Spad 12.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dość ostre słowa pod adresem forum...Ja osobiście mam zupełnie inne doświadczenia. Spotkałam wiele bardzo życzliwych i pomocnych osób Na temat korków w tym rejonie też mam odmienne zdanie. Obecnie mieszkam jeszcze w okolicach Muchoboru Wielkiego i codzienna jazda ulicą Mińska jest jednym wielkim dramatem... ba, rady trzeba umieć czytać i filtrować Kolega peunat jest chyba w gorącej wodzie kąpany... Na takie pytania nie ma gotowej odpowiedzi, takie decyzje podejmujemy sami znając własne potrzeby jak i bierzemy odpowiedzialność za nie... Iksiński będzie zachwycony, Kowalski wręcz przeciwnie i co? 1,5 godz. a kto o tym mówił ? akurat pytanie o radę ludzi którzy mieszkają w danym miejscu jest obarczone ryzykiem "każda skroka ......." jak sie jeździ po wrocławiu wiedzą wszyscy - ja mieszkam na jedności i dojazd do rynku zajmuje mi 15 min. Często wolę zostawić samochód i przejść się. Mińska i krzyżówka Hallera-Klecińska-Grabiszyńska są powszechnie znane. Dlatego opisywanie ile czasu kto, gdzie dojeżdza często przypomina reklamy centrów handlowych - centrum X za 5 min. - a ty wiesz,że to prawda w nocy, w lecie i 110 na budziku. Co od zawiści, to nietrafione - tutaj każdy jest na jakimś etapie inwestycji , więc nie ma być o co zawistny. Formu jest bardzo ok. a jak się komuś nie podoba ,to może korzystać z TXT w TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 dzięki za info. Przy okazji zajrzę do tartaku po drodze na budowę i sprawdzę jak u mnie się sprawy mają.Dla zainteresowanych wykończeniem stryszków. OSB 22mm wychodzi mniej więcej 25-27 zł / m2 co u mnie daje około 1,5 tyś. Deski z tartaku 25mm wychodzi połowę tej kwoty. Ja biorę opcję drugą. A że będą szpary - jak będę wykańczał stryszek do użytku, to dam panele i będzie milusio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 13.01.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 I jeszcze jeden argument...ciężar OSB. Wniesienie płyt w całości na poddasze to naprawdę duży wysiłek (u nas trzy osoby z pomocą liny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 I jeszcze jeden argument...ciężar OSB. Wniesienie płyt w całości na poddasze to naprawdę duży wysiłek (u nas trzy osoby z pomocą liny) też fakt, "wciągałem" 1szt osb 25mm na górę i gdyby nie pomoc sąsiada to chyba ciąłbym ją na paski Z deskami luzik, tylko z czterometrowymi prawie nie wyrabiam zakrętów, a nie chce mi się nosić z garażu naokoło domu do drzwi tarasowych Trociu - nie chciałeś grubszej dechy? 25mm trochę się ugina tam gdzie mam prawie metr między jętkami, miałem z nich podesty przy zakładaniu wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Trociu - nie chciałeś grubszej dechy? 25mm trochę się ugina tam gdzie mam prawie metr między jętkami, miałem z nich podesty przy zakładaniu wełny.Nie będzie u mnie problemów. Na jętki kładę poprzecznie łaty 4x6 co 50cm i dopiero na to idą deski. Tak więc uginać nic się nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.01.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 też fakt, "wciągałem" 1szt osb 25mm na górę i gdyby nie pomoc sąsiada to chyba ciąłbym ją na paski Z deskami luzik, tylko z czterometrowymi prawie nie wyrabiam zakrętów, a nie chce mi się nosić z garażu naokoło domu do drzwi tarasowych Ja na strop poddasza wciągałem całe płyty OSB 22mm. Nie było tak źle. Brat podawał z dołu a ja wciągałem na góre. Poszło w trzy rzuty ponad paletę (jakieś 40 sztuk). Teraz na stryszek pociąłem je na pół i też dało radę wciągnąć. Trochę krzepy i samozaparcia trzeba mieć. Z deskami nie będzie takiego problemu bo będę brał o długości 2,5 metra wiec spokojnie będzie można nimi manewrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 18.01.2009 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 gdyby ktoś planował kupno domu od TMB, to tylko wybudowane i od razu umowa notarialna przenosząca własność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 25.01.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 jezeli ktos szuka drzwi to polecam dolnaslaska galerie drzwi na gaju http://www.dgd.wroclaw.pl/mozna sie dobrze dogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 27.01.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 hej kochani troche mnie tu nie było i mam troche zaległości w lekturze ale mam pytanko gdzie i jakie parapety wewnętrzne i zewnętrzne zamawiacie i jakie ceny macie? my w sobote bylismy i jednego kamieniarza z miejscowości gdzie się budujemy i tam za granit WENGE wołają 780 zeta za m2 z montazem dziś mąż obdzwonił kilka jeszcze kamieniarzy między innymi w strzegomiu i tam wołają 680 ale bez transpotru i montażu gdzie kupić dobre parapety a niedrogie pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaRo_wroc 27.01.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Hmm, rozumiem że parapety wewnętrzne - my zamówiliśmy od razu z oknami, żeby były z tej samej dostawy drewna co okna. Natomiast nie wiemy jeszcze jakie damy zewnętrzne - jakie są Wasze preferencje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 27.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Hmm, rozumiem że parapety wewnętrzne - my zamówiliśmy od razu z oknami, żeby były z tej samej dostawy drewna co okna. Natomiast nie wiemy jeszcze jakie damy zewnętrzne - jakie są Wasze preferencje ? Temat drzwi zewnętrznych a dokładnie model New3 firmy Lupol rozważamy z Frankai`em. Dobre warunki mamy w Impro na Robotniczej. Szczegóły na grupie wrocławskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.01.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Jak rozwiązaliście ocielenie podłóg w pomieszczeniach nad garażem. Przyklejaliście styropian do sufitu w garażu? Ja mam garaż ogrzewany, nad garażem garderoba, pralnia i kibelek, na całym poddaszu będzie 5 cm styropianu na podłodze, także w tych pomieszczeniach nad garażem, no a w garażu będzie jakieś 10 stopni mniej niż w części mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 27.01.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Może daj więcej styropianu na podłogę i zrobisz tam mały schodek. Ja miałam podobny dylemat, czy ocieplać ścianę między garażem a domem, W garażu też będę miała ok. 10 stopni, zdecydowaliśmy się na 7 cm ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.01.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Tez o tym pomyślałam, ale więcej dać nie mogę, bo mam już wymierzone miejsce na stelaże na WC i bidet (stelaże są już zamocowane), jak podniosę podłogę o kolejne 5 cm to nie zmiezczę się pod skosem (odsunąć też się nie mogę).Nie wiem, może dam na podłogę styropian parking o lambda 0,035 a nie zwykły o 0,038 a jak będzie zimno to dokleję styro na suficie. Najgorsze jest to, że na suficie mam już tynk, jak na to nakleję styro, to po pierwsze nie wiem, czy tynk nie odpadnie, a nawet jak nie odpadnie, to będę w plecy 28 zł*30m2, czyli 840,00 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 28.01.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 to daj tam polistyren mniejsza warstwa bedzie tak samo ciepla jak wieksza warstwa normalnego styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 28.01.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Wo matko , cena polistyrenu ekstrudowanego tudzież pianki VAPOTHERM XR powalila mnie na kolana - wychodzi jakieś 1300 zł brutto za 30 m2 5 cm grubości, gdzie taka sama ilość zwykłego styropianu na podłogę to około 200 zł. Jednak poczekam do nastepnej zimy, jak zamieszkamy, to ocenię, czy trzeba garaż docieplać i położymu coś na sufit i ewentualnie na ścianę między garażem a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 28.01.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Hmm, rozumiem że parapety wewnętrzne - my zamówiliśmy od razu z oknami, żeby były z tej samej dostawy drewna co okna. Natomiast nie wiemy jeszcze jakie damy zewnętrzne - jakie są Wasze preferencje ? Temat drzwi zewnętrznych a dokładnie model New3 firmy Lupol rozważamy z Frankai`em. Dobre warunki mamy w Impro na Robotniczej. Szczegóły na grupie wrocławskiej podczas porównywania ofert na okna, otrzymywałem także wyceny drzwi i najtaniej wyszło mi w Hohensee, wiem że mają dobrą jakosć (dużo wysyłają do Niemiec) - wyceniali mi drzwi drewniane, niewymiarowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaRo_wroc 28.01.2009 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Wo matko , cena polistyrenu ekstrudowanego tudzież pianki VAPOTHERM XR powalila mnie na kolana - wychodzi jakieś 1300 zł brutto za 30 m2 5 cm grubości, gdzie taka sama ilość zwykłego styropianu na podłogę to około 200 zł. Jednak poczekam do nastepnej zimy, jak zamieszkamy, to ocenię, czy trzeba garaż docieplać i położymu coś na sufit i ewentualnie na ścianę między garażem a domem. 30m2 x 0,05m grubości to jest 1,5m3 tak więc za 1 m3 XPS'a wyszło Ci 867 zł Faktycznie cena mocno przesadzona, ja 3 listopada za 9m3 XPS'a (grub. 6cm) zapłaciłem 3240zł czyli jakieś 340 zł/m3 (w tym transport z okolic Korony na budowę pod Oławą) - a kupowałem w hurtownii Waldan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 30.01.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Mam ofertę na wykonanie ocieplenia w dwóch warstwach w cenie 15 zł/m2 a za repisy ze szpachlowaniem i przygotowaniem do malowania 35 zł/m2 plus 150 zł za obrobienie każdego okna dachowego plus 100 zł za m2 obudowy rur. Czy to dobra oferta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 30.01.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 mi dzisiaj pan proponowal 40 zl mkw ze wszystkim, ale 1 warstwa ocieplenia, nie wiem ile bierze za 2, za bardzo nie pozwolił mi dojść do słowa bo marudził po co robić dwie warstwy, tak więc nie wiem. sąsiadom ociepla poddasze, robi podwieszane sufity,chyba są zadowoleni. dane wyśle na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts