Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przewijanie strony w internecie

canna

Recommended Posts

Problem polega na tym, że po zmianie komputera i oprogramowania przy przewijaniu strony w dół przesuwa się ona .... dziwnie. Nie wiem jak to wytłumaczyć, wygląda jak falowanie wody i jest irytujące. Przedtem tak nie było. Czy da się to jakoś prosto skorygować?

Proszę, jeśli ktoś się na tym zna niech mi powie jak to zrobić (łopatologicznie) http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Pudło x3

Zmieniłam komputer na nowy, który miał zainstalowaną vistę.

Niestety oprócz samej visty NIC innego nie działało: urządzenie wielofunkcyjne, gry dziecka, aparat nie chciał oddać zdjęć.

Po krótkiej walce z tym problemem zmieniłam vistę na XP.

Teraz wszystko działa, tylko to przewijanie stron tak się zepsuło.

Nie idzie gładko tak jak w starym komuterze i na tym przy viście, tylko taką jakby falą. To męczy oczy i jest wkurzające.

Jak to zmienić?

:lol: no a ile masz pamięci w tym nowym i w karcie graficznej ? Bo jakoś nic innego mi nie przychodzi do głowy :roll: .

czasami ludzie maja bardzo dużo uruchomionych programów w tle, dodatkowo chodzi im w tle jakiś Norton czy inny pożeracz zasobów systemowych, a objawy sa takie jak opisałaś.

karta grafiki Gigabyte GeForce 256 MB i jeszcze jakieś litery i cyfrył

GeForce to raczej Nvidia, a płyta główna Gigabyte? Czy karta jest zintegrowana? A ile masz RAM'u?

Można się tez pobawić ustawieniami karty w ustawieniach ekranu (np. jakość kolorów 32 bit - zmienić na niższą i zobaczyć...)

No ale sterowniki to podstawa, Tedii słusznie prawii... :wink:

Przy okazji się spytam - komputer z hipermarketu, czy ze sklepu? (Ci ze sklepów mogą pomóc - hipermarketowi nie :cry: )

...Ale na szczęście chyba problem sie rozwiązał, bo autorka watku sie nie odzywa :D

niekoniecznie, może runął tak, że i netu nie ma :o

Ale właśnie nasunęło mi się jeszcze kilka pytań:

1. Jaki monitor (CRT czy LCD)?

2. Jakie oświetlenie w pomieszczeniu?

3. Czy Autorka używa okularów ze spolaryzowanymi szkłami?

A mi wydaje się ,że to falowanie przy przewijaniu to np wina matrycy.Częstotliwość odświeżania ekranu gdy jest (nazwę to ) niedostosowana to też można odnieść wrażenie falowania strony i nie tylko.Mam podobne wrażenie bo w/w mam ustawioną na 60 Hz i przy matrycy 15.4 to trochę za mało dla naszego oka.Mogę się mylić bo nie jasno opisałaś samo falowanie ale wydaję mi się ,że to jedna z przyczyn.No a może wzrok Ci sie pogorszył??? :roll:

Nieskromnie zauważę, że pierwsza o tym napisałam, ale zostałam wyśmiana :D, dlatego tez jestem ciekawa jak ten problem sie rozwiąże.

Nie przesadzaj z tą skromnością :wink: i z wyśmiewaniem :D :wink: .Nikt tego przecież nie zrobił.Wypowiedziałaś się w temacie i chwała ci za to.Sam jestem ciekawy co na to canna. :roll:...Z drugiej strony skoro falowanie jest to nowe stery do grafiki ...niekoniecznie dadzą pozytywny rezultat.U mnie nie dały czyli mam słabego lapka. :wink: