Gość 17.09.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 I tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 18.09.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Robdri, a kto będzie budował Twój dom? Bo jeśli pan Henio z Koziej Wólki to lepiej wybrać ścianę 2-warstwową. Jeśli zdecydujesz się na 1-warstwową - musisz mieć ekipę o której wiesz że zna się dobrze na budowaniu w tej technologii Nasza 2-warstwowa wyszła w sumie dosyć drogo, ale kiedy sobie przypomnę jak pan Waldek wznosił te mury błogosławię tę chwilę kiedy nie zdecydowaliśmy się na 1- ani 3-warstwową Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robdri 18.09.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Dom bedzie wznosiła ekpia górali, dlatego z uwagą podchodzę do argumentów za scianą z P30 oraz styropianu. Zastanawiam się czy nie warto zastąpić go wełną ale nie bardzo wiem czy to mnie finansowo nie dobije...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Robdri 18.09.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Dom bedzie wznosiła ekpia górali, dlatego z uwagą podchodzę do argumentów za scianą z P30 oraz styropianu. Zastanawiam się czy nie warto zastąpić go wełną ale nie bardzo wiem czy to mnie finansowo nie dobije...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1009 18.09.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 NIE SŁUCHAJ INNYCH - W NASZEJ STREFIE KLIMATYCZNEJ TYLKO 30+10MOI ZNAJOMI ROBILI 44 + ZAPRAWA CIEPŁOCHRONNA ALE I TAK DOCIEPLALI JA ZDECYDOWAŁEM SIĘ NA 30+DOCIEPLENIE. MAM 30 THERMOPOR ALE GDYBYM WIEDZIAŁ, ŻE JEST TAKI KIEPSKI TO WZIĄŁBYM POROTERM KTÓRY I TAK WZIĄŁEM NA ŚCIANKI DZIAŁOWE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 18.09.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Wojtku glosniej bo nie slysze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 18.09.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Ja osobiście planuję ścianę jednowarstwową - POROMUR 44 na zaprawie ciepłochronnej Jak będzie za zimno - zawsze od biedy można docieplić Poza tym wydaje się, iż generalnie ściana taka może być tańsza Takie przynajmniej dane podaje Wienerberger w swoim katalogu informacyjnym na temat Porotermu: "Kalkulacje kosztów budowy ścian i stropów ceramicznych". I tak...: ściana jednowarstwowa (JW): Poroterm 44 P+W - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 115,74 Współczynnik U [W/m2K] = 0,36 (zaprawa cementowo-wapienna) na zaprawie termiczne wsp. U = 0,31 (ale i zapewne koszt wykonania będzie nieco wyższy ) ściana dwuwarstwowa (DW): Poroterm 30 P+W + termoizolacja (wełna mineralna) 8 cm - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 161,36 Współczynnik U [W/m2K] = 0,29 (zaprawa cementowo-wapienna) Poroterm 25 P+W + termoizolacja (wełna mineralna) 10 cm - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 161,61 Współczynnik U [W/m2K] = 0,30 (zaprawa cementowo-wapienna) Poroterm 18,8 P+W + termoizolacja (wełna mineralna) 12 cm - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 152,83 Współczynnik U [W/m2K] = 0,28 (zaprawa cementowo-wapienna) Nie namawiam do żadnego z rozwiązań, gdyż ostateczną decyzję każdy musi podjąć sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 18.09.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 A może jednak ściana trzywarstwowa np. U220 - 1.90 zł/1szt + Wełna Polterm Max 12 cm 10 zł/1m2 + Dz220 1.60zł/1szt. Kotwy ok 4zł /m2Razem materiały ok 80 zł - 1m2Współczynnik U=0.22Robocizna przy kalkulacji za cały dom porównywalna z 2w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.09.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Koszty materiałów i robocizny w takich kalkulacjach są nieprawdziwe, a w przypadku Wienerbergera tendencyjne i nastawione na udowodnienie, że ich ściana JW 44 jest najtańsza. Kalkuluj na podstawie rzeczywistych ofert jakie dostaniesz od dostawców i wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TomBud 08.10.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Witam Wszystkich.Popieram Luna_tyka. Bardzow ważnym "elementem" w tym całym ambaraise jest to żeby ściany "oddychały". Ja mam wybudowany dom z Porotherm 44 na zaprawie Porotherm TM oraz z wykorzystaniem wszelkich "bajerów" systemowych - i jest OK. Całość budowy nadzorowałem sam i wiem dokładnie jak to się buduje - faktycznie trzeba uważać na to aby nie powstały żadne mostki cieplne. Moja ekipa wybudował już wiele domów z tego materiału i majster Pan Staszek sam informował o tych trudnościach i sam kontrolował to aby nie było "mostków". Odpowiedź dla tych co pytają czy można wycinać bruzdy na przewody i czy nie powoduje to powstawania mostków cieplnych. Można wycinać - a jezeli zachodzi potrzeba to całość można uszczelniać pianką montażową - co dzisiejsi hydraulicy robią nawet w ścianach dwuwarstwowych. Rada jest taka - jeżeli macie pieniądze to budujcie z pożądnych materiałów a nie tak aby się tylko trzymała a resztę zrobi styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 08.10.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 ściana 1-warstwowa to wg mnie trochę jak ten kombajn, czy też narzędzie wielofunkcyjne typu łyżka i łopata w jednym. Słynne już wash and go.Nośność i izolacyjność jednocześnie trudno jest uzyskać. Stąd ściany 2- i 3- warstwowe. Co innego trzyma ciężar budynku - co innego go ociepla. A przy okazji jeszcze co innego (np rekuperator) go wentyluje. Dziś do każdej roboty zatrudniamy innego specjalistę... więc i w ścianie... może też? Buduję 2-warstwowo. Żebym dziś zaczynał... projektowałbym 3-warstwową ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts