Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moze teraz troche o naszej budowie

domek budujemy w Sobotce

jestesmy na etapie zalatwiania papierkow

wszytko na to wskazuje ze na wiosne ruszamy!!!!!!!

Witam gdzie w Sobótce się budujesz? Ja też w Sobótce tylko że domek już stoi i czekam teraz na okna. Może jesteśmy sąsiadami??

Czy ktoś jeszcze buduje się w Sobótce?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niewiem ile teraz kosztują, jak ja kupowałem to ze wszystkimi mediami płaciłem 50zł/m kw ale potem skoczyła cena kilkukrotnie.

teraz ceny spadły bo powstało dużo działek, na moim osiedlu jest do sprzedania chyba z 3 działki w pięknej okolicy.

Powstało nowe osiedle gdzie jest 250 działek i kilka miejszych osiedli więc jest w czym wybierać i ceny spadły ale niewiem ile dokładnie kosztują

Witam Wszystkich :) Chcemy jak się zrobi cieplej dalej kontynuować budowę domu ( z pewnych przyczyn szukamy praktycznie od nowa, KB, ekipy budowlanej ) Proszę także jeżeli posiadacie namiary na tani piasek na podsypkę (potrzeba jakieś 200T) i na koparkę która to wsypie do fundamentów z okolic Siechnic. Czekamy na podpowiedzi ;)

MAM PYTANIE.

Jak się liczy ilość wykonanej podbitki dachowej (chodzi mi o robociznę).

mam ustalonę 50zł za mb.

U mnie na skosie oprucz spodniej podbitki będzie obudowana pionowo krokwia (16cm)

Czy jeśli płacę za mb to liczy się łącznie część pozioma i pionowa czy oddzielnie płacę za obydwie strony?

Witam wszystkich, temat mojego problemu jest już wielokrotnie maglowany na forach ale spróbuje jeszcze raz, może ktos miał ostatnio podobny dylemat i będę miał to z głowy...Z CZEGO BUDOWAĆ???

Do wczoraj byłem przekonany ,że buduję ściany zewętrzne z silikatu 24 a wewnętrzne z silikatu 12...wczoraj mój wykonawca zasugerował mi ,ze może lepiej jednak budować z gazo betonu...ponieważ parametry maja takie same , a gazobeton nie wymaga dobrej izolacji zewnętrznej i wystarczy 10 styropianu a do silikatów musiałbym dać wełnę min 15...chodzi o cene za izolację ,która będzie droższa o kilkanaście tysięcy...buduję domek NIKODEM

http://www.extradom.pl/projekt-domu-NIKODEM-ID-3178.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=nikodem

Prosze o jakies informacje ,porady...cokolwiek co pozwoli mi na podjęcie decyzji...

Z góry dziękuję.

Piotrek to odwieczny dylemat

ja po wbudowaniu swojego domu budowałabym z tego co akurat jest najtaniej i ociepliła 20cm styrpianuu lub wełny jesli ta akurat byłaby tańsza, ale tylko wtedy:)

do tego 30cm welny na dach, 15-20 styropianu w podloge, drewniane tarasy zewnetrzne odciete od domu ......i tak wygląda najlepsza konfiguracja dotyczaca budulca na dom:)

No nie wiem, czy to taka groszowa sprawa, wszystko zależy jaki styropian się użyje i jakiej grubości. Szary Swispoor Lambda 032 frezowany o grubości 15 cm 33 m2 kosztowały około 6 tyś. I to jakiego styropianu uzyjemy ma duży wpływ na póżniejsze koszty eksploatacji.

Natomiast cegła ma być wytrzymała. I tyle.