Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- wstawić tam kibelek i umywalkę - przydatne przy pracach ogrodowych, dzieciach i przy imprezkach w ogrodzie (goście/ dzieci/ ubrudzony ogrodnik w zapiaszczonych/mokrych ubłoconych butach nie będą pomykać do toalety przez salon lub nie bedą zmuszeni latać dookoła domu itp)

Mi ten pomysł też się podoba :D

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- uwaga na późniejszy etap - macie zlewozmywak przy oknie tak jak ja, ostatnio mój wykonawca zwrócił mi uwagę na problem z otwieraniem okna, bo przeszkadza wylewka (on sam z tego powodu przenosił u siebie zlew w róg kuchni), teraz musze kupić taką wyciaganą wylewke czy cos, bo inaczej okno będę mogła myć tylko stojac na dworze :roll:

U siebie podniosłem parapet w kuchni o jednego pustaka, a dodatkowo zlew będzie idealnie centralnie względem okna. Przy otwieraniu skrzydła ominą nawet bardzo wysoką wylewkę.

a najbardziej podobają mi się aktualne ceny "dachowców" co by nie mówić o kryzysie, to nam budującym pomógł ;)

w sprwawie ogrodzenia, w miejscu niereprezentacyjnym postawiliśmy na panele z drutu robione w Żarowie. zadecydowała estetyka i trwałość w porównaniu np. do siatki.

czyli jakie?? bo ja mam oferty które... wskazują że dachowiec chce z jednego dachu przeżyć cały kryzys

Podaję namiary na frimę produkującą siatki i jednocześnie wykonująca ogrodzenie ze swoich materiałów: http://www.deko.wroc.pl/kontakt.html za dobrą cenę (robiłam 1,5 roku temu więc cena nieaktualna). Wyszło coś ok. 7 tys. za ok. 140-150mb (siatka 120 , słupki i podmurówka systemowa).

Jedna Uwaga: bardzo dobrej jakości siatka, podmurówka systemowa tez w dobrej cenie, ale biorąc z wykonaniem trzeba koniecznie powiedzieć że mocowanie w gruncie na beton :evil: . Nam zrobili tak po prostu - wkopali betonowe słupki pod słupek w ziemię i już. Mówili, że tak robią i jest ok. Powiedzieliśmy, ze nie zapłacimy jak słupek nie będzie zalany i dopłacilismy 200zł za materiał.

Poza tym wszystko jak najbardziej w porządku.

Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy :oops:

wydrukowałam sobie wniosek ale to kosmos:

zasilanie 3 fazowe?

przewidywane roczne zużycie energi???

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

ktokolwiek wie ktokolwiek to wypełniał ....

Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy :oops:

zasilanie 3 fazowe?

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

Ja wypełniałam na miejscu i pytałam panów elektryków co tam wpisać;p

zasilanie 3 fazowe?

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

3fazy - tak, nawet jeśli nie teraz, to może kiedyś podłączysz piekarnik na 3f, przepływowy ogrzewacz wody, betoniarkę etc lepiej mieć

zużycie - dane marketingowe ;) wpisz cokolwiek, np. z http://www.twojprad.pl/?p=p_22

13kW - wystarczy na zwykły domek i 3-4 osoby. Jeżeli planujesz ogrzewać prądem lub inne atrakcje zużywające licznik, weź większy przydział. Chociaż... zwiększyć zawsze można i w każdej chwili - podpisz 13kW, także tyle mam.

25A - wynika z powyższego, dla pierwszego założenia wystarczy.

bloczki fundamentowe MSM ul. Tyska sporo zakupow w postaci pustaków, kominów systemowych, dachówki robiłam w Gayi na ul. Opolskiej, można się sporo targować, stal - return na swojczyckiej - tam mieli zawsze najtaniej. co do cen to podawać nie będę materiały kupowałam kilka miesięcy temu, ceny zapewne spadły.

bloczki fundamentowe MSM ul. Tyska sporo zakupow w postaci pustaków, kominów systemowych, dachówki robiłam w Gayi na ul. Opolskiej, można się sporo targować, stal - return na swojczyckiej - tam mieli zawsze najtaniej. co do cen to podawać nie będę materiały kupowałam kilka miesięcy temu, ceny zapewne spadły.

Dzięki Gosia.

a najbardziej podobają mi się aktualne ceny "dachowców" co by nie mówić o kryzysie, to nam budującym pomógł ;)

w sprwawie ogrodzenia, w miejscu niereprezentacyjnym postawiliśmy na panele z drutu robione w Żarowie. zadecydowała estetyka i trwałość w porównaniu np. do siatki.

czyli jakie?? bo ja mam oferty które... wskazują że dachowiec chce z jednego dachu przeżyć cały kryzys

też takich z AnetkąS mieliśmy, ale teraz w zależności od ekipy 50-60 pln/m2 jak to zwą - "na gotowo"

Hej budował ktoś lub zna opinie o ceramice JOPEK http://allegro.pl/item552781014_pustak_jopek_poromur_em_250x338x220_g25_p_w.html ? Ja dawno temu słyszałe negatywne opinie ale nie wiem jak teraz

Myślę, że materiał jak każdy inny. W czasie paranoi budowlanej w ubiegłym roku, na rynku były pustaki rozlatujące się podczas układania.

Pozdrav

Hej budował ktoś lub zna opinie o ceramice JOPEK http://allegro.pl/item552781014_pustak_jopek_poromur_em_250x338x220_g25_p_w.html ? Ja dawno temu słyszałe negatywne opinie ale nie wiem jak teraz

Ja drugi raz bym tego nie kupił.

W porównaniu z Porothermem, czy niemieckimi bloczkami to drogie badziewie.

Najczęściej są łaciate (pomarańczowe w czarne łaty) co wskazuje na nierównomierne wypalenie - pewnie tak się szybciej produkuje, ale za to są słabsze i trapezowate tzn. nierówne.

Do tego mają najczęściej 10 klasę wytrzymałości, a niemieckie 15.

Szwagier kupił niedawno całego Tira niemieckich na swój dom - zamawiał w Mrówce w Jelczu - były tańsze i dużo lepiej wyglądają (ma kilka palet Jopka do porównania).

Witam,

najpierw chciałam się przywitać, bo to mój pierwszy post na tym forum :) i podziękować wszystkim za wiele cennych rad, bo czytam forum nie od dziś ;)

Mam prośbę do osób z okolic Wrocławia, które montowały odkurzacz centralny w domu, o namiar na dobrą, spawdzoną i nie drogą ekipę.

Dziękuję i pozdrawiam!