Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa oczyszczalnia

Recommended Posts

Witam wszystkich.

mam pytanie odnośnie przydomowej oczyszcalni ścieków a dokładniej takiej ze złożem biologicznym, czy ktoś posiada taką instalację dla 4 osób i jak to się zachowuję w codziennym użytkowaniu chodzi mi o efektywność działania, zapach i kosztach poniesionych przy zakupie i montażu, dziękuję.

Mam podpisaną umowę z wykonawcą, bardzo polecanym w mojej okolicy, moi znajomi maja zamówione oczyszczalnie u niego.

Poczytałam po forum jak się spisują oczyszczalnie, niektórzy sami sobie je zrobili, bo to bardzo proste - ja czytając po Internecie zasady działania (po jednym dniu) i montażu byłabym w stanie sama sobie ją zrobić - ale komu się chce :)

A poza tym wole mieć gwarancje na to cudo i nie bawić się w papierologie przy załatwianiu pozwolenia na budowę, już nie wspomnę że trzeba znaleźć kogoś kto podbije projekt albo samemu kupić od jakiejś firmy .

Moja oczyszczalnia będzie z NEVEXPOL'u o wydajności 500 l/d (pojemność 2m3) z drenażem rozsączającym.

Z facetem umówiłam się na działce, kazał przywieść mapę do celów projektowych, badania geotechniczne gruntu 9bo miałam robione), pozwolenie na budowę domu, akt notarialny, wypis i wyrys z MPZP. Pan pooglądał gdzie, co jest, gdzie jest wyjście kanalizacyjne z domu, gdzie są studnie u sąsiadów, jaka jest odległość domu od granic, gdzie się zmieści zbiornik, gdzie można puścić drenaż.

Powiedział cenę, powiedział termin realizacji, podpisaliśmy umowę (płatne po wykonaniu).

Jeszcze wytłumaczył jak będzie działać - i tyle.

Ta oczyszczalnia jest na 4-5 osób. Cena 8300zł za wszystko.

Mynia-Pynia- duużo za nią zapłacisz...

mam taką samą, działa 1,5 roku- kosztowała ze wszystkim 4,7 tyś. zł

oczyszczalnia+projekt+kliniec+robocizna+dodatkowe elementy

Mynia-Pynia jak sie domyslam twoja jest drenażowa, mnie interesuję biologiczna wczoraj wyczytałem o szwedzkiej ekodern, czy ma ktoś taką?

pozdro :D

Wszyscy tak płacimy, różnica jest około 1 tyś zł.

U mnie nie ma miejsca na drenaż blisko oczyszczalni więc będą ryć 20 m, żeby położyć ten drenaż rozsączający trochę dalej.

Kolejna sprawa, to było 1,5 toku temu - ceny ze wszystkim były inne, a najwięcej podrożała robocizna.