Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem prawny

Gosha1976

Recommended Posts

Witam!

Otrzymałam od ojca działkę. Teren został wydzielony z większej działki. Przy podziale gmina popełniła błąd i w decyzji zatwierdzającej projekt podziału nieruchomości zawarła stwierdzenie: w wyniku podziału wydziela się działkę budowlaną o powierzchni...

Problem jest w tym, że wydzielona działka ma na 100% charakter rolny (wynika to z dołączonych mapek i planu zagospodarowania przestrzennego).

Notariusz, u którega załatwialiśmy sprawy prawne upierał się, że decyzja gminy jest wiążąca i ostateczna (jest już uprawomocniona, nikt się nie odwołał). Okazuje się, że nikt tej decyzji dokładnie nie przeczytał i wyniknęły takie nieprawidłowości. Oczywiście wartość działki od razu wzrosła (podana została w urzędzie skarbowym).

Nie wiem co teraz robić, notariusz mówi, aby sprawy nie ruszać (i uznać że działka jest budowlana), geodeta, który dopomógł pomyłce (i teraz się boi) twierdzi, aby złożyć wniosek o przekształcenie działki i czekać (plan zagospodarowania będzie robiony w przyszłym roku). A ja chciałabym zacząć budować jak najwcześniej.

Czekam teraz na założenie nowej księgi wieczystej. Ile to może trwać? i czy będzie w niej zaznaczone przeznaczenie działki ? (czy jest rolna, czy budowlana) i co jest ważniejsze: decyzja czy mapki?

Mogę prosić o jakieś wskazówki?

Pozdrawiam

Mnie sie wydaje że decyzja o wydzieleniu działki i stwierdzenie tam zawarte, ze wydziela się działkę budowlaną nie przesądza o charakterze tej działki. Wydaje mi się że wiążące są zapisy figurujące w rejestrze gruntów. W twojej sytuacji tak jak wypowiadający się wcześniej natychmiast wystąpiłnym o warunki zabudowy. Jeżeli ziemia jest rolna i nie posuada kategorii III lub wyższej to nie jest prawnie chroniona i spokojnie uzskasz warunki zabudowy i odrolnienie takiej działki nie będzie sprawiało kłopotów. Gorzej jeśli ziemia jest kategori III lub wyższej bo wtedy odrolnienie jest bardzo trudne (kat III odrolnia wojewodę a I i II w zasadzie się nie da odrolnić). Można w takim przypadku występować o zabudowę siedliskową, przy zachowaniu pewnych przesłanek. Tak wiec nie musisz czekać na plan zagospodarowania przestrzennego, który może, ale nie musi być uchwalony w przyszłym roku.

Pozdrawiam,

O przeznaczeniu danej dzialki decyduje tylko i wyłacznie zapis w MPZP (jesli jest aktualny dla danego terenu). Jeśli nie ma MPZP lub nie obowiazuje na danym terenie (obszarze), to otym czy działka może być budowlana decyduje urząd wydajac lub nie WZ - bez wzgledu na to co jest napisane w KW - choć moze być to przesłanka do decyzji na tak ( w przypadku braku MPZP).

Suplement do poprzedniego posta...

KW - i jej zapisy nie zawsze mówią dokładnie o stanie działki. Jej zapisy nie są brane pod uwagę przy opracowywaniu WZ. Warunki zabudowy wydaje się w oparciu o plan - studium zagopspodarowania gminy, po zasiągnięciu opinii wydziałów : drogowego, gospodarki komunalnej, rolnictwa leśnictwa i ochrony środkowiska i itp. Przy KW obowiązuje jednynie tzw rękojmia że jej zapisy są zgodne ze stanem faktycznym, co niesie określone skutki prawne, ale dla tego wątku nie jest to istotne.

Pozdrawiam,

A ja bym chyba poszła za ciosem i szybciutko złożyła wniosek o warunki zabudowy. Zobaczysz, co ci napiszą. Zobaczysz jak wybrną z tego :D

oczywiście

i decyzja o warunkach zabudowy będzie wiążąca

możesz też spróbowac złożyć wniosek o unieważnienie decyzji podziałowej udowadniając że jest obarczona wadą prawną (art. 156 Kpa par. 1 pkt 5) - była niewykonalna w dniu jej wydania i jej niewykonalność ma charakter trwały (działka budowlana ale rolna - dwie sprzeczności) no chyba, że siedlisko, a twedy może byc rolna i sprzeczności nie ma.

jednak pewności nie mam :-?

tak więc, za duzo się nie zastanawiaj i składaj o WZ

i życzę pozytywnego załatwienia stprawy