Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek na parterze - a komin dopiero od pietra !!!

moreti

Recommended Posts

A jak tak własnie mysle, że jest to chyba dobry pomysł. Opisane wady raczej do mnie nie trafiają, zwłaszcza jak ktoś przewiduje strop monolityczny. Oczywiście w miejscu gdzie będzie stał komin systemowy trzeba dac lepsze zazbrojenie. Wyczystka byłby własnie wkład kominkowy -bo czemu nie? W trakcie czyszczenia drzwiczki i tak sa zamknięte więc salon się raczej nie zabrudzi, poza tym w trakcie eksploatacji wszystkie sadze i zabrudzenia spadały by własnie do wkładu. Myśle też, że taki wkład umieszczony bezpośrednio pod kominek miałby lepszy cug bo komin byłby idealnie pionowy -brak kolanka przy przyłaczu do komina. jest jeszcze chyba kilka zalet w postaci zaoszczędzonego miejsca na parterze a to czasem pozwala na lepsza aranżacje wnętrza. Mniej sie wyda na komin.

W każdym bądź razie mi się pomysł podoba :)

A jak tak własnie mysle, że jest to chyba dobry pomysł. Opisane wady raczej do mnie nie trafiają, zwłaszcza jak ktoś przewiduje strop monolityczny. Oczywiście w miejscu gdzie będzie stał komin systemowy trzeba dac lepsze zazbrojenie. Wyczystka byłby własnie wkład kominkowy -bo czemu nie? W trakcie czyszczenia drzwiczki i tak sa zamknięte więc salon się raczej nie zabrudzi, poza tym w trakcie eksploatacji wszystkie sadze i zabrudzenia spadały by własnie do wkładu. Myśle też, że taki wkład umieszczony bezpośrednio pod kominek miałby lepszy cug bo komin byłby idealnie pionowy -brak kolanka przy przyłaczu do komina. jest jeszcze chyba kilka zalet w postaci zaoszczędzonego miejsca na parterze a to czasem pozwala na lepsza aranżacje wnętrza. Mniej sie wyda na komin.

W każdym bądź razie mi się pomysł podoba :)

Się "dwumia" łapkami podpisuję...Jak dodasz jeszcze że systemowy tak,

ale rury szamotowe nie , to będzie komplet informacji...

Czyli rada taka: murować komin do kominka od parteru z cegły odpowiedniej? Komin przewidziany w rogu budynku (brązowy róg). Kominek małej mocy. W projekcie więcej informacji nie ma ("W budynku zaprojektowano przewody kominowe wentylacyjne, dymowe i spalinowe w

oparciu o system kominowy SCHIEDEL").

kominy_1.JPG

Czyli rada taka: murować komin do kominka od parteru z cegły odpowiedniej? Komin przewidziany w rogu budynku (brązowy róg). Kominek małej mocy. W projekcie więcej informacji nie ma ("W budynku zaprojektowano przewody kominowe wentylacyjne, dymowe i spalinowe w

oparciu o system kominowy SCHIEDEL").

"Czyli rada taka: murować komin do kominka od parteru z cegły odpowiedniej?"

Nie jak najbardziej kombinuj ! Nie mogłem skumać o co Ci chodzi :)

Komin od dołu zabierze Ci miejsce na wkład. Murując od stropu,

opierasz połowę komina na ścianach (kąt prosty). Akurat dwie

cegły. Reszta wisi . Można zacząć od solidnej konstrukcji żelbetowej,

ale jeśli tak, to daj znać . Powiem jaki żelbet.

Jeśli masz czas i cierpliwość :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka.

Żelbet musisz zabezpieczyć przed wysoką temperaturą rury dymowej,

która tam wprowadzisz. Mam nadzieję, ze inaczej nie zrobisz (wkład

kominowy na całej długości komina).

Ścianki żelbetu najlepiej ochronić izolacja z płyt wermikulitowych, lub

krzemianowych , zostawiając 2-3 cm luzu miedzy rurą a betonem.