canna 02.02.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Problem polega na tym, że po zmianie komputera i oprogramowania przy przewijaniu strony w dół przesuwa się ona .... dziwnie. Nie wiem jak to wytłumaczyć, wygląda jak falowanie wody i jest irytujące. Przedtem tak nie było. Czy da się to jakoś prosto skorygować?Proszę, jeśli ktoś się na tym zna niech mi powie jak to zrobić (łopatologicznie) http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 02.02.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Strzelam:Zmieniłaś system na viste i masz: za mało pamięci/ za słaba kartę graficzną/ złe sterowniki do karty graficznej* Niepotrzebne skreślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 02.02.2008 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Pudło x3Zmieniłam komputer na nowy, który miał zainstalowaną vistę.Niestety oprócz samej visty NIC innego nie działało: urządzenie wielofunkcyjne, gry dziecka, aparat nie chciał oddać zdjęć.Po krótkiej walce z tym problemem zmieniłam vistę na XP.Teraz wszystko działa, tylko to przewijanie stron tak się zepsuło.Nie idzie gładko tak jak w starym komuterze i na tym przy viście, tylko taką jakby falą. To męczy oczy i jest wkurzające.Jak to zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 02.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 no a ile masz pamięci w tym nowym i w karcie graficznej ? Bo jakoś nic innego mi nie przychodzi do głowy . czasami ludzie maja bardzo dużo uruchomionych programów w tle, dodatkowo chodzi im w tle jakiś Norton czy inny pożeracz zasobów systemowych, a objawy sa takie jak opisałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 02.02.2008 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Nie znam się, więc przepisuję ze specyfikacji technicznej:dysk twardy 250 GBkarta grafiki Gigabyte GeForce 256 MB i jeszcze jakieś litery i cyfryNorton teżjest tam parę innych rzeczy, ale nie wiem czy ważne antywirus przedtem był ten sam i nie przeszkadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 02.02.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Sprzęt jest OK.Brak sterowników (pewnie domyślne z XP)Kolejność instalacji:system (XP)sterowniki PŁYTY GŁÓWNEJ (chipset,dźwięk itd)sterowniki grafikisterowniki peryferiiJak już masz XP to wrzuć CD z płyty głównej a potem z grafiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.02.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 karta grafiki Gigabyte GeForce 256 MB i jeszcze jakieś litery i cyfrył GeForce to raczej Nvidia, a płyta główna Gigabyte? Czy karta jest zintegrowana? A ile masz RAM'u? Można się tez pobawić ustawieniami karty w ustawieniach ekranu (np. jakość kolorów 32 bit - zmienić na niższą i zobaczyć...) No ale sterowniki to podstawa, Tedii słusznie prawii... Przy okazji się spytam - komputer z hipermarketu, czy ze sklepu? (Ci ze sklepów mogą pomóc - hipermarketowi nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 03.02.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 No jak to jest "nowy" a taka karta graficzna to strach o ram pytać , ja mam w starym lepszą... Ale na szczęście chyba problem sie rozwiązał, bo autorka watku sie nie odzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.02.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 ...Ale na szczęście chyba problem sie rozwiązał, bo autorka watku sie nie odzywa niekoniecznie, może runął tak, że i netu nie ma Ale właśnie nasunęło mi się jeszcze kilka pytań: 1. Jaki monitor (CRT czy LCD)? 2. Jakie oświetlenie w pomieszczeniu? 3. Czy Autorka używa okularów ze spolaryzowanymi szkłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.02.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A mi wydaje się ,że to falowanie przy przewijaniu to np wina matrycy.Częstotliwość odświeżania ekranu gdy jest (nazwę to ) niedostosowana to też można odnieść wrażenie falowania strony i nie tylko.Mam podobne wrażenie bo w/w mam ustawioną na 60 Hz i przy matrycy 15.4 to trochę za mało dla naszego oka.Mogę się mylić bo nie jasno opisałaś samo falowanie ale wydaję mi się ,że to jedna z przyczyn.No a może wzrok Ci sie pogorszył??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 07.02.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Ciekawe, czy problem się rozwiązał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 08.02.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 To typowy objaw przy braku sterowników dla karty grafiki.Windows sobie przy instalacji jakieś wrzuca, więc karta działa, ale należy zainstalować z płytki dostarczonej wraz z kartą grafiki, lub jeśli nie ma, ściagnąć ze strony producenta karty. Tedii ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 08.02.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Nieskromnie zauważę, że pierwsza o tym napisałam, ale zostałam wyśmiana , dlatego tez jestem ciekawa jak ten problem sie rozwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.02.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Nieskromnie zauważę, że pierwsza o tym napisałam, ale zostałam wyśmiana , dlatego tez jestem ciekawa jak ten problem sie rozwiąże. Nie przesadzaj z tą skromnością i z wyśmiewaniem .Nikt tego przecież nie zrobił.Wypowiedziałaś się w temacie i chwała ci za to.Sam jestem ciekawy co na to canna. ...Z drugiej strony skoro falowanie jest to nowe stery do grafiki ...niekoniecznie dadzą pozytywny rezultat.U mnie nie dały czyli mam słabego lapka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts