AgaB3 30.11.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witajcie,Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ??jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce??Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego...AgaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 30.11.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witajcie, Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ?? jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce?? Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego... AgaB przez rozdzielacz pompowy z zaworem termostatycznym, wejdź na http://www.kan.pl i tam można doczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 01.12.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witajcie, Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ?? jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce?? Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego... AgaB My dopiero jesteśmy na etapie zamawiania części, i się wahamy - czy robić osobny obieg grzewczy na podłogówkę z osobnym mieszaczem, czy tak jak Ty podpiąć się pod grzejniki. A odpowiedź na Twoje pytanie to jest zawór termostatyczny typu RTL. Poszukaj na allegro, to zobaczysz co to jest. Daje się go na powrocie pętli podłogówki w danym pomieszczeniu (przy czym nie nadaje się do pomieszczeń większych niż 14m^2) i zaworem tym ustawiasz max. temperaturę wody w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 01.12.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 robic osobnodlugo bo tlumaczyc czemu wiec wezmy pod uwage pierwsz lepszy powod bezdyskusyjny - moze sobie wlaczyc podlogowke na jesieni, kiedy nie musisz wlaczac grzejnikow...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 01.12.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 robic osobno dlugo bo tlumaczyc czemu wiec wezmy pod uwage pierwsz lepszy powod bezdyskusyjny - moze sobie wlaczyc podlogowke na jesieni, kiedy nie musisz wlaczac grzejnikow...... Albo na cieplejszą wiosnę I tu się zgadzam, dzięki za kolejny argument "za" Ale z drugiej strony... skoro wpinamy się pod grzejniki, to na grzejniku można zakręcić termostaty, i wtedy obieg idzie tylko przez podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 01.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 na grzejniki masz puszczona inna temperature i skoncz sie na tym, ze podlogowka bedzie sie wlaczac od czasu do czasu zrob osobno z czujnikiem nad lub w podlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 01.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 na grzejniki masz puszczona inna temperature i skoncz sie na tym, ze podlogowka bedzie sie wlaczac od czasu do czasu Zgadza się, ale wiesz - wtedy mieszaczem który idzie na CO mogę ustawić niższą temperaturę zasilania zrob osobno z czujnikiem nad lub w podlodze Tu jakoś nie jestem przekonany. Przy takiej bezwładności podłogówki, to jakoś nie wierzę w regulatory sterujące pompą. Może lepszym rozwiązaniem byłoby sterowanie na sztywno by w określonych godzinach się włączała/wyłączała, ale to już inna bajka. PS. Żeby nie było że się czepiam - też myślę że osobny obieg grzewczy dla podłogówki jest lepszym pomysłem, ale sam dla siebie staram się znaleźć naprawdę sensowne argumenty ZA (bo jednak jest to trochę droższa inwestycja - pompa, mieszacz, szafka z rozdzielaczem, dodatkowe metry rury (robocizna)...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olciu6 02.12.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witammam ogromną prośbę czy ktoś może mi polecić solidnego wykonawcę, ekipa która do tej pory wykonywała prace budowlane już przegięła i muszę ich pogonić (tak na marginesie "był " to mój kolega) od czerwca do dzisiaj wybudowali aż ściany i kawałek stropu nie wyrabiają się bo jak mówią za dużo zleceń mają. Budowa na Wilkszynie domek prosty mało skomplikowany. Będę bardzo wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.12.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Rokwool ma najcieplekszą wełnę o nazwie TOPROCK - chyba, Isover Supermatę, URSA ma też w katalogu grupę ulepszonych wełn. Tylko w hurtowniach z reguły tego nie ma od ręki, bo większość ludzi pyta jednak o cenę metra / rolki wełny o jakiejś tam grubości i nie zwraca na resztę uwagi. Odświeżę temat, zna ktoś z Was wełnę Isoroc? Lambda jak w toprocku, a znacznie tańsza, o prawie 30% http://www.isoroc.pl/index.php?id=4 Mogę kupić Toprocka za 16,75zł/m2 albo isoroca za 12,90/m2. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 02.12.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Odświeżę temat, zna ktoś z Was wełnę Isoroc? Lambda jak w toprocku, a znacznie tańsza, o prawie 30% http://www.isoroc.pl/index.php?id=4 Mogę kupić Toprocka za 16,75zł/m2 albo isoroca za 12,90/m2. Co wybrać? Przecież na tej stronie jest napisane - deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła 0,039. Toprock ma 0,035. Owszem - piszą tu "osiągalny" 0,035 ale to pewnie tak samo jak z mocami max przy głośnikach, tudzież kominkach Ja wziąłem toprocka i superrocka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 02.12.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 jest supermata isovera o nizszch parametrach niz 0.39Co do rockwoola juz od 5tej osoby slysze ze fatalnie się nim robi - co moze byc wazne jesli ocieplasz sam/sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.12.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 jest supermata isovera o nizszch parametrach niz 0.39 Co do rockwoola juz od 5tej osoby slysze ze fatalnie się nim robi - co moze byc wazne jesli ocieplasz sam/sama Przeglądałem ..dziesiąt wątków nt wełny i toprock jest polecany. Także pod względem układania, czyli każdy chwali swoje Mam teraz parę rolek megarocka 150, który docelowo trafi w sufit na piętrze i nie miałem z nim problemu przy cięciu/zakładaniu. Isover parę lat temu był znacznie bardziej gryzący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 02.12.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 nie chwale isovera - jestem na etapie wyboru - za rockwoolem przemawia w tej chwili cena, ale opinie co do ukladania ma jakie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.12.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 nie chwale isovera - jestem na etapie wyboru - za rockwoolem przemawia w tej chwili cena, ale opinie co do ukladania ma jakie ma.... To nie było do Ciebie, tylko apropo przeczytanych wątków na muratorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 02.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Dołącze sie do wątku wełny na dach. Parę dni temu miałam podobne dylematy i radziłam się na sąsiedzkim forum. Zdecydowałam się w końcu nie patrzec tylko na cene ale również na jakość. Stanęło na toprocku. Przekonał mnie do niej argument że wełny mineralne po pierwszym kontakcie z wilgocią tracą nawet 30% swoich właściwości cieplnych i objętości. Parametry jakie podaje producent to takie na start. Podobno z wełnami skalnymi tak nie jest i nic mi nie powinno się ubijać. Jaka jest prawda -pożyjemy zobaczymy. Ja nie miałam wtedy już czasu na zgłebianie tematu, musiałam podjąć szybką decyzje ,czy dobrą ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 02.12.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 http://www.dachy.org/forum/index.php?action=topic&id=4163 te opinie spowodowały że zaczęłam się wachać co do wyboru wełny.pierwotnie miał być knauf gorąco polecany przez fachowca od dociepleń i nie chodziło mu o walory cieplne ale o łatwość układania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.12.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 http://www.dachy.org/forum/index.php?action=topic&id=4163 te opinie spowodowały że zaczęłam się wachać co do wyboru wełny. Te opinie nie wyglądają na obiektywne, podobny sposób pisania w prawie każdym poście Co nie zmienia faktu, że organoleptycznie także wybrałbym toprocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 02.12.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Tak wiem. Gdybym szukała opini na temat innej wełny znalazłbym podobne strony. Co by nie mówić właśnie takie strony zasiewają w nas ziarno niepewności i zaczynamy drążyc temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.12.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witajcie, Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ?? jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce?? Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego... AgaB A u mnie hydraulicy zrobili taki myk, że podłogówkę w górnej łazience podłączyli do powrotu z grzejnika drabinkowego. Tym sposobem temperaturę reguluje się termostatem z drabinkowego. Na początku ustawiłem trochę za mocno i miałem podłogę o temperaturze 35 stopni Teraz już bardziej uważam przy odkręcaniu grzejnika. Zauważyłem, że przy tym połączeniu normalny grzejnik jest praktycznie zbędny - może kiedyś go zdemontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 02.12.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 zrob osobno z czujnikiem nad lub w podlodze PS. Żeby nie było że się czepiam - też myślę że osobny obieg grzewczy dla podłogówki jest lepszym pomysłem, ale sam dla siebie staram się znaleźć naprawdę sensowne argumenty ZA (bo jednak jest to trochę droższa inwestycja - pompa, mieszacz, szafka z rozdzielaczem, dodatkowe metry rury (robocizna)...) Dzięki za wszytskie opinie... jednak stanęło na pompie, ponieważ będzie to łatwiejszy sposób dla mojego fachowca(czytaj= taty) wolę żeby się zbytnio nie musiał męczyć, a kaska jakoś się znajdzie na dodatkowy osprzęt zwłaszcza że nie płacę za robociznę... A w temacie wełny, to jednak wzięliśmy isovera 180 mm w belkach i jeszcze 50mm w płatach, i bez problemu położona, magicy wogóle nie narzekali robili swoje i to w miarę szybko;) regipsy połozóne, teraz zacieraniezłączeń i włąsciwie pod koniec tygodnia mam skończone poddasze;) jak miło;) Pozrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts