Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

38 cm styropianu pod jastrch, czy nie pęknie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To raczej kwestia grubości jastrychu a nie siatki która z takiego drutu pełni rolę przeciwskurczową nie konstrukcyjną. Z pewnością 6 czy 7 cm jastrychu będzie za mało. Tak czy inaczej możliwe że się to będzie bujać.

Jestem jeszcze na tym etapie , że mogę zwiększyć grubość jastrychu, ale boje się, że wtedy podłogówka będzie miała za dużą bezwładność. Może lepiej dać grubszy drut np. 6mm.

Witam, mam dom na płycie fundamentowej, ze względu na róznicę poziomów domu i garażu dałem 38 cm styropianu pod przyszły jastrych i mam już rozłożone rurki do podłogówki. Czy jak dam zwykłą siatkę o grubości 3 mm i oczkach 10 cm jastrych mi nie siądzie i nie popęka?

stanowczo za dużo - zwłasza w garażu

siądzie na 100% - nie pomoże żadne zbrojenie

wylać dodatkowy podbeton + styro10cm+jastrych końcowy

Witam, mam dom na płycie fundamentowej, ze względu na róznicę poziomów domu i garażu dałem 38 cm styropianu pod przyszły jastrych i mam już rozłożone rurki do podłogówki. Czy jak dam zwykłą siatkę o grubości 3 mm i oczkach 10 cm jastrych mi nie siądzie i nie popęka?

stanowczo za dużo - zwłasza w garażu

siądzie na 100% - nie pomoże żadne zbrojenie

tu sie nie zgodze - zrobiłbym zbrojenie, które pomoże, ale może kosztować tyle co stan surowy :-)

Te 38 styropianu mam tylko w części mieszkalnej bo w garażu mam już 10 cm, niestety tylko 0,1 MPa. Myślę, że jak siądzie po całości to nic strasznego się nie stanie i chyba stanie się to podczas wykonywania jastrychu. Nie chciałbym już tego wszystkiego rozbierać, nie mówiąc już o kosztach (38 m3 styropianu, no i cała podłogówka i instalacja wodna jest położona). Najgorzej obawiam się pękania, w miejscach takich jak wanna może wyciąć takie otworki 10X10 cm i wypełnić podczas robienia jastrychem. Chciałbym też zrobić taką siatkę z prętów gr. 6 mm, ułożyć ją na podkładkach dystansujących i jastrych ok 8-10 cm.

Pozdarwiam i dziękuję za rady i opinie.

Hm, styro masz 0,1 MPa i jesli masz 10 cm zbrojonego betonu na nim to może Ci usiąść 3-5 mm ewentualnie (w warunkach oczywiście równomiernego nacisku ciężaru jastrychu) bo w zasadzie jest istotny tylko ciężar tego betonu ktory będzie obciążał styro na całej powierzchni ale zbrojenie na pewno pomoże, wydaje mi się że będzie stabilniej i bardziej równomiernie rozłoży nacisk na styro.

pzdr

problemem nie jest zrobienie płyty która wytrzyma - to kwestia tylko jej grubości i zbrojenia. Problemem będzie osiadanie. Może się zdarzyć np. że w łazience po czasie zrobią ci się przerwy pomiędzy płytkami przy cokole bo cała podłoga przesuneła sie w dól. Pamiętaj że każde obciązenie powodować będzie obsunięcie się posadzki w dół. :cry:

Pamiętaj że każde obciązenie powodować będzie obsunięcie się posadzki w dół. :cry:

Fredy styropian to nie gąbka. Czym w domu musiałbys obciązyć posadzkę aby usiadła Ci na styro (?), co moze być na posadzce na 1 m2 prawie równie ciężkie co sama posadzka o gr. 10 cm w domu??

Pamiętaj że każde obciązenie powodować będzie obsunięcie się posadzki w dół. :cry:

Fredy styropian to nie gąbka. Czym w domu musiałbys obciązyć posadzkę aby usiadła Ci na styro (?), co moze być na posadzce na 1 m2 prawie równie ciężkie co sama posadzka o gr. 10 cm w domu??

przy grubościach "normalnych" czyli do 15cm nie bałbym się tego zjawiska, ale dla styropianu aż 38cm to sprężystość może być już bardzo zauważalna. Wyobraż sobie takie zjawisko - wykańczasz łazienkę. Kładziesz kafle. Pewnego dnia do łazienki wchodzi ci np. 4 osoby i stają w jednym narożniku. Tak na oko posadzka ugnie sie czy nie? Kafle na 100% pękną.

przy grubościach "normalnych" czyli do 15cm nie bałbym się tego zjawiska, ale dla styropianu aż 38cm to sprężystość może być już bardzo zauważalna. Wyobraż sobie takie zjawisko - wykańczasz łazienkę. Kładziesz kafle. Pewnego dnia do łazienki wchodzi ci np. 4 osoby i stają w jednym narożniku. Tak na oko posadzka ugnie sie czy nie? Kafle na 100% pękną.

Posadzka Fredy jest zbrojona więc nasisku jako takiego miejscowego nie ma jest bardziej powierzchniowy a ciężar betonu zaledwie na 1 m2 to ok 2,5 tony, 4 osoby w narożniku to ok 0,3 t.

Najważniejszy jest ciężar posadzki reszta to dodatki małe.

EPS100 moglby może być a już EPS200 to bez żadnego problemu.

pzdr