Hubetr 02.02.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 jak to jest?rura gazowa idzie ok 30 cm od mojej psesji, gazownia za przyłącz wyliczyła mi 900netto. Tylko że od poczotku działki do domu mam jeszcze jakieś 110m (początek działki tak naprawdę jest 100 mwtrową drogą do mnie). muszę tam pociągnąć sobie rurke do gazu 40mm. I tu mam pytanie:co do tego potrzebuje od strony formalnej, jakieś uzgodnienia, pozwolenia czy inne plany z gminy czy z kąd indziej?a tak na marginesie jaki to może być w ogule kosz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 03.02.2008 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 nikt nic nie wie?niktgazu nie robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 03.02.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 jest weekend, poczekaj na początek tygodnia, większość ludzi pewnie w czasie pracy korzysta z internetu więc się nie gorączkuj i cierpliwie poczekaj. Na pewno ktoś Ci coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 03.02.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 jak to jest? rura gazowa idzie ok 30 cm od mojej psesji, gazownia za przyłącz wyliczyła mi 900netto. Tylko że od poczotku działki do domu mam jeszcze jakieś 110m (początek działki tak naprawdę jest 100 mwtrową drogą do mnie). muszę tam pociągnąć sobie rurke do gazu 40mm. I tu mam pytanie:co do tego potrzebuje od strony formalnej, jakieś uzgodnienia, pozwolenia czy inne plany z gminy czy z kąd indziej? a tak na marginesie jaki to może być w ogule kosz? Aby wykonać przyłącze gazowe (wodne, kanalizacyjne, elektryczne) musisz uzyskać tzw. ZUD a następnie osoba kompetentna (z uprawnieniami) przygotowuje plan budowy przyłącza. Plan powinien zostać zaakceptowany przez dostawcę i zgłoszony do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 03.02.2008 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 tylko NIE chodzi mi o przyłącze gazowe!!!!!chodzi mi o rozprowadzenie po działce sieci- gazownia robi mi wcinke do ogrodzenia i tu ich rola się kończy?tak czy nie?mi chodzi o ten odzinek od wcinki gazowni do domu, z tym ze u mnie to będzie ok 100m poprowadzonych rurką gazową 40mm na mojej działce i na mój koszt. w gazowni powiedzieli mi a nawet polecili wykonawcę który to zrobi, a mnie zastanawia czy na ten odcinek w działce musze mieć jakieś dodatkowe pozwolenia czy innego rodzaju papiery np jakiś projekt.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 03.02.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 jak to jest? rura gazowa idzie ok 30 cm od mojej psesji, gazownia za przyłącz wyliczyła mi 900netto. Tylko że od poczotku działki do domu mam jeszcze jakieś 110m (początek działki tak naprawdę jest 100 mwtrową drogą do mnie). muszę tam pociągnąć sobie rurke do gazu 40mm. I tu mam pytanie:co do tego potrzebuje od strony formalnej, jakieś uzgodnienia, pozwolenia czy inne plany z gminy czy z kąd indziej? a tak na marginesie jaki to może być w ogule kosz? Aby wykonać przyłącze gazowe (wodne, kanalizacyjne, elektryczne) musisz uzyskać tzw. ZUD a następnie osoba kompetentna (z uprawnieniami) przygotowuje plan budowy przyłącza. Plan powinien zostać zaakceptowany przez dostawcę i zgłoszony do starostwa. hm, coś ktoś się rozpedził . inaczej jest z gazem, inaczej z prądem i inaczej z wodą czy kanalizacją na przyłacze gazowe czyli od sieci do skrzynki w ogrodzeniu musisz postarać sie w gazowni, czyli wniosek, warunki, umowa i oni to wykonują na ich koszt, dokładnie znajdują firmę itd. Nie interesuje Cię żadne ZUDy itp to jest sprawa Gazowni oni robią przetargi uzgodnienia. od skrzynki do domu musisz wykonać projekt czy raczej musi ktoś wykonać kto ma uprawnienia do gazu, z egzemplarzami idziesz do starostwa i uzyskujesz pozwolenie na budowę (tak dokładnie pozwolenie na budowe ), uprawomacniasz po 14 dniach, dziennik budowy i szukasz wykonawcy. To juz na twój koszt. Tak było i jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 03.02.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 To co napisal Eugeniusz jest prawda w 100% ja rowniez juz przez to wszytsko przeszedlem i mam gaz w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 03.02.2008 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 o to mi chodziło!!!a jakie to są +- koszty?projekt oraz położenie 1m rurki (robocizna +materiał)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 04.02.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 mam wycene nr 11m rurki + wykop 40złprojekt plus inne papiery w sumie jakieś 1600 jeżeli w tym samym wykopie chciałbym dołożyc jeszcze jedną rurkr (za kilka lat stanie za mną jeszcze jeden budynek) to koszta wzrastają do 60 zł za metr.co tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.02.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 U mnie pan z taką małą kopareczką deklaruje po 15 zł/mb wykopu przy głębokości do 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.02.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 gazownia ci wyliczyła 900 zł za przyłącze.Jest to cena w zasadzie standardowa dla przyłączy krótszych niż ileś tam metrów (5?)Teraz odcinek od płotu do domku - MUSI go wykonać firma z uprawnieniami i pan z kopareczką nie ma tu nic do roboty. Ta sama firma z reguły robi ci jeszcze instalację w domu. Potem sprawdzają całość i są obecni przy wcince (oni mają przygotować najpierw, gazownia swoją część robi potem). Dają ci protokoły o szczelności itd, konieczne zresztą do odbioru budynku ale i do podpisania umowy z gazownią (jeżeli oni tego nie załatwią). Ja za swoją instalację (40 m wykopu, dom) zapłaciłam ok 5000 zł. Zapłaciłam de facto więcej, bo się śpieszyłam a w gazowni terminy na przyłącza były długie i wzięłam ich też do przyłącza, ale tu mi gazownia część oddała. Acha. Całą działalność zaczynasz na podstawie przygotowanego projektu. dawniej ten projekt dawało się do pozwolenia na budowę, teraz można robić oddzielnie na zgłoszenie. Czyli masz projekt instalacji na działce i w domu, dajesz na ZUD, znajdujesz wykonawcę i zgłaszasz budowę. Często robi to wszystko właśnie wykonawca. Dotyczy to wszystko części NA DZIAŁCE. Za część na zewnątrz odpowiada gazownia, oni robią projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 04.02.2008 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 no to się już dowiedziałem wszystkiego.własnie ten wykonawca ma mi zrobić projekt i załatwić jeszcze w gazowni, mysle ze on tez zrobi mi przyłącz (wtedy może będzie mozeciut szybciej)wymyślił mi on też aby nie robić instalacji gazowej wewnątrz domu tylko zrobić z zewnątrz dwa wejścia do budynku- jedno tam gdzie będzie kocioł gazowy drugie zas w kuchni tam gdzie będzie kuchenka gazowa.co o ty rozwiązaniu sądzicie? a czy ta cena co mi zaproponował 40 zł za m jest ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Cena zależy od lokalizacji. Uważaj, żeby projekt obejmował te dwa wejścia. I niech ci zrobi inwentaryzację geodezyjną powykonawczą. Co do pomysło - nie umiem się ustosunkować, ale może niegłupi. Rury w domu są delikatnie mówiąc przeszkadzające - nie wolno ich zakrywać trwale i za bardzo nie wiadomo co z nimi zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 05.02.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 no to się już dowiedziałem wszystkiego.własnie ten wykonawca ma mi zrobić projekt i załatwić jeszcze w gazowni, mysle ze on tez zrobi mi przyłącz (wtedy może będzie mozeciut szybciej) wymyślił mi on też aby nie robić instalacji gazowej wewnątrz domu tylko zrobić z zewnątrz dwa wejścia do budynku- jedno tam gdzie będzie kocioł gazowy drugie zas w kuchni tam gdzie będzie kuchenka gazowa. co o ty rozwiązaniu sądzicie? a czy ta cena co mi zaproponował 40 zł za m jest ok?? Mi wykonawca również zaproponował 2 wejścia do domu, jedno do kuchni, drugie z tyłu do "kotłowni". Super rozwiązanie, nie musiałem przekuwać się przez kilka ścian i ciągnąć rurek po ścianach. Co do ceny - ja zapłaciłem za wszystko (materiały i robocizna, bez kopania) 1600, w tym 300 zł projekt. Metrów wyszło ponad 30. Wykonawca był znany w gazowni, do jego dokumentacji nikt nigdy nie ma zastrzeżeń. Po podpisaniu umowy tego samego dnia miałem już dzięki niemu gaz i odpalony kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.02.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Co do ceny - ja zapłaciłem za wszystko (materiały i robocizna, bez kopania) 1600, w tym 300 zł projekt. Metrów wyszło ponad 30. Wykonawca był znany w gazowni, do jego dokumentacji nikt nigdy nie ma zastrzeżeń. Po podpisaniu umowy tego samego dnia miałem już dzięki niemu gaz i odpalony kocioł A nie mówiłam. A ja 6500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szyszak_ 16.10.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Widze, ze tamat juz troszke stary, ale mam troche podobna sytuacje - moj dom jest ok 130 m od drogi, w ktorej jest gaz. Te 135m to droga wewnetrzna, ktora jest wlasnoscia 3 osob. Czy ktos z forumowiczow orientuje sie czy moge sobie poprowadzic przylacze w takiej sytuacji? Obawiam sie, ze gazownia kaze mi w drodze wybudowac gazociag i dopiero na koncu drogi zrobic przylacze, a to pewnie wychodzi drozej. Na swoj koszt tego nie zrobia, bo tylko ja chce gaz-sasiedzi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajda 16.10.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Z tego co się orientuje to po pierwsze: gazowni musi się przyłączenie poprostu opłacać (jak jest za mało użytkowników i za dużo metrów gazociągu do położenia, to będą odwlekać... po drugie - oni kładą na swój kosz do granicy posesji (dalej każdy na swój koszt) z tym, że część za to pierwsze trzeba zapłacić jako tzw. opłatę przyłączeniową (różnie to nazywają)... po trzecie - najlepiej zadzwonić do gazowni i dokładnie sie wypytać, zazwyczaj wszystkiego się można dowiedzieć... należy pamiętać o kosztach projektu, wykonawstwa instalacji na swojej posesji, skrzynek, odwadniaczy i gadżetów które potrafią podrożyć całą "inwestycję" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 16.10.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Zeby wykonac instalacje gazowa od granicy posesesji przez dzialke do domu i rozprowadzenie po domu trzeba miec na to projekt i na podstawie tego projektu otrzymac pozwolenie na budowe dotyczace tylko rozprowadzenia tej rury 40 mm po dzialce i domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 17.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Może żeby usystematyzować : Inwestycja przyłącza gazu dzieli się na 3 etapy . I etap Przyłącze gazu od istniejącej sieci do granicy działi . Tym tematem zajmuje się tylko i wyłącznie GAZOWNIA .Trzeba się udać do ich biura , złożyć wniosek o przyłącze , następnie ta szanowna instytucja policzy sobie , czy im się opłaca wykonać to zadanie czy nie .W przypadku gdy im się inwestycja kalkuluje ( najczęściej jest to gdy odcinek jest krótki ) wydadzą ci warunki przyłącza , podpiszesz umowę na jego wykonanie zapłacisz standardową opłatę przyłączeniową . W umowie gazownia określi termin wykonania zadania . W przypadku gdy gazownia stwierdzi , że wykonanie przyłącza im się nie kalkuluje , dostaniesz informacje jakie powinno być dofinansowanie z twojej strony aby mogli wykonać przedmiotowe zadanie . Wtedy zadecydujesz czy stać się na wyłożenie większej gotówki aby otrzymać wymarzony gaz , jeśli się zgodzisz procedury są takie jak poprzednio , wydanie warunków podpisanie umowy ujeszczenie niezbędnych opłat . Nastepnie Gazownia przystępuje do działania :- ogłasza przetarg na wykonanie projektu twojego przyłacza i uzyskanie pozwolenia na budowę na jego wykonanie - rozstrzyga przetarg - projektant zaczyna robotę - jak skończy - ogłaszany jest przetarg na wykonanie twojego przyłacza - rozstrzygnięcie przetargu - firma wykonawcza wykonuje przyłącze - wyprowadza ci rurę gazową do ogrodzenia. Spisują z tobą protokól ,że jest Ok. mogą ci też przekazać reduktor ciśnienia lub pozostawią go w gazowni , zostanie on zamontowany w momencie instalowania licznika .ŚREDNI CZAS OCZEKIWANIA NA ZAKOŃCZENI TYCH PRAC TO 8-12 miesięcy II ETAPW czasie kiedy Gazownia wykonuje swoje zadanie ty jako inwestor musisz wykonać przyłącze od ogrodzenia do domu i wewnątrz domu W tym celu załatwiasz :- mapę to celów projektowych - projekt tego przyłacza i instalacji ( wykonuje go projektant z uprawnieniami do instalacji gozowych)- projekt należy w pierwszej kolejności uzgodnić na ZUD ( czyli w Zespole Uzgadniania Dokumentacji Projektowej )- następnie po ZUD projekt składa się w starostwie na pozwolenie na budowe - po otrzymaniu pozwolenia należy zakupić i zarejestrować Dziennik Budowy , odczekać 14 dni na uprawomocnienie się decyzji i można wykonać upragnione przyłącze i instalacje ( tzn. wszystkie rury w ziemi , piec i podłoczenia ) .- po ich wykonaniu zakończyć Dziennik Budowy i zgłosić inwestycje do odbioru . III ETAP Jesteś już szczęśliwym posiadaczem dwóch rur w ogrodzeniu , jedną wsadziła Gazownia , a drugą ty - ale gazu dalej nie ma .- w pierwszej kolejności kupujesz szafkę gazową , w lokalnej firmie , która takie produkuje , jeśli masz szczęście być posiadaczem ładnego płotu z klienkieru wystarczą same drzwiczki w ramce , które murarze ładnie ci wkomponują w ogrodzenie .( montujesz ją w miejscu wystających rur )- następnie udajesz się do GAZOWNI aby wypełnić wniosek i podpisać umowę na dostawę gazu( oczywiście potrzebne będą różne papierki - gazownia określi co masz zabrać ze sobą ) .Określasz ile gazu zamierzasz zakupić w roku , wtedy w umowie zostaje wpisana odpowiednia taryfa opłat za 1 m3 gazu i miesięcza przesyłowa . Gazownia umawia cię na termin założenia licznika i puszczenia gazu do twojej instalacji .Fachowcy z gazowni zjawią się w umówionym terminie i załatwią temat .No teraz to już masz gaz , oczywiście pozostaje jeszcze wezwać fachowca od pieca, który zakupiłeś do swojej kotłowni aby go uruchomił i ustawił . GRATULUJE MASZ GAZ . pozdrawiam Marpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1971KJ 17.10.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 A u mnie 15000 tys przejscie pod droga zajecie pasa itd. zrezygnowalem wogole z gazu i zakladam PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts