Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak sprawdzić, czy tynki są poprawnie wykonane, jakie są dopuszczalne odchylanie jeśli chodzi o równość ścian. Teraz jak przykładam np. poziomicę do ściany, to ona nie przylega we wszystkich miejscach, miejscami są szpary mniejsze lub większe. Nie wiem czy powinno być idealnie równo, czy takie nierówności są normalne a ja się czepiam :oops:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak sprawdzić, czy tynki są poprawnie wykonane, jakie są dopuszczalne odchylanie jeśli chodzi o równość ścian. Teraz jak przykładam np. poziomicę do ściany, to ona nie przylega we wszystkich miejscach, miejscami są szpary mniejsze lub większe. Nie wiem czy powinno być idealnie równo, czy takie nierówności są normalne a ja się czepiam :oops:

Nie wiem jakie są normy. Na początku "wyłuszczyłem" jakiej jakości oczekuję, które pomieszczenia są dla mnie kluczowe i zaznaczyłem że będę sprawdzał wieczorami z długą łatą i halogenem 8)

Aneta, pytanie podstawowe jak się z nimi umówiłaś i czy już zapłaciłaś za całość? Nierównościami widocznymi tylko przy poziomce nie przejmowałbym się, po pomalowaniu jeszcze bardziej zgubią się optycznie. Tam gdzie maja być kafle, to parę milimetrów i tak zgubi się na kleju. Dla mnie ważniejsze było aby np w łazience w rogach zachowali idealny kąt prosty (kabina, wanna). Problem z ich montażem jest znacznie bardziej upierdliwy niż odchyłka 2mm na ścianie.

na grzejniki masz puszczona inna temperature i skoncz sie na tym, ze podlogowka bedzie sie wlaczac od czasu do czasu

Zgadza się, ale wiesz - wtedy mieszaczem który idzie na CO mogę ustawić niższą temperaturę zasilania :lol:

zrob osobno z czujnikiem nad lub w podlodze

Tu jakoś nie jestem przekonany. Przy takiej bezwładności podłogówki, to jakoś nie wierzę w regulatory sterujące pompą. Może lepszym rozwiązaniem byłoby sterowanie na sztywno by w określonych godzinach się włączała/wyłączała, ale to już inna bajka.

PS. Żeby nie było że się czepiam - też myślę że osobny obieg grzewczy dla podłogówki jest lepszym pomysłem, ale sam dla siebie staram się znaleźć naprawdę sensowne argumenty ZA (bo jednak jest to trochę droższa inwestycja - pompa, mieszacz, szafka z rozdzielaczem, dodatkowe metry rury (robocizna)...)

tez robimy podlogowke osobny obieg rozdzielacze

dokaldnie nie wiem nie znam sie na tym

ale mam dylemat co polozyc na podloge

sa rozne opinie

a co wy kladziecie na podloge/

pozdrawiam

sora to do Gosi i Adama:)

Na razie zbieramy materiały. Ostatecznie będzie druga szafka z rozdzielaczem. Mieszacze 4-drogowe już są :) Ale do regulacji podłogówki to jeszcze ho ho... jak dobrze pójdzie, to w drugiej połowie grudnia wejdzie hydraulik. Kiedy wylewki, to nie wiemy... może uda się w styczniu. Potem schnięcie, długie schnięcie, bo przecież nie można grzać podłogówki dopóki wylewka nie wyschnie. A wiadomo jak schnie w zimie... Aczkolwiek planujemy wtedy ostro grzać w domku :)

Czy ktoś jest może na etapie zamawiania wentylacji mechanicznej? Myślę o połączeniu sił i negocjacji w ten sposób lepszej ceny ;).

Mateirały lecą w dół - orientujecie się czy również firmy montujące rekuperatory zaczęły dbać o klientów? ;)

Pzdr,

TS

ja planuję zamawiać gdzieś na początku stycznia.. co do firmy,decyzja właściwie podjęta,padło na intelplast, ale cena jeszcze do dogadania, od otrzymanej oferty minęło już trochę czasu, mam nadzieje ze coś tam opuszczą;),zresztą jeśli chodzi np. o centrale to liczą po cenie katalogowej, więc trzebaby coś ponegocjować

Ufff..... w końcu mamy wodę :D Po tylu miesiącach formalności... zachciało im się rozbudowywać sieć, przenosić hydrant podziemny... :( No ale jest! :lol:

A oto dowód ;-)

http://lh5.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/ST60nHhGbZI/AAAAAAAAC3I/YcswZhZNY7s/s400/IMG_2636.JPG http://lh5.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/ST60q-Nro6I/AAAAAAAAC3Q/hz1WtNnUpD4/s400/IMG_2637.JPG