Smok 12.02.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 I witam wszystkich nowych Forummurarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.02.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam. Mam pytanie do osób które podpisywały umowę o przyłączenie prądu. Jarek U mnie kable idą "w granicach działek" i mam jedynie zapis o nieodpłatnym udostępnianiu dostępu do działki w celu konserwacji... czy jakos tak:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.02.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 I witam wszystkich nowych Forummurarzy Ja też, ja też!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 12.02.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jeśli zaprojektujecie ZK (złącze kablowe) w granicy działki, Elektrownia nie będzie miała potrzeby wchodzić na wasz grunt. Inną sprawą jest sytuacja, gdy Wasza działka leży na trasie najbliższego możliwego przyłączenia innej działki, wtedy, mogą przekopać. No i właśnie o tę drugą sytuację się martwię. Zastanawiam się, czy można ten zapis jakoś negocjować, ale obawiam się, że ZE się nie zgodzi i powie, że jak nie to nie i oni prądu nie podłączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 12.02.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jeśli zaprojektujecie ZK (złącze kablowe) w granicy działki, Elektrownia nie będzie miała potrzeby wchodzić na wasz grunt. Inną sprawą jest sytuacja, gdy Wasza działka leży na trasie najbliższego możliwego przyłączenia innej działki, wtedy, mogą przekopać. No i właśnie o tę drugą sytuację się martwię. Zastanawiam się, czy można ten zapis jakoś negocjować, ale obawiam się, że ZE się nie zgodzi i powie, że jak nie to nie i oni prądu nie podłączą. Dokładnie tak zrobią jeśli nie będzie innej możliwości. Zwykle przyłącza się prowadzi w drodze, więc jeśli będzie taka możliwość, to tak to zrobią, bez wchodzenia na Twoją ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 12.02.2008 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 witam serdecznie nowych uzytkownikow tego forum WITAJCIE dmagda ,loren21,ika -71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 12.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jeśli zaprojektujecie ZK (złącze kablowe) w granicy działki, Elektrownia nie będzie miała potrzeby wchodzić na wasz grunt. Inną sprawą jest sytuacja, gdy Wasza działka leży na trasie najbliższego możliwego przyłączenia innej działki, wtedy, mogą przekopać. No i właśnie o tę drugą sytuację się martwię. Zastanawiam się, czy można ten zapis jakoś negocjować, ale obawiam się, że ZE się nie zgodzi i powie, że jak nie to nie i oni prądu nie podłączą. Mnie sąsiad poszedł na rękę (ale ja wcześniej jemu) i położył kabel wzdłóż rowy, ze skrzynki o 100 metów dalej:-) Ręka ręke myje:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 12.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Wszystko można uzgodnić, wszystko dogadać, wszystko zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 13.02.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 A masz może wycenę Dospelu? My mamy wstępną propozycję z rekuperatory.pl i cena nas powaliła. Za sama rekuperację bez GWC wyszło 30 tys (204m kw użytkowej, kubatura 569 m3 bez garażu). Teraz szukamy innych firm, żeby poprosic o wycenę. Mąż uparł się na wentylację mechaniczną - nie sądziłam, że to takie koszty Dokladnej wyceny nie, ale podczas luznego spotkania z ich pehowcem padly kwoty 15 tys za reku i kolejne 15 za gwc. 220 uzytkowej, kubatury nie pamietam. Centrala ma byc daytona 500, ktorej jeszcze nie ma na rynku. pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 13.02.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Wszystko można uzgodnić, wszystko dogadać, wszystko zrobić Smoku, Widze ze Ty taki "elektryczny" jestes wiec zapytam. ZK bede mial na dzialce kiedystam , a budowa ruszyla wiec ciagne prad od sasiada - bagatela - 150m. Oczywiscie robi to elektryk, specjalny przewod, skrzynka, podlicznik itd. Pytanie tylko - czy to jest legalne? Nie trzeba nic zglaszac, prosic, wnioskowac? pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 13.02.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ZK bede mial na dzialce kiedystam , a budowa ruszyla wiec ciagne prad od sasiada - bagatela - 150m. Oczywiscie robi to elektryk, specjalny przewod, skrzynka, podlicznik itd. Pytanie tylko - czy to jest legalne? Nie trzeba nic zglaszac, prosic, wnioskowac? Ja jestem w identycznej sytacji, prąd będzie, kiedy będzie, więc postanowiłam pociągnąć od sąsiada, tylko nie mam pojęcia jak to technicznie zrobić i czy należy to zgłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 13.02.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Do speców od prądu jak to jest z tym prądem? Na ile "etapów" to przyłączanie prądu jest podzielone? 1. prąd mam w drodze,2. wniosek o warunki przyłączenia,3. podpisana umowa, (podłączą kiedyś...) Jak to wygląda dalej? Do granicy działki skrzynka? prąd budowlany? później ze skrzynki do domu? Ile projektów? Ile razy elektryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 13.02.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ja w zeszłym roku robiłam wstępną wycenę na rekuperator w firmie Intelplast. Była podobna - 15 tys. bez paru złotych ze wszystkim, materiały i robocizna. Jeżeli chodzi o GWC to nie robiłam bo miała byc pompa ciepła. Ale cena 15 tys. za GWC wydaje mi sie mooocno przesadzona. Ja szacowałam że to będzie kwota góra 5 tys. Świat zwariował! Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 13.02.2008 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ma ktos z was moze orientacyjna wycene ogrzewania podlogowego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.02.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ja w zeszłym roku robiłam wstępną wycenę na rekuperator w firmie Intelplast. Była podobna - 15 tys. bez paru złotych ze wszystkim, materiały i robocizna. Jeżeli chodzi o GWC to nie robiłam bo miała byc pompa ciepła. Ale cena 15 tys. za GWC wydaje mi sie mooocno przesadzona. Ja szacowałam że to będzie kwota góra 5 tys. Świat zwariował! Asia A zdecydowałaś się tam finalnie robic rekuperacje, czy skorzystałaś z innej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 13.02.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Nie mam wybranej oferty na reku. Wtedy kłopoty z pozwoleniem i duże opóźnienie z budową spowodowało że odpuściliśmy ten temat. Mam nadzieję że w tym roku pójdzie sprawniej, Dlatego temat rozpoczynamy na nowo. Nie wiem czy będzie ta firma, wtedy robiliśmy kosztorys u nich ponieważ działają kompleksowo i mogą jednocześnie podłączyć: pompe ciepła z kolektorem, rekuperator ,ogrzewanie podłogowe, termokominek i coś tam jeszcze. Będe szukać czegoś tańszego.Mam od nich wycenę podłogówki - 19500 wyceniana była pow. 230 m2 Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 13.02.2008 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Nie mam wybranej oferty na reku. Wtedy kłopoty z pozwoleniem i duże opóźnienie z budową spowodowało że odpuściliśmy ten temat. Mam nadzieję że w tym roku pójdzie sprawniej, Dlatego temat rozpoczynamy na nowo. Nie wiem czy będzie ta firma, wtedy robiliśmy kosztorys u nich ponieważ działają kompleksowo i mogą jednocześnie podłączyć: pompe ciepła z kolektorem, rekuperator ,ogrzewanie podłogowe, termokominek i coś tam jeszcze. Będe szukać czegoś tańszego. Mam od nich wycenę podłogówki - 19500 wyceniana była pow. 230 m2 Asia dieki asiu ja planuje podlogowke tylko w kuchni lazience holu tam gdzie beda kafle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.02.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Wszystko można uzgodnić, wszystko dogadać, wszystko zrobić Smoku, Widze ze Ty taki "elektryczny" jestes wiec zapytam. ZK bede mial na dzialce kiedystam , a budowa ruszyla wiec ciagne prad od sasiada - bagatela - 150m. Oczywiscie robi to elektryk, specjalny przewod, skrzynka, podlicznik itd. Pytanie tylko - czy to jest legalne? Nie trzeba nic zglaszac, prosic, wnioskowac? pozdrowka! Nielegalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.02.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 zakop przewód i nikomu o nim nie mówjest taki myk, sąsiadowi elektrownia dostarcza prąd w taryfie dla odbiorców, Ty budujesz dom i jeśli mieliby Tobie dostarczać prąd , zrobią to w taryfie budowlanej czyli parę groszy drożej. Z reguły nikt tego nie sprawdza. Jest mi trudno radzić, wybór należy do Ciebie, ja tylko powiem , że wybrałbym sąsiadaMoja rada ... zakop kabel i nikomu się nie chwal. Powiedziałem co ryzykujesz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.02.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 kto jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts