tomek i ania 02.02.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam, mam dom na płycie fundamentowej, ze względu na róznicę poziomów domu i garażu dałem 38 cm styropianu pod przyszły jastrych i mam już rozłożone rurki do podłogówki. Czy jak dam zwykłą siatkę o grubości 3 mm i oczkach 10 cm jastrych mi nie siądzie i nie popęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 02.02.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 To raczej kwestia grubości jastrychu a nie siatki która z takiego drutu pełni rolę przeciwskurczową nie konstrukcyjną. Z pewnością 6 czy 7 cm jastrychu będzie za mało. Tak czy inaczej możliwe że się to będzie bujać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 02.02.2008 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 To raczej kwestia grubości jastrychu a nie siatki która z takiego drutu pełni rolę przeciwskurczową nie konstrukcyjną. Z pewnością 6 czy 7 cm jastrychu będzie za mało. Tak czy inaczej możliwe że się to będzie bujać. Jestem jeszcze na tym etapie , że mogę zwiększyć grubość jastrychu, ale boje się, że wtedy podłogówka będzie miała za dużą bezwładność. Może lepiej dać grubszy drut np. 6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 ... Może lepiej dać grubszy drut np. 6mm. styropian "siądzie" bez wzgledu na grubośc drutu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 02.02.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Może pytanie niezbyt celowe, ale nie da się zrobić mniej tego styropianu. W końcu schodek do garażu to mniejsze zło niż pękająca posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 02.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Weź pod uwagę że styropian może się skurczyć nawet do 10% swojej grubości - w twoim przypadku to może nawet być i z 40 mm przy grubości 8-9 cm to niemal pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 02.02.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam, mam dom na płycie fundamentowej, ze względu na róznicę poziomów domu i garażu dałem 38 cm styropianu pod przyszły jastrych i mam już rozłożone rurki do podłogówki. Czy jak dam zwykłą siatkę o grubości 3 mm i oczkach 10 cm jastrych mi nie siądzie i nie popęka? stanowczo za dużo - zwłasza w garażu siądzie na 100% - nie pomoże żadne zbrojenie wylać dodatkowy podbeton + styro10cm+jastrych końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 02.02.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam, mam dom na płycie fundamentowej, ze względu na róznicę poziomów domu i garażu dałem 38 cm styropianu pod przyszły jastrych i mam już rozłożone rurki do podłogówki. Czy jak dam zwykłą siatkę o grubości 3 mm i oczkach 10 cm jastrych mi nie siądzie i nie popęka? stanowczo za dużo - zwłasza w garażu siądzie na 100% - nie pomoże żadne zbrojenie tu sie nie zgodze - zrobiłbym zbrojenie, które pomoże, ale może kosztować tyle co stan surowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.02.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Czy styro siądzie(?)Wg mnie jeśli zastosowano np. 0,2 MPa to spokojnie wystarczy nawet przy 36 cm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 03.02.2008 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Pęknie.Po "pewnym" czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.02.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 ...jak nie pęknie ( dobre zbrojenie) to na pewno siądzie po całości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 03.02.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 jest takie powiedzenie - co za dużo to nie zdrowo.Lepiej zastąp ten nadmiar styropianu np. piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 03.02.2008 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Te 38 styropianu mam tylko w części mieszkalnej bo w garażu mam już 10 cm, niestety tylko 0,1 MPa. Myślę, że jak siądzie po całości to nic strasznego się nie stanie i chyba stanie się to podczas wykonywania jastrychu. Nie chciałbym już tego wszystkiego rozbierać, nie mówiąc już o kosztach (38 m3 styropianu, no i cała podłogówka i instalacja wodna jest położona). Najgorzej obawiam się pękania, w miejscach takich jak wanna może wyciąć takie otworki 10X10 cm i wypełnić podczas robienia jastrychem. Chciałbym też zrobić taką siatkę z prętów gr. 6 mm, ułożyć ją na podkładkach dystansujących i jastrych ok 8-10 cm.Pozdarwiam i dziękuję za rady i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.02.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Hm, styro masz 0,1 MPa i jesli masz 10 cm zbrojonego betonu na nim to może Ci usiąść 3-5 mm ewentualnie (w warunkach oczywiście równomiernego nacisku ciężaru jastrychu) bo w zasadzie jest istotny tylko ciężar tego betonu ktory będzie obciążał styro na całej powierzchni ale zbrojenie na pewno pomoże, wydaje mi się że będzie stabilniej i bardziej równomiernie rozłoży nacisk na styro. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 03.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 problemem nie jest zrobienie płyty która wytrzyma - to kwestia tylko jej grubości i zbrojenia. Problemem będzie osiadanie. Może się zdarzyć np. że w łazience po czasie zrobią ci się przerwy pomiędzy płytkami przy cokole bo cała podłoga przesuneła sie w dól. Pamiętaj że każde obciązenie powodować będzie obsunięcie się posadzki w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.02.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Pamiętaj że każde obciązenie powodować będzie obsunięcie się posadzki w dół. Fredy styropian to nie gąbka. Czym w domu musiałbys obciązyć posadzkę aby usiadła Ci na styro (?), co moze być na posadzce na 1 m2 prawie równie ciężkie co sama posadzka o gr. 10 cm w domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Tam ma być ogrzewanie podłogowe. Moim zdaniem lepiej i bezpieczniej jest zrobić tak jak radzi Rezi. Ewentualne "wycieki z podłogówki beda bardziej kłopotliwe i kosztowniejsze niz obecna "utrudnienia"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 04.02.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Pamiętaj że każde obciązenie powodować będzie obsunięcie się posadzki w dół. Fredy styropian to nie gąbka. Czym w domu musiałbys obciązyć posadzkę aby usiadła Ci na styro (?), co moze być na posadzce na 1 m2 prawie równie ciężkie co sama posadzka o gr. 10 cm w domu?? przy grubościach "normalnych" czyli do 15cm nie bałbym się tego zjawiska, ale dla styropianu aż 38cm to sprężystość może być już bardzo zauważalna. Wyobraż sobie takie zjawisko - wykańczasz łazienkę. Kładziesz kafle. Pewnego dnia do łazienki wchodzi ci np. 4 osoby i stają w jednym narożniku. Tak na oko posadzka ugnie sie czy nie? Kafle na 100% pękną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.02.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Pamiętaj że każde obciązenie powodować będzie obsunięcie się posadzki w dół. Fredy styropian to nie gąbka. Czym w domu musiałbys obciązyć posadzkę aby usiadła Ci na styro (?), co moze być na posadzce na 1 m2 prawie równie ciężkie co sama posadzka o gr. 10 cm w domu?? przy grubościach "normalnych" czyli do 15cm nie bałbym się tego zjawiska, ale dla styropianu aż 38cm to sprężystość może być już bardzo zauważalna. Wyobraż sobie takie zjawisko - wykańczasz łazienkę. Kładziesz kafle. Pewnego dnia do łazienki wchodzi ci np. 4 osoby i stają w jednym narożniku. Tak na oko posadzka ugnie sie czy nie? Kafle na 100% pękną. Posadzka Fredy jest zbrojona więc nasisku jako takiego miejscowego nie ma jest bardziej powierzchniowy a ciężar betonu zaledwie na 1 m2 to ok 2,5 tony, 4 osoby w narożniku to ok 0,3 t. Najważniejszy jest ciężar posadzki reszta to dodatki małe. EPS100 moglby może być a już EPS200 to bez żadnego problemu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 ...ciężar betonu zaledwie na 1 m2 to ok 2,5 tony, 4 osoby w narożniku to ok 0,3 t. Ciężar 1m3 betonu to ok. 2,5 tony. Ciężar 1 m2 zależy od grubości betonu (od 0,2t do 0,4t). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts