala wycene robocizny to napisze Ogrzewanie: kominek z plaszczem + solary + piec elektryczny (II taryfa) i oczywiście duzy zasobnik na wodę Gaz ziemny mamy w odległości 80 m (jak wszystkie media) i gazownia chciala 20.tyś za przyłączenie. po policzeniu wszystkiego (przyłącze, piec, komin)stwierdziliśmy, że nam sie to nie kalkuluje i zdecydowaliśmy sie na taki układ. Pompa ciepła niestety za droga, a chcieliśmy powietrzna Na rekuperator chyba sie zdecydujemy Trochę sie rozpisałam na poczatek , mam nadzieję że wybaczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 12.02.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jak to dobrze, że nas przybywa w grupie zmagającej się z budową raźniej Jak ktoś ma dobrą ekipę to niech się podzieli namiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 12.02.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Sluchajcie, czy ma ktoś na grupie doswiadczenia z gruntowym wymiennikiem ciepła sprzezonym z rekuperacja? Rozwazam taki zestaw zamiast klimatyzacji. Bardzo chetnie dowiem sie czegos od praktyków, na razie jestem po spotkaniu z przedstawicielem dospela. pozdrowka! A masz może wycenę Dospelu? My mamy wstępną propozycję z rekuperatory.pl i cena nas powaliła. Za sama rekuperację bez GWC wyszło 30 tys (204m kw użytkowej, kubatura 569 m3 bez garażu). Teraz szukamy innych firm, żeby poprosic o wycenę. Mąż uparł się na wentylację mechaniczną - nie sądziłam, że to takie koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 12.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam.Mam pytanie do osób które podpisywały umowę o przyłączenie prądu. Przeglądałem umowę, którą podpisał poprzedni właściciel i zastanawiam się nad pewnymi zapisami. Zakłada energetyczny zobowiązuje do:- ustanowienia, w formie aktu notarialnego, bezterminowego i nieodpłatnego prawa służebności pasa gruntu wzdłuż przebiegu sieci w obrębie nieruchomości Podmiotu Przyłączanego, niezbędnego do eksploatacji, napraw i rozbudowy sieci- nieodpłatnego umożliwienia, w obrębie swojej nieruchomości , budowy, utrzymania i rozbudowy sieci i przyłączy.Zastanawiam się czy są to standardowe zapisy umowy, czy tez poprzedni właściciel nie zgodził się na zbyt dużo.Ja rozumiem te zapisy w ten sposób, że jak zakład będzie chciał pociągnąć kable przez moją działkę w celu np. rozbudowy sieci do innych działek, to będę się musiał na to zgodzić.Co o tym sądzicie?PozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 12.02.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Przeglądam swoją umowe,ale nie mam żadnego zapisu o służebności. Pewnie dlatego że kable główne energetyczne biegną w drodze i nie wchodzą na moją działke. Za to w &13 umowy napisano-,,Wnioskodawca wyraża zgode na nieodpłatne udostępnienie w przyszłości terenu działki dla rozbudowy sieci od urządzeń sieciowych wybudowanych na podstawie niniejszej umowy. ODDZIAŁ zobowiązuje sie prowadzić rozbudowę sieci po uprzednim uzgodnieniu i w sposób najmniej uciążliwy dla wnioskodawcy oraz z zajęciem minimum terenu działki Wnioskodawcy" Jeżeli chodzi o zapis ze służebnością to tak samo interpretowałabym ten zapis. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmagda 12.02.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Rewelacyjna sprawa wszyscy jesteśmy na podobnym etapie. My zaczynamy w marcu pod Wrocławiem. Mamy juz pozwolenia, podłaczamy prąd etc. Teraz chcemy zapewnić na budowe barak (taki garaz blaszak) oraz toalete przenośną. Czy wiecie może gdzie mozna takie toalety wypozyczyć we Wrocławiu, czy sa jakies firmy tym się zajmujące, jakie są ceny. co do blaszaka- trzeba go jakos na podłozu zamocować- na tzw płytach chodnikowych- macie pojęcie jak? Będę wdzięczna za każdy kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.02.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 A masz może wycenę Dospelu? My mamy wstępną propozycję z rekuperatory.pl i cena nas powaliła. Za sama rekuperację bez GWC wyszło 30 tys (204m kw użytkowej, kubatura 569 m3 bez garażu). Teraz szukamy innych firm, żeby poprosic o wycenę. Mąż uparł się na wentylację mechaniczną - nie sądziłam, że to takie koszty Czytaj ten temat ile wlezie po sieci... bo się później możesz zdziwić. Np. "orurowanie" metalowe może z czasem zacząć wpadać w rezonans (i trzeba wtedy stosować dodatkowe "wytłumiacze"), a gorsze wentylatory, pracując na mniejszych obrotach, mogą generować bardzo nieprzyjemny dzwięk! Rekuperator super sprawa, ale droga... jak kupisz "za pół ceny", to możesz przeklinać rekuperatory jako takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 12.02.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jeśli zaprojektujecie ZK (złącze kablowe) w granicy działki, Elektrownia nie będzie miała potrzeby wchodzić na wasz grunt. Inną sprawą jest sytuacja, gdy Wasza działka leży na trasie najbliższego możliwego przyłączenia innej działki, wtedy, mogą przekopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts