Gość Robdri 25.08.2003 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 WitamMam prośbę o radę - zastanawiam się nad wyborem:1. pojedyncza ściana z cegły Porotherm 44 czy 30+ 10 cm steropianu2. ściana potrójna z suporeksu i 10 cm steropianu3. inne pomysły????Mój architekt twierdzi, iż oba pomysły są dobre - ale który wybrać???. Porotherm 44 -5,70, Porotherm 30 - 1,99, suporeks - coś koło 1,40 Z góry dziękujęRobdri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.08.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Policz koszty każdego rozwiazania i porównaj ze współczynnikami przenikania ciepła dla każdej ściany. Potem podejmij decyzję - czy chcesz więcej zainwestować na etapie budowy a mniej płacić za eksploatację, czy odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robdri 25.08.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Najgorsze jest to, iż ceny sa do siebie bardzo zbliżone. Mnie bardziej chodzi o wybór technologii niż cen choć i te są bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.08.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Wchodz w wariant 2 - bedzie cieplo i milo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.08.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Najgorsze jest to, iż ceny sa do siebie bardzo zbliżone. Mnie bardziej chodzi o wybór technologii niż cen choć i te są bardzo ważne. Ceny są zbliżone, ale koszty eksploatacji (patrz współczynnik U) niekoniecznie. W takim wypadku wybierz najcieplejszą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robdri 26.08.2003 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Fakt, tylko czy mozna wierzyć w zapewnienia producenta, iż POROTHERM 44 nie wymaga docieplenia i faktycznie ma takie dobre parametry cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.08.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Fakt, tylko czy mozna wierzyć w zapewnienia producenta, iż POROTHERM 44 nie wymaga docieplenia i faktycznie ma takie dobre parametry cieplne. Jeżeli zachowasz technologię przewidzianą przez producenta i nie dopuścisz do zawilgocenia ścian w czasie budowy, to przypuszczam, że można wierzyć. Z danych producenta wynika, że współczynnik ten waha się od 0,31 do 0,36 W/(m2*K). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 26.08.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Tam gdzie faktycznie będzie gr 44cm - wsp powinien być o.k., ale zwróć uwagę że w niektórych miejscach mogą być pustaki pęknięte, łatane zaprawą, może będziesz coś później przybjiał do ściany...każde takie miejsce to mostek cieplny.Osobiście wybrałbym ścianę 2warstwową (nawet 25cm + doc)... inna sprawa że zamiast styr wybrałbym wełnę mineralną z tynkiem silikonowym...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 26.08.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Robdri - stan surowy to nie tylko ściany. dodaj do tego nadproża i strop i analizuj to razem.- technologia jednowarstwowa, mimo że wydaje się prostsza wymaga dobrego fachowca i twojego pilnowania. Taka budowa ma sens przy unikaniu "pomysłów" typu zamiast ciętego bloczka kilka cegieł, zamiast połówek cegły pełne itp. Strop wymaga takiego ułożenia żeby obok wieńca starczyło miejsca na 10cm styropianu itp.- w ścianie 2 warstw. łatwiej wyeliminować takie wpadki, bo wszystko pokryje jednolita warstwa ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robdri 26.08.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Dziękuję wszystkim za pomoc i oczekuję kolejnych dobrych rad. Powoli rozjasnia mi sie w głowie i mam wizję swojego domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 26.08.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Zaraz, zaraz to nie takie proste . Wiekszośc opowiedziała się pośrednio przeciwko Porothermowi podając jako głowny powód wspólczynnik przenikalności cieplnej, niższy u wielowarstwowych scian oraz wyższe koszty budowy. To nie dokładnie tak. Co do wspólczynnika macie rację ale zapomincie o jednej, moim zdaniem najważniejszej sprawie - o oddychaniu ściany. Ściana jednowarstwowa góruje tu zdecydowanie nad ścianami ocieplanymi. W zasadzie dobrze wybudowana ściana jednowarstwowa, co uwierz mi nie wymaga specjalnych umiejętności (jestem tydzień przed jej budową i rozmawiałem na ten temat ze spora grupa wykonawców), znacznie redukuje możliwość powstania zawilgocenia pomieszczeń, co jest bardzo, bardzo istotnym elementem konstrukcji w domu. Zrozumiesz jak zabierzesz się za wentylację pomieszczeń (duży problem przy obecnie pioruńsko szczelnych oknach). Wiąże się to równiez ze zdrowszym mikroklimatem w domu. Co do ceny .. no nie wiem, czy ściany wielowarstwowe wychodzą taniej. Byc może, biorąc pod uwage pozostałe systemowe dodatki. Ale tak juz jest, że jakość kosztuje, a dom nie budujesz w weekend na weekend, ale rok na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.08.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Co do wspólczynnika macie rację ale zapomincie o jednej, moim zdaniem najważniejszej sprawie - o oddychaniu ściany. No i doszliśmy do tematu wałkowanego np. w wątku oddychajace sciany-prosze wytlumaczcie,ze to bzdura!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 26.08.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Mam już potwierdzenie praktyką wyboru Porothermu 44 na ściany zewnętrzne: 11 września minie rok od wprowadzenia się, i rozpoczęcia użytkowania. W najzimniejsze dni (a było do -30 st) kocioł (kondensacyjny) spalał do 14m3 gazu na dobę ( w tym kuchnia i CWU).Średnia za rok to będzie ok 5,5 m3/dobę. Niewielu Forumowiczów "wielowarstwowych" ma takie wyniki. Dla jeszcze niewtajemniczonych - 5,5 m3/dobę gazu ziemnego to ok. 6 zł/dobę. Rejon -zach. małopolska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robdri 27.08.2003 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 A jak wygląda poprowadzenie m.in. przewodów w Porothermie - czy wkuwanie sie w cegłę nie powoduje powstania mostków powietrznych i strat ciepła. Zaznaczam, iz w przypadku wybrania Porothermu 44 przez jakiś okres czasu (2-3 lata) nie planuję położenia zewnetrznego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 27.08.2003 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Jeżeli nie planujesz położenia tynków zewnętrznych - to zapomnij o Porothermie P+W. W tym systemie nie masz spoin pionowych, i bez tynku zewnętrznego będziesz mieć gigantyczne straty ciepła.Ale - z drugiej strony - styropian też musisz osłonić klejem, gdyż w przeciwnym przypadku słońce Ci go przerobi na odpad.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.08.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 ...Niewielu Forumowiczów "wielowarstwowych" ma takie wyniki... No bez przesady. Nie mam nic przeciwko prawidłowo wykonanym ścianom jednowarstwowym (sam o takiej myślałem), ale rzecz biorąc tak na chłopski rozum, to co jest cieplejsze: ściana jednowarstwowa PTH 44, czy np. dwuwarstwowa PTH 30 + 12 cm izolacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 27.08.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Grzegorz, ja na to patrzę pod innym kątem: interesuje mnie wielkość wynikowa, a nie tylko suche "U" dla 1 m2 ściany. Wynikowo zależy to od wielu spraw: izolacja podłogi, dachu, wielkość okien, rozwiązanie CO (jeszcze nie mam kominka). A ponieważ mam już jednoroczny przegląd - to stwierdzam, że przy dzisiejszych cenach nośników taki stan mnie zadowala.Przecież możesz dać ściany o U=0,15, i jednocześnie wielkie okna, bo ogród jest ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.08.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Luna_tyk, OK! Potwierdzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 10.09.2003 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Witam. Postanowiłem podnieść mój post do góry aby wypowiedzieli sie urzytkownicy ścian jednowarstwowych z Porothermu 44. Myslę o takiej ścianie ale mam pytanie czy przy braku spoin bocznych potrzebny jest koniecznie zewnetrzny tynk. Chcę go połozyć ale nie wiem czy bedę miał "dziengi" od razu czy może dwa lata później.Proszę o opinie o P44Dziękuję z góryD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 10.09.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Nie musisz od razu kłaść tynku, nawijmy to, "ozdobnego" , który jest drogi. Wiele osób poprzestaje na rok lub dwa na jednej warstwie tynku cementowo-wapiennego na zewnątrz - jest to rozwiązanie o wiele tańsze, a ściany są zabezpieczone. A jak kasa się znajdzie, to za jakiś czas kładzie się na to tynk cienkowarstwowy w jakimś ładnym kolorze i z wybraną fakturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts